Boala telefonului mobil. Ce este sindromul „text neck” și ce se întâmplă dacă stai 2 ore pe zi, pe telefon

Boala telefonului mobil sau sindromul „text neck” (n.r- text neck syndrome) este o boală produsă de o postură deficitară atunci când petrecem foarte mult timp pe dispozitivele mobile.
  • Publicat:
Boala telefonului mobil. Ce este sindromul „text neck” și ce se întâmplă dacă stai 2 ore pe zi, pe telefon
Boala telefonului mobil. Ce este sindromul „text neck” și ce se întâmplă dacă stai 2 ore pe zi, pe telefon

Boala telefonului mobil sau sindromul „text neck” (n.r- text neck syndrome) este o boală produsă de o postură deficitară atunci când petrecem foarte mult timp pe dispozitivele mobile.

Realitatea este că telefonul mobil este nelipsit din viața de zi cu zi și am ajuns să depindem de el, atât în viața personală, cât și profesională. În plus, deja problemele de spate apar din cauza posturii deficitare la birou și a timpului petrecut foarte mult pe scaun, într-o poziție incorectă de cele mai multe ori.

Cum ne afectează acest sindrom coloana vertebrală și ce probleme pot apărea ne-a explicat într-un live pe pagina de Instagram „Ce se întâmplă, Doctore?”, Alexandru Ilie, fizioterapeut.

Ce este boala telefonului mobil, cunoscută și ca sindromul „text neck”?

„Vorbim despre un sindrom despre care în literatura de specialitate se știe deja de mai bine de 10 ani, iar americanii îl utilizează în rapoartele medicale.

În mod frecvent, devine un diagnostic realmente, este o perturbare de aliniament vertebral pe care noi, europeni, o traducem în termeni mult mai medicali. În termenii noștri, termenii din Europa, noi vorbim despre ștergerea curburii cervicale. Uite, am acest mulaj pe care pot să vi-l arăt. Este o coloană vertebrală în miniatură și putem observa faptul că avem niște scobituri care ar trebui să existe. Deci coloana vertebrală doar dacă e privită din spate sau din față trebuie să fie dreaptă. Însă ea dacă este privită din profil, ea are nevoie ca în plan cervical să aibă o curbură în zona aceasta, în plan toracal. Cele 12 vertebre toracale formează coloana toracală. Iar în plan inferior, în zona lombară, în cele cinci vertebre, din nou o discretă curbură. Aceste curburi se numesc scobituri.

(…) Capul are în medie, undeva la 5kg. Putem să înțelegem faptul că urechea trebuie să fie la nivelul umărului pentru a avea o presiune optimă, naturală. Vorbim despre aliniamentul vertebral optim natural pe care omul ar trebui să-l aibă: urechea să proiecteze în această zonă, a umărului. Text neck syndrome înseamnă faptul că tu duci capul spre înainte. Umerii ușor se rotunjesc, spatele se rotunjește”, ne-a explicat fizioterapeutul Alexandru Ilie.

Ce modificări suferă coloana vertebrală când stai prea mult timp pe telefon?

„Lucrul acesta conduce la niște modificări degenerative, deci o îmbătrânire exagerată a coloanei cervicale și cu afectări serioase de discuri așa cum am arătat mai devreme. Deci practic discul când este presat foarte mult, pentru că aici este capul, dacă se duce spre înainte balonul acesta, discul intervertebral vine, se umflă și generează o bombare pe care pe RMN o vom putea vedea sub formă de protuzii. Și acest lucru este văzut la 27 de ani, 30 de ani, deci la niște vârste la care degradarea coloanei cervicale nu era considerată ca fiind naturală, fiziologică. Să vorbim despre fenomene de tip hernie de disc cervicală la 30 de ani, non-traumatică. Deci n-ai căzut, nu te-ai lovit, doar că stai pe telefonul mobil timp de 10-15 ani, în medie câte 2-3h/zi conduce la aceste situații extrem de severe pentru pacient”, ne-a explicat Alexandru Ilie, fizioterapeut.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”