Boala hemoroidală: mituri, dietă, prevenție, tratament

Circa 50% din populația planetei este afectată de boala hemoroidală stadiul III, cu indicație chirurgicală. Dr. Marina Dumitraș explică ce e de făcut.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala hemoroidală: mituri, dietă, prevenție, tratament
Boala hemoroidală: mituri, dietă, prevenție, tratament

Hemoroizii reprezintă dilatații venoase ale plexului hemoroidal venos anorectal, patologie extrem de frecventă în rândul tinerilor, într-un procent de circa 60%.  Motivul pentru care boala hemoroidală apare este, în primul rând, existența în arhitectura pereților plexului hemoroidal a unei structuri alterate a fibrelor de colagen, apoi constipația cronică care determină apariția unor scaune de consistență crescută și sindromul diareic prin iritarea continuă a sfincterului neted. Dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în flebologie și scleroterapie, competență în ecografie generală și în chirurgie laparoscopică și doctor în medicină, explică pe larg boala și ce este de făcut.

Simptomele cel mai frecvent întâlnite la pacienții cu boală hemoroidală sunt sângerarea după actul de defecație (scaun), pruritul anorectal (mâncărimi), apariția unei tumefacții (umflături) la nivelul regiunii anorectale, dureri anorectale importante. Persoanelor care manifestă aceste simptome le este recomandat să să programeze urgent la un consult proctologic efectuat de către un chirurg, care va stabili stadiul bolii hemoroidale și metodele de tratament eficiente, dar nu înainte de a recomanda, dacă pacientul are peste 45 ani, efectuarea unei colonoscopii de rutină. Ignorată această patologie duce la complicații de tipul: hemoragie, tromboză, supurație, prolaps hemoroidal.

În ceea ce privește tratamentul, există mai multe tehnici chirurgicale care se adresează bolii hemoroidale în stadiu avansat: hemoroizi gradul III.

Cea mai modernă tehnică chirurgicală este reprezentată de cura chirurgicală a hemoroizilor cu stappler și anopexie tip Longo.
Tehnică constă în rezecția excesului de mucoasă de la nivelul canalului anal (a prolapsului), corectarea proplapsului (anopexie) și întreruperea  sursei de alimentare cu sânge a hemoroizilor interni (atrofiere, ischemie). Avantajele metodei sunt evidente. Nu există plagă operatorie,  prolapsul hemoroidal este ridicat, durere postoperatorie redusă, perioada de spitalizare cu recuperare redusă, continență sfincteriană, rezultate estetice și postoperatorii foarte bune.

Tehnica clasică, hemoroidectomia clasică, presupune intervenții seriate pentru patologia hemoroidală avansată, există plagă operatorie care trebuie îngrijită cel puțîn 14 zile, risc mare de incontinență sfincteriană (pacientul nu simte că are senzația de defecație).

Tehnica de bandare cu ligaturi presupune o atrofiere treptată a pachetelor hemoroidale (se strâng succesiv aceste ligaturi), pot derapa destul de ușor, nu corectează prolapsul hemoroidal (excesul), nu produc ridicarea prolapsului.

După o cură chirurgicală a prolapsului hemoroidal cu stappler- anopexie tip Longo, în primul rând, trebuie remarcat faptul că nu există plagă operatorie. În canalul anal rămâne toată anastomoza ulterioară rezecției excesului de mucoasa anală. Există risc de tromboză (cheaguri) și în aceest conext sunt recomandate tonicele venoase. Durerile  sunt reziduale însă se recomandă și un antiinflamator precum și aplicarea locală și intrarectală a unor unguente antihemoroidale care conțin anestezic local. Adminstrarea unui laxativ ușor este extrem de eficientă deoarece reglează consistența scaunelor.

Recuperarea este extrem de rapidă, în câteva zile pacientul are toleranță digestivă pentru orice aliment. În primele 7 zile postoperator pacientul este sfătuit să evite carnea roșie, ciorbele, mazărea, fasolea, varză, dar să consume legume și fructe preparate termic. După cele 7 zile (sau la nevoie, în funcție de evoluția proprie), pacientul este chemat la un control postoperator pentru a se explora canalul anal și a se verifica situația locală postrezectie hemoroidală. Riscul de recidivă după această tehnică chirurgicală este extrem de redus,

Mituri despre boala hemoroidală

  1. Hemoroizii dispar de la sine: este un mit fals deoarece hemoroizii sunt de fapt niște plexuri venoase dilatate, mărite, care nu pot să scadă în dimensiuni, la fel ca varicele și ne dau complicații de tipul tromboză hemoroidală sau prolaps hemoroidal.
  2. Tendința de constipație este cauza principală: este un mit fals deoarece nu numai scaunele de consistentă ridicată (tari) determină presiune crescută în aceste plexuri venoase hemoroidale, ci și scaunele diareice determină fluctuații de presiune la acest nivel
  3. Această boală nu este periculoasă: este un mit fals, boala hemoroidală fiind periculoasă, prin faptul că evoluează, iar una dintre complicațiile importante, sângerarea, poate determina o anemie acută severă, care poate pune în pericol viața pacientului
  4. Topicele locale tratează hemoroizii: este un mit fals, aceste medicamente reprezentate de creme, supozitoare, geluri, ameliorează temporar boala hemoroidală și, de fapt, induc o diagnosticare tardivă a bolii hemoroidale, pacientul ajungând să amâne prezentarea la medical proctolog. La rândul lui, specalistul trebuie să se asigure că are de a face cu o boală hemoroidală și nu cu o boală inflamatorie colonică sau cu o patologie tumorală la acest nivel.
  5. Tratamentul chirurgical este foarte dureros: este un mit fals deoarece noile tratamente chirurgicale minim invazive sunt nedureroare și oferă o recuperare rapidă. Aceste tratamente sunt reprezentate de cura chirurgicală a hemoroizilor cu stappler și bandările hemoriodale. Doar tratamentul clasic chirurgical este o procedura extrem de dureroasă.

Tratamentele din popor care nu dau rezultate

Supozitoarele, cremele, ceaiurile naturiste nu fac decât să amelioreze simptomele bolii hemoroidale pe perioada tratamentului, prin aplicarea locală sau prin efectul laxativ al substanțelor din ceaiuri, însă nu reprezintă un tratament curativ iar boala hemoroidală avansează.

Cinci sfaturi dacă ai hemoroizi

  1. Mergi la un consult proctologic pentru a confirma sau infirma boala hemoroidală, pentru a putea fi încadrat într-un anumit stadiu de boală și pentru a ști de ce tip de tratament ai nevoie: medicamentos sau chirurgical.
  2. Consumă alimente bogate în fibre pentru a avea un scaun fără efort
  3. Evită consumul de alcool și alimente condimentate pentru a evita deshidratarea și efectul iritant local
  4. Efectuează o colonoscopie de screening ca să știi că ai o boală hemoroidală și nu o patologie colonică.
  5. Adoptă o igienă locală riguroasă după defecație

Ce spun hemoroizii despre sănătatea noastră

Odată cu apariția hemoroizilor știm, de fapt, că avem o boală de colagen, de fond, care a afectat pereții venoși ai plexurilor hemoroidal și că este determinată genetic. Avem confirmarea că am adoptat un regim alimentar dezechilibrat, că suntem sedentari, că stăm prea mult pe scaun sau în picioare și că nu ne hidratăm corespunzător.

Boala hemoroidală: prevenție

  1. Evitarea constipației dar și a sindromului diareic – ideal este un scaun de consistentă medie și zilnic.
  2. Evitarea ortostatismului prelungit sau a statului pe scaun ore în șir fără să ne activăm musculatura picioarelor
  3. Scăderea în greutate la pacienții obezi
  4. Evitarea efortului fizic susținut care determină creșterea presiunii intraabdominale
  5. Evitarea consumului exagerat de cafea, țigări, alcool și condimente

Boala hemoroidală: regimul pacientului

În cazul unui pacient cu o boală hemoroidală cunoscută, veche, orice episod de constipație, cu un scun de consistență crescută sau orice episode de diaree, care irită mecanic zona anorectală sfincteriană, determină apariția complicațiilor: rectoragie (sângerare), inflamație, durere, tromboză hemoroidală.

Intervenția poate fi amânată într-un episod inflamator acut, utilizând topicele locale, tonicele venoase administrate oral, dar nu poate fi anulată, mai ales în cazul unui pacient deja confirmat cu boală hemoroidală în stadiul III.

Ce procent din populație suferă de boala hemoroidală

Circa 50% din populația planetei este afectată de boala hemoroidală stadiul III, cu indicație chirurgicală. Aproximativ 60% din tineri ajung la primul consult proctologic, fiind deja într-un episod de complicație a bolii hemoroidale.

Particularitățile bolii hemoroidale în sarcină

Circa 40% dintre femeile însărcinate suferă de hemoroizi. În sarcină se produc multiple modificări hormonale: crește secreția de progesteron, care relaxează pereții venoși și în asociere cu volumul uterin crescut, în special în ultimul trimestru de sarcină, determină o agravare a bolii hemoroidale pre-existente. Astfel apar complicații importante de tipul: sângerări anorectale, creșterea prolapsului hemoroidal (iese din canalul anal excesul de mucoasă și se inflamează determinând prurit, dureri) și tromboză.

Tratamentul în cazul femeilor însărcinate este exclusiv medicamentos, reprezentat de administrarea unor topice locale și tonice venoase cu acordul ginecologului.

Urmărește CSID.ro pe Google News