La nivel global, 1 din 3 persoane suferă de sângerări gingivale, acestea putând reprezenta unul dintre primele semne ale unor afecṭiuni mai grave. Lăsate netratate, pot duce la pierderea dinṭilor.
Placa bacteriană, tartru dentar, gingivită şi parodontopatie
În mod normal, în cavitatea bucală se regăsesc mai multe tipuri de bacterii, iar, în timp, acumularea plăcii bacteriene determină formarea tartrului dentar. Acesta provoacă inflamarea şi sângerarea gingiilor, afecţiune numită gingivită. Ignorată, gingivita poate evolua în parodontopatie marginală, cunoscută drept parodontoză.
Tot mai multe persoane nu consideră această afecţiune un motiv de îngrijorare, deoarece prezintă simptome din cele mai obişnuite, care pot trece uşor neobservate, precum:
Gingiile inflamate ascund bacterii dăunătoare care duc la liză osoasă (distrucţia osului). Prin urmare, deşi, retracţia gingivală poate fi nesemnificativă şi trece uşor neobservată, distrucţia osului subiacent este mult mai accentuată. Această liză osoasă se descoperă doar în cadrul unei consultaţii de specialitate şi prin investigaţii radiologice.
Pe timpul sarcinii, femeile sunt mai susceptibile de inflamaţii şi sângerări gingivale, iar cele care suferă de parodontoză înainte de a rămâne însărcinate observă o agravare a bolii după ce sarcina se instalează. Vinovate de exacerbarea inflamaţiilor gingivale sunt schimbările hormonale suferite de organismul femeii însărcinate.
Sunt foarte importante intervenţia din timp şi abordarea cu atenţie a acestor afecţiuni, deoarece bacteriile, care în anumite condiţii declanşează boala parodontală, pot trece în circulaţia generală şi pot afecta inima şi alte organe.
În tratamentul parodontopatiei ne folosim de tratamentul convenţional (detartraj cu ultrasunete, terapie etiologică, antiseptice, antibiotice) dar şi de cele mai moderne metode alternative, precum laserele stomatologice de ultimă generaţie, Biolase şi Waterlase, cu acţiune locală, izolată, ce protejează ţesuturile înconjurătoare sănătoase.
Tratamentul parodontopatiei este unul personalizat, în funcţie de fiecare caz, dar, în general, urmează câţiva paşi:
Trebuie să acordăm atenţie prevenţiei, să respectăm regulile de igienă orală, să curăţăm dinţii, să avem o alimentaţie sănătoasă şi să vizităm medicul stomatolog de cel puţin 2 ori pe an.
În cazul pacienţilor cu boală parodontală, sunt recomandate folosirea aţei dentare, a unei paste de dinţi speciale, a apei de gură, a periuţelor interdentare şi a duşului bucal. Medicul vă ţine sub supraveghere pentru a observa cum este menţinută igiena în locurile greu accesibile şi va adapta mijloacele de curăţire după fiecare caz.
Ca la orice afecţiune, şi în parodontopatie, cel mai bun tratament îl reprezintă atitudinea preventivă şi colaborarea îndeaproape cu medicul stomatolog.
Citeşte aici mai multe despre protecţia împotriva afecţiunilor parodontopice!