Ți se întâmplă frecvent să te trezești cu dureri de spate dimineața? Nu ești singura în această situație. De fapt, sute de milioane de oameni se confruntă cu dureri de spate dimineața, în special în primele minute după trezire, care se ameliorează după un pic de mișcare.
Motivele? Cel mai frecvent, salteaua de proastă calitate. Dar sunt și situații când anumite afecțiuni medicale pot cauza dureri de spate dimineața și senzație de înțepenire. Dacă acestea persistă pe termen lung sau chiar se înrăutățesc și apar și alte simptome, programează o consultație la medic.
Află mai jos care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate apărute dimineața și care sunt soluțiile.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate matinale este poziția incorectă în timpul somnului, care pune presiune pe coloana vertebrală și duce la apariția inflamațiilor articulare și musculare.
Poziția de dormit pe burtă este una dintre cauzele durerilor de spate. Medicii recomandă să dormim pe o parte sau pe spate, cu o pernă sub genunchi.
Dacă, totuși, te simți bine dormind pe burtă, plasează o pernă sub pelvis pentru a asigura o poziție corectă coloanei vertebrale și a preveni presiunea.
O altă cauză a durerilor de spate, foarte frecvent întâlnită, este salteaua uzată, mai veche de 5 ani. Studiile arată că o saltea de calitate este extrem de importantă pentru un somn odihnitor și reducerea riscului de dureri de spate.
Sarcina poate fi, de asemenea, un motiv pentru care te confrunți cu dureri de spate dimineața, în special în ultimul trimestru. Asta din cauza presiunii exercitate de „bagajul din burtică” asupra coloanei vertebrale, dar și de dormitul pe spate.
Boala degenerativă discală este o cauză comună a durerii cronice de spate. Această afecțiune survine pe fondul îmbătrânirii, când discurile intervertebrale încep să se deterioreze. Fenomenul duce la apariția durerilor și disconfortului local, resimțite cu precădere dimineața, la trezire.
O altă afecțiune care poate sta la baza durerilor de spate apărute dimineața este fibromialgia, care apare cu precădere în rândul femeilor (între 80 și 90% dintre pacienți sunt femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani), dar și bărbații sau copiii pot fi diagnosticați cu ea.
Alte simptome care pot însoți fibromialgia sunt oboseala, somnul neodihnitor, tulburările de memorie, schimbările de dispoziție, durerile de cap, sindromul de intestin iritabil, amorțeala, spasmele musculare, anxietatea și depresia.
Din păcate, fibromialgia nu beneficiază de un tratament curativ. Există însă medicamente care pot ameliora simptomele. De asemenea, scăderea în greutate și dieta echilibrată pot ține sub control simptomele neplăcute ale fibromialgiei.
Nu, „curentul care te trage la șale” nu există. Senzația de rigiditate sau de înțepenire a spatelui este, foarte probabil, o consecință a altor probleme.
Câteva exemple în acest sens sunt pietrele la rinichi, spondiloza, sciatica, sedentarismul, obezitatea.
Pentru a ameliora rapid durerile de spate apărute dimineața, există câteva exerciții recomandate. Acestea includ mișcări de stretching în pat, scândura, poziția mini-cobra din yoga, mersul pe jos, înotul.
Durerile de spate puternice pot fi ameliorate cu medicamente antiinflamatoare și analgezice (ibuprofen, acetaminofen etc.), dar este foarte important să nu le iei pe termen lung fără recomandarea medicului, deoarece pot avea reacții adverse.
De asemenea, anumite geluri, unguente sau creme pe bază de diclofenac ajută la reducerea inflamației locale și ameliorează durerea.
Pot fi utile și masajele terapeutice cu ulei de mentă sau de turmeric diluate în ulei de jojoba sau de măsline, care au efecte antiiflamatoare.
În cazul în care durerile de spate sunt însoțite și de alte simptome, nu amâna vizita la medic!