Boala de ficat reversibilă. În ce situație poți regenera un ficat bolnav și cum să-l faci din nou sănătos

Boala ficatului gras non-alcoolic este o boală reversibilă, iar acest lucru se face prin reducerea consumului anumitor alimente.
  • Publicat:
Boala de ficat reversibilă. În ce situație poți regenera un ficat bolnav și cum să-l faci din nou sănătos
Boala de ficat reversibilă. În ce situație poți face un ficat bolnav din nou sănătos

Boala ficatului gras non-alcoolic este o boală reversibilă, iar acest lucru se face prin reducerea consumului anumitor alimente, în special a celor care conțin grăsimi saturate și grăsimi trans. De asemenea, exercițiile fizice și consumul moderat de alcool pot ajuta și ele.

Boala ficatului gras apare atunci când o cantitate excesivă de grăsime este prezentă în ficat. Aceasta poate fi cauzată de mai multe afecțiuni:

  • obezitate
  • diabet de tip 2
  • consum excesiv de alcool

Există două tipuri de boală a ficatului gras: boala ficatului gras alcoolic și boala ficatului gras non-alcoolic.

Dacă pentru primul tip trebuie să încetezi complet să mai consumi alcool, boala ficatului gras non-alcoolic poate afecta persoane care nu consumă alcool, dar și în aceastp situație este recomandat să moderezi sau chiar să elimini consumul de alcool.

Factorii de stil de viață, cum ar fi o dietă bogată în grăsimi și un stil de viață sedentar, pot crește riscul de boală de ficat gras. Deși prognosticul persoanelor cu această afecțiune depinde de cauza de bază, un ficat gras nu va funcționa la fel de bine ca unul fără grăsime. Iată trei metode comune utilizate pentru a curăța un ficat gras.

Detoxifierea

Ficatul este responsabil pentru descompunerea componentelor alcoolului, permițând corpului să le elimine ca deșeuri. Dacă ai ficat gras non-alcoolic, consumul excesiv de alcool poate agrava starea de sănătate, punând o presiune suplimentară pe ficat.

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul moderat de alcool înseamnă până la o băutură pe zi pentru femei sau două băuturi pe zi pentru bărbați. Totuși, dacă suferi de tulburări de consum de alcool sau nu poți controla cantitatea pe care o bei, orice cantitate de alcool poate fi dăunătoare atât fizic, cât și mental.

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, specialist în apifitoterapie, a trecut în revistă pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” plantele benefice pentru detoxifierea și regenerarea ficatului.

Schimbări în dietă

Obezitatea este adesea o cauză de bază a bolii ficatului gras non-alcoolic. Dacă ești supraponderal sau obez, experții recomandă să pierzi aproximativ 3% până la 5% din greutatea corporală. Pierderea acestui procent de greutate te poate ajuta să reduci cantitatea de grăsime din ficat și inflamația cauzată de boala ficatului gras.

Iată câțiva pași pe care îi poți face:

  • Menține aportul de grăsimi în limitele recomandate zilnic.
  • Evită sursele dăunătoare de grăsimi, cum ar fi grăsimile saturate sau trans. Optează pentru grăsimile nesaturate, cum ar fi acizii grași omega-3, nucile, avocado sau uleiul de măsline extra virgin.
  • Evită consumul excesiv de carbohidrați, cum ar fi zahărul în exces.
  • Evită alimentele foarte dulci, inclusiv cele care conțin zaharuri simple, cum ar fi fructoza. Acestea includ băuturi îndulcite cu zahăr și dulciuri ambalate.
  • Este important să pierzi în greutate treptat. Pierderea rapidă în greutate poate agrava boala ficatului. Specialiștii recomandă să pierzi aproximativ 0,5 până la 1 kilogram pe săptămână.
  • Optează pentru dieta mediteraneană. Aceasta ajută la inversarea efectelor bolii ficatului gras non-alcoolic.

Schimbări în stilul de viață pentru a inversa boala ficatului gras non-alcoolic

Activitatea fizică în sine te poate ajuta să reduci inflamația din ficat. Practicarea atât a exercițiilor aerobice, cât și a antrenamentului de rezistență poate ajuta la reducerea bolii ficatului gras non-alcoolic.

Un studiu din 2018 arată că exercițiile moderate, cu sau fără schimbări în dietă, au dus la reducerea grăsimii din ficat. Autorii studiului au definit exercițiile moderate ca fiind între 20 și 60 de minute, 4 până la 7 zile pe săptămână, sau mai mult de 200 de minute pe săptămână.

Într-un studiu din 2013 pe 154 de persoane cu boala ficatului gras non-alcoolic, intervențiile privind exercițiile fizice și dieta au dus la remisia bolii ficatului gras la 64% dintre participanți.

Sursa foto: Shutterstock.

Surse de documentare:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”