Cuvântul în sine, „osteoporoză”, se traduce ca „os poros”. Astfel, osteoporoza este o afecțiune în care oasele devin fragile și își pierd puterea pe măsură ce devin mai puțin dense și calitatea lor este redusă. Osteoporoza este adesea numită „boala tăcută”, deoarece majoritatea oamenilor nu știu că au această afecțiune până când au o fractură după o cădere sau o lovitură minoră (cunoscută sub numele de fractură de fragilitate).
Osteoporoza este des întâlnită, iar fracturile din cauza fragilității oaselor sunt în creștere. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că aproximativ 500 de milioane de bărbați și femei din întreaga lume ar putea fi afectați de osteoporoză.
La nivel mondial, osteoporoza cauzează peste 8,9 milioane de fracturi anual, rezultând astfel o fractură de osteoporoză la fiecare 3 secunde. Una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de 50 de ani și peste această vârstă vor avea o fractură de fragilitate din cauza osteoporozei în timpul de viață rămas.
Până în 2050, se estimează că incidența mondială a fracturilor de șold la bărbați va crește cu 310%, respectiv cu 240% la femei comparativ cu 1990.
Factorii de risc pentru osteoporoză sunt vârsta înaintată, reducerea înălțimii, masa corporală scăzută, anumite boli (cum ar fi artrita reumatoidă), istoric familial, utilizarea pe termen lung de glucocorticoizi și alte medicamente, fracturi osoase după căderi minore.
Osteoporoza aduce o povară grea pentru persoane și familiile lor: la femei, osteoporoza aduce mai multe zile de spitalizare decât cancerul de sân, atacul de cord, diabetul și multe alte boli, iar la bărbați, riscul de fractură este cu până la 27% mai mare față de riscul de cancer de prostată.
Fracturile vertebrale (la nivelul coloanei vertebrale) pot cauza dureri de spate, scădere în înălțime, deformare, imobilitate, număr crescut de zile de pat și funcție pulmonară redusă.
O femeie de 65 de ani cu o fractură vertebrală are un risc 1 din 4 de a avea încă o fractură peste 5 ani. După o fractură de șold, aproximativ 60% dintre persoane afectate necesită asistență un an mai târziu și 20% vor necesita îngrijiri medicale pe termen lung, iar în primul an după o fractură de șold sunt observate rate de mortalitate de până la 20-24%.
Deși este o afecțiune foarte întâlnită, în prezent, osteoporoza este subdiagnosticată și subtratată la scară largă. La nivel mondial, milioane de oameni cu risc crescut de a avea fracturi cauzate de osteoporoză nu sunt conștienți de boala tăcută ce stă la bază. Costul la nivel uman și socioeconomic este imens, iar impactul grav al fracturilor asupra independenței pacienților este subestimat. Și în România situația este similară, de aceea campaniile de conștientizare, de diagnosticare și prevenție sunt extrem de importante, declară Prof. Dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog.
Oasele fragile pot da semne aparent neobișnuite, care pot fi observate pe unghii sau chiar în gură. Iată câteva dintre semnele timpurii ale osteoporozei:
Fragilizarea oaselor poate fi de vină pentru durerile cervicale, lombare sau de la nivelul șoldului, apărute în special în timpul nopţii. Acestea sunt puse adesea pe seama posturii greșite la birou sau a statului îndelungat pe scaun. Însă astfel de dureri, mai ales în cazul femeilor cu vârsta peste 50 de ani, pot fi semnalul de alarmă că oasele își pierd densitatea minerală.
Demineralizarea osoasă se poate manifesta și la nivelul unghiilor, care devin casante, fragile și se rup mult mai ușor.
Un alt semn al oaselor fragile este încovoierea spatelui, postura deformată, aplecată. În cazurile avansate pot fi observate chiar scăderea în înălțime din cauza tasării vertebrelor sau durerile cauzate de micro-fracturi la nivelul sternului în urma unor gesturi banale precum strănutul sau tusea.
Scăderea densității minerale osoase predispune la fragilizarea și ruperea cu ușurință a oaselor!
Retracția gingivală este de asemenea un semn al pierderii densității osoase. Retracţia gingivală reprezintă procesul prin care ţesutul gingival se îndepărtează de dinte, expunând rădăcina acestuia şi formând „buzunare” sau goluri în care se acumulează bacteriile cauzatoare de boli.
Oasele fragile, artrita sau pierderile musculare pot determina rezistența scăzută a aderenței mâinilor, care poate afecta activitățile de zi cu zi. În cazul în care te confrunți cu o slăbire a forței mâinii și amorțeli apărute brusc, adresează-te cât mai curând medicului, pentru că pot fi simptome de diabet, hipertensiune sau chiar infarct.
Vrei să ai oase puternice și să eviți osteoporoza? Iată ce trebuie să mănânci ca să ai oase „forțoase”:
Aceste fructe sunt bogate în cupru și bor, ce pot ajuta la prevenirea osteoporozei. Ele conțin, de asemenea, o fibră numită inulină, care ajută la echilibrul tranzitului intestinal. În plus, prunele uscate facilitează absorbția de calciu în organism.
Sportivii sunt familiarizați cu efectul calmant al bananelor ca rezultat al concentrației mare de triptofan ce se găsește în aceste fructe și care blochează serotonina. Însă realul lor beneficiu vine din conținutul de potasiu, un electrolit ce ajută la prevenirea pierderii calciului din organism.
Bananele sprijină și sistemul nervos, cresc imunitatea și ajută organismul să metabolizeze proteinele. O banană pe zi asigură cantitatea necesară pe potasiu, iar carbohidrații conținuți grăbesc recuperarea după exercițiile intense.
Ca și bananele, aceste fructe sunt bogate în potasiu, renumit protector al oaselor. Ele sunt bogate și în vitamina C și luteină, un carotenoid ce poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
O mână de broccoli conține o cantitate consistentă de calciu, dar și mangan, potasiu, fosfor, magneziu și fier. În plus, are concentrație mare de vitamina A, C și K, și fitonutrientul sulforafan, descoperit în urma studiilor că ar avea puternice proprietăți anticancer.
Broccoli poate ajuta și la reducerea excesului de estrogen din organism, datorită conținutului de indole 3-carbinol.
Un renumit constructor de mușchi, spanacul este bogat în vitamina K, ce sprijină densitatea oaselor (și astfel protejează împotriva osteoporozei) și reduce rata fracturilor. Spanacul este, de asemenea, bogat în calciu, fosfor, potasiu, zinc și chiar seleniu – ce contribuie la protejarea ficatului, crește longevitatea, reglează hormonii din corp și ține în frâu poftele care duc la îngrășare.
Un motiv în plus să-l adaugi în dieta ta: un studiu apărut în Journal of Nutrition sugerează că anumiți compuși din spanac pot distruge celulele canceroase localizate la prostată, în timp ce betacarotenul luptă împotriva cancerului de colon.
Această plantă, verișoara cu ceapa și usturoiul, este bogată în tiamină, riboflavină, calciu și potasiu. Prazul conține și acid folic, o vitamină din complexul B ce scade nivelul aminoacidului hemocisteină din sânge, dăunător arterelor.
Mai mult, prazul sprijină activitatea sexuală și reduce riscul de cancer la prostată.
Slăvită timp de secole ca afrodisiac, anghinarea este bogată în fibre și conține mai mult magneziu și potasiu decât orice altă legumă. Frunzele sale sunt, de asemenea, bogate în flavonoide, polifenoli și antioxidanți ce scad riscul de accident vascular cerebral și vitamina C, care îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar.
ATENȚIE! Pentru oase rezistente, nu este suficientă o alimentaţie ca la carte, ci este nevoie de un echilibru pe toate planurile.
Mişcarea zilnică, evitarea obiceiurilor nocive (fumat, exces de alcool) şi odihna corespunzătoare sunt alte elemente ce contribuie la menţinerea în parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos, joggingul moderat, dansul, tenisul, urcatul scărilor, aerobicul, stretchingul şi yoga sunt indicate atât pentru a preveni osteoporoza, cât şi pentru menţinerea greutăţii corporale, redobândirea energiei şi o stare psihică excelentă.
Ziua Mondială de conștientizare a Osteoporozei, marcată în fiecare an în luna octombrie, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratamentul osteoporozei și al bolilor musculo-scheletale asociate.
Ne bucurăm să ne putem alătura eforturilor International Osteoporosis Foundation – IOF prin marcarea acestei zile și în România, astfel ne propunem să includem sănătatea oaselor și prevenirea fracturilor pe agenda de sănătate, pentru ca aceasta să fie adusă în atenția profesioniștilor din domeniul sănătății, mass-media, factorilor de decizie, pacienților și mai ales în atenția publicului larg, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog.
Astfel, în data de 17 octombrie, Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și Societatea Română de Reumatologie (SRR) a derulat o campanie de depistare și prevenție într-un centru comercial din București, unde persoanele interesate au primit informații esențiale despre osteoporoză și factorii de risc, iar medicii rezidenți aflați la standul de informare au realizat o serie de teste (FRAX și IOF) pentru depistarea riscului și au oferit recomandări trecătorilor.
Prevenirea osteoporozei începe timpuriu în viață printr-un stil de viață sănătos. Masa osoasă maximă este atinsă între 25 și 30 de ani. Deși aproximativ 60–80% din masa osoasă maximă este determinată genetic, exercițiul fizic și nutriția pentru oase sănătoase la tineri contribuie la maximizarea potențialului genetic.
Prevenția osteoporozei, diagnosticul precoce și îngrijirea adecvată, cu implicarea tuturor specialităților medicale necesare sunt foarte importante. În România nu există centre specializate de tratare a pacienților cu osteoporoză și cu fracturi de fragilitate. În alte țări unde aceste centre există s-au constatat: o inițiere dublă a tratamentelor, o aderență mai mare la medicație și o reducere la jumătate a ratelor de refracturare, a completat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog.
Factorii stilului de viață care contribuie la o bună sănătate a oaselor de-a lungul vieții sunt exercițiile fizice regulate folosind greutatea corporală, consumul de alimente hrănitoare și sănătoase pentru oase, obținerea unei cantități suficiente de vitamina D, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool.