„Hoțul tăcut al vederii” – așa mai este numit glaucomul, o boală care ne orbește, la propriu, pe mulți dintre noi. Statisticile arată că, la nivel mondial, numărul de bolnavi de glaucom este între 65 și 105 milioane. În România, chiar dacă nu sunt disponibile date oficiale privind incidența acestei afecțiuni, se aproximează că 150.000 de români au glaucom.
Pentru că nu doare și simptomele sunt frecvent trecute cu vederea, fiind puse deseori pe seama oboselii, glaucomul este diagnosticat foarte târziu, când vederea nu mai poate fi recuperată prin nicio metodă. Din acest motiv se recomandă controlul oftalmologic periodic, preventiv, începând cu vârsta de 35 de ani. Depistat la timp, glaucomul poate fi încetinit în evoluție prin diverse tratamente (picături, intervenții cu laser sau chirurgicale ori o combinație a acestor opțiuni).
Adesea, glaucomul este descoperit întâmplător, în cadrul unui control oftalmologic de rutină. De aceea este foarte important să mergeți periodic la aceste teste de screening, mai ales dacă aveți în familie cazuri de glaucom. Persoanele care au rude apropiate ce suferă de glaucom au un risc mai mare de a dezvolta această boală, explică dr. Elizabeth Hawkes, consultant oftalmolog, pentru dailymail.
Durerile oculare sau înroșirea ochilor se numără printre semnele comune ale glaucomului. Însă simptomele acestei afecțiuni nu sunt unele standard neapărat, variind în funcție de fiecare persoană.
Iată 5 dintre semnele mai puțin cunoscute ale glaucomului:
Ochi tulburi, albicioși
Tensiunea la nivelul nervului optic duce la împingerea lichidului transparent numit umor apos în cornee. Astfel, ochiul devine tulbure și cu aspect albicios, ca și cum ar fi acoperit de o peliculă.
Vase de sânge dilatate
Inflamația vaselor de sânge de la nivelul ochilor, ca urmare a hipertensiunii oculare, se manifestă prin apariția unor firișoare roșii pe conjunctivă – partea albă a ochiului.
Dureri de cap puternice însoțite de vărsături
Presiunea intraoculară ridicată poate duce la dureri intense la nivelul ochilor. Mai departe, organismul eliberează mai multă adrenalină pentru a combate acest disconfort, aspect care poate favoriza apariția senzației de greață și a vărsăturilor.
Scăderea vederii la un ochi
Fibrele nervoase afectate de glaucom duc la scăderea bruscă a vederii sau la apariția unor puncte oarbe ori forme neobișnuite în câmpul vizual.
Lăcrimarea excesivă
Ochii înlăcrimați pot fi un semn de glaucom, dar nu numai. Excesul de lichid este cauzat de regulă, în cazul glaucomului, de înfundarea parțială sau totală a canalului lacrimal.
Glaucomul nu ține cont de celebritate, afectând pe oricine, chiar și tinerii, deși majoritatea cazurilor sunt diagnosticate la vârste peste 60 de ani. Însă, cum afecțiunea progresează lent și insidios, nu este o exagerare să afirmăm că glaucomul se poate instala chiar și cu 20 sau 30 de ani mai devreme.
Bono, spre exemplu, celebrul solist al trupei U2, suferă de glaucom de la vârsta de aproximativ 40 de ani. De atunci a căpătat „obiceiul” de a purta ochelari de soare, indiferent de vreme. El spune că ochelarii îl ajută să facă față mai ușor simptomelor cauzate de glaucom.
O altă vedetă diagnosticată cu glaucom este actrița Whoopi Goldberg. Ea a declarat în cadrul unui interviul că durerile de cap cauzate de glaucom erau extrem de puternice.
„Mă simțeam ca și cum eram lovită de tren. Simptomele erau atât de neplăcute încât am folosit un vaporizator cu canabis pentru atenuarea durerilor”, mărturisește actrița.
Andrea Bocelli, unul dintre cei mai faimoși cântăreți de muzică clasică din lume, a fost la rândul său diagnosticat cu glaucom congenital, acesta pierzându-și complet vederea la vârsta de 12 ani.
Medicii au încercat toate tratamentele posibile, inclusiv terapia cu lipitori pentru restabilirea vederii, însă nimic nu a funcționat. Cu toate acestea, artistul nu s-a lăsat doborât de boală și și-a urmat pasiunea, construindu-și o carieră remarcabilă în domeniul muzical.
Christie Brinkley (69 de ani), fost supermodel, a fost diagnosticată recent cu glaucom, în urma unei consultații oftalmologice de rutină. Vedeta a apelat ulterior la o intervenție chirurgicală pentru ameliorarea simptomelor.
„Dacă nu m-aș fi tratat la timp, puteam să-mi pierd definitiv vederea. Prieteni, fiți cu ochii pe ochii voștri prețioși!”, i-a îndemnat aceasta pe fanii ei de pe Instagram.
Un exemplu de perseverență și motivație este și fostul mijlocaș olandez Edgar Davids (50 de ani), „faimos” pentru meciurile de fotbal în care juca doar cu ochelari de protecție, din cauza glaucomului cu care fusese diagnosticat încă de la vârsta de 26 de ani.
Și actrița Roseanne Barr a dezvăluit recent că suferă de glaucom și degenerescență maculară, afecțiuni care duc la pierderea progresivă a vederii. Ea spune că e foarte posibil să fi moștenit aceste boli de la tatăl ei, care s-a confruntat la rândul lui cu ele.
Alți factori de risc care pot fi asociați cu glaucomul sunt vârsta peste 60 de ani, diabetul, miopia, fumatul, colesterolul crescut, traumatismele oculare și tratamentele pe termen lung cu picături care conțin steroizi.