Anexita sau Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o infecție a organelor reproductive feminine: uter, trompe, ovare. Cauza cea mai frecventă este reprezentată de infecțiile cu transmitere sexuală, în special Chlamydia și Gonoreea, care diseminează din vagin în uter, trompe, ovare. În Statele Unite, este cea mai frecventă cauză prevenibilă de infertilitate. Aproximativ una din cinci femei cu boală inflamatorie pelvină este afectată de infertilitate și aproximativ o treime din femeile cu BIP fac infecţii repetate, ne-a explicat Dr Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.
Erna Stoian demontează mitul conform căruia această afecțiune ar putea fi declanșată de expunerea la temperaturi mici, așa cum se spune din popor. Totuși atunci când avem boala inflamatorie pelvină cronică cu dureri pelvine cronice și inflamație cronică expunerea la frig poate fi un factor agravant al afecțiunii.
Boala inflamatorie pelvină poate să nu aibă niciun fel de simptome, astfel să rămână nedepistată și netratată ducând la dureri cronice pelvine si infertilitate.
Simptomele și semnele boala inflamatorie pelvina pot fi: durere pelvină, durere sau sângerare la contactul sexual, leucoree abundentă urât mirositoare, sângerari între menstre, febra și frisoane în boala acută severă.
E important să știți că un episod de boală inflamatorie pelvină scade cu 50% șansele de a obține o sarcină pe cale naturală iar două sau mai multe episoade ne scad șansele cu peste 80%, spune Dr. Erna Stoian.
Recomandarea medicului ginecolog: Dacă ai secreție vaginală abundentă și urât mirositoare, ai sângerări între menstre sau usturime la urinare, ai sub 25 de ani și ești activă sexual ar trebui să te testezi pentru infecția cu Chlamydia.
Diagnosticul se face de către medicul ginecolog ținând cont de simptome, examinarea ginecologică, culturi din vagin și col. De asemenea medicul poate recomanda și teste de laborator din sânge și urină pentru a determina gradul infecției și răspândirea ei.
Ecografia transvaginală este de asemenea un instrument util pentru a vizualiza organele genitale interne și pentru diagnosticul abceselor.
In unele cazuri când nu se găsește cauza durerilor se recomandă laparoscopia diagnostică. Se introduce o cameră printr-o incizie la nivelul ombilicului și se vizualizaeză organele pelvine.
Tratamentul pentru boala inflamatorie pelvină include: antibiotioticoterapie combinată, tratarea partenerului, abstinență temporară.
Majoritatea pacientelor necesită tratament ambulator. Dacă simptomatologia este severă medicul poate recomanda spitalizare cu tratament antibiotic și antiinflamator intravenos.
Tratamentul chirurgical este necesar foarte rar; poate fi recomandat în cazul rupturii abcesului tubo-ovarian.
Complicatiile bolii inflamatorii pelvine
Boala inflamatorie pelvină netratată poate duce la formare de aderențe pelvine și durere pelvină cronică, blocarea trompelor. De asemenea pot apărea acumulări de puroi la nivelul trompei sau ovarului – abces tubo-ovarian care netratat poate genera o infecție sistemică.
Boala inflamatorie pelvină este principala cauză de apariție a sarcinilor extrauterine, din cauza formării de aderențe și țesut cicatriceal la nivelul trompelor. Sarcina extrauterină reprezintă o urgență medicală majoră.
Boala inflamatorie pelvină poate produce afectarea organelor genitale și infertilitate- imposibilitatea de a obține sarcina.
Cum previi sau reduci riscul bolii inflamatorii pelvine
Singura metodă de prevenție 100% sigură este abstinența.
Dacă ai viață sexuală activă, folosirea corectă a prezervativului reduce șansele de a face BIP. Relațiile sexuale cu un singur partener testat și fără boli cu transmitere sexuală scad incidența de BIP.