Osteoporoza determină scăderea mineralității osoase, iar efectul imediat al acestei situații constă în slăbirea structurii osului și apariția fracturilor, care se produc mai ușor decât în cazul oaselor sanatoase. Nu degeaba, osteoporoza a fost denumită boala oaselor de sticlă. În general, boala apare la femei, după menopauză, însă factorii ereditari cântăresc mult în declanșarea acestei patologii.
„Atunci când vorbim despre osteoporoză trebuie să știm că factorii care agravează instalarea acestei patologii sunt consumul de alcool, fumatul și sedentarismul. Studiile demonstrează că lipsa exercițiilor fizice pot genera aceste probleme de sănătate.”, dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Oasele sănătoase sunt alcătuite din osteocite (celule osoase) și o matrice osoasă densă, întărită cu depozite minerale – săruri de calciu și fosfați. În timpul vieții, procesul normal de remodelare osoasă presupune resorbția și reconstrucția continuă a țesutului osos, controlată de osteocite. În osteoporoză, acest echilibru este perturbat, conducând la pierderea substanțială de material osos și, implicit, la slăbirea oaselor.
Afecțiunea crește riscul de fracturi severe, cum este fractura de șold sau fractura de femur, dar și de alte rupturi, precum fracturile vertebrale, fractura de gleznă sau fractura de radius. De asemenea, osteoporoza severă poate duce la osteonecroză sau la leziuni ale măduvei spinării și afectează sănătatea orală, putând duce la pierderea dinților.
„Cele mai frecvente fracturi care se produc în boala osteoporotică sunt la nivelul coloanei, apoi urmează cele de epifiză distală, de radius și cele de gleznă, la nivelul maleolei externe (proeminentele osoase laterale ale gleznei). Cele mai grave fracturi, invalidante chiar, sunt la nivelul colului femural. Acestea au întotdeauna indicație chirurgicală.”, continuă specialistul.
Cea mai folosită tehnică de investigație imagistică în cazul acestei afecțiuni este osteodensimetria DEXA, investigație care constă în folosirea razelor X pentru a măsura densitatea osoasă, în raport cu un adult sănătos, de aceeași vârsta și de același sex. De asemenea, medicul mai poate recomanda tomografia computerizată cantitativă sau densimetria ultrasonică (un tip de ecografie).
„Atunci când vorbim despre tratamentul prescris în cazul osteoporozei, desigur că protocolul diferă de la pacient la pacient. Medicația poate include hormoni estrogeni, calciu, vitamina D, calcitonină sau bisfosfonați. Unde anume vreau să atrag atenția este atunci când vine vorba despre stilul de viață. În cazul osteoporozei, foarte importantă este mișcarea. Sunt recomandate exerciții fizice de intensitate redusă, precum mersul pe jos sau pe bicicletă. De asemenea, trebuie acordată o atenție deosebită și posturii, pentru a evita deformările osoase.”, explică medicul ortoped, Tarek Nazer.
De asemenea, atunci când a fost confirmat diagnosticul de osteoporoză, există o serie întreagă de măsuri alimentare pe care le recomandă medicul și aici vorbim despre faptul că aport de calciu prin alimentație devine extrem de important și este parte a tratamentului pentru osteoporoză și osteopenie.
„Meniul zilnic trebuie să includă lactate, legume (fasole, mazăre, varză), somon, cereale, nuci. Renunțarea la fumat și la alcool scade riscul apariției osteoporozei și contribuie la creșterea eficienței tratamentului, atunci când afecțiunea s-a instalat deja.”, conchide dr. Tarek Nazer.
Foto: shutterstock