Boli agravate de umiditatea ridicată şi cum poţi preveni acutizarea lor

Iată simptomele care ar trebui să vă îngrijoreze şi ce măsuri puteţi lua pentru a preveni agravarea unor boli deja instalate!
  • Publicat:
Boli agravate de umiditatea ridicată şi cum poţi preveni acutizarea lor

Umiditatea din locuinţă are un impact semnificativ asupra sănătăţii noastre. În special în sezonul rece, nivelul umidităţii este mai crescut în locuinţă, din cauza ventilaţiei insuficiente şi a activităţilor obişnuite care produc aburi (gătit, duş călcat).

Un procent crescut de umiditate favorizează nu doar apariţia mucegaiului şi dezvoltarea bacteriilor, a virusurilor şi a acarienilor de praf, ci şi agravarea unor simptome sau afecţiuni, precum astmul, alergiile, boala pulmonară obstructivă cronică sau eczemele.

Iată simptomele care ar trebui să vă îngrijoreze şi ce măsuri puteţi lua pentru a preveni agravarea unor boli deja instalate!

Ce boli sunt agravate de nivelul excesiv de umiditate

Principalul pericol reprezentat de umiditatea crescută îl reprezintă apariţia mucegaiului, care se face responsabil de numeroase simptome, precum nas înfundat, lăcrimarea şi înroşirea ochilor, tulburări de vedere, tuse, respiraţie şuierătoare şi iritaţii la nivelul pielii.

Citeşte aici ce probleme de sănătate apar din cauza expunerii pe termen lung la mucegai!

Pe de altă parte, mucegaiul poate agrava unele afecţiuni de care suferiţi deja, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) şi astmul bronşic.

Expunerea pe termen lung la mucegaiul cauzat de umiditatea crescută irită căile respiratorii şi plămânii, provocând următoarele simptome:

  • Tuse persistentă
  • Strănutul
  • Respiraţie şuierătoare
  • Congestie nazală (nas înfundat)
  • Rinită (ce se manifestă prin secreţii nazale cauzate de inflamaţia mucoasei nazale)
  • Febră

Persoanele care au un sistem imunitar slăbit, din cauza diverselor afecţiuni de care suferă, dar în special cei diagnosticaţi cu boli pulmonare cronice, pot dezvolta infecţii severe la nivelul plămânilor, din cauza contactului direct cu mucegaiul. O astfel de problemă de sănătate este pneumonita de hipersensibilitate, care prezintă simptome similare unei pneumonii: febră, lipsă de aer, tuse seacă, stare generală proastă etc.

Dr. Phillip Factor, medic pneumolog la Centrul Medical Beth Israel din New York, susţine că „umiditatea ideală pentru suferinzii de boală pulmonară obstructivă cronică este de 40%”.

De asemenea, multe persoane care suferă de astm s-ar putea confrunta cu o agravare a simptomelor, ca urmare a umidităţii crescute şi a expunerii la sporii de mucegai.
Mucegaiul negru-verzui, în combinaţie cu aburii formaţi de duşurile fierbinţi, gătit, călcat etc., eliberează micotoxine care, atunci când sunt inhalate, irită cavitatea nazală şi atacă ţesuturile, cauzând complicaţii severe la nivelul tractului respirator.

Ventilarea insuficientă din locuinţă cauzează stagnarea aerului umed şi lipsa de oxigen. Astfel, se constituie un mediu propice pentru dezvoltarea unor microorganisme ce pot duce la îngreunarea respiraţiei.

Totodată, temperaturile crescute din locuinţă, condensul şi umiditatea de peste 70% sunt factori care cresc riscul de dezvoltare a populaţiei de acarieni de praf, microorganisme care duc la agravarea afecţiunilor dermatologice şi a alergiilor, în special cele respiratorii.

Potrivit specialiştilor, inclusiv persoanele sănătoase, care nu au o predispoziţie alergică, sunt expuse riscului de afecţiuni respiratorii, iritaţii ale ochilor şi pielii dacă se expun pe termen lung la sporii de mucegai.

Cea mai simplă metodă de a preveni acutizarea acestor boli

Pentru a preveni agravarea simptomelor descrise mai sus, este indicat să iei câteva măsuri pentru reglarea umidităţii şi eliminarea mucegaiului. Pentru a asigura locuinţei tale un nivel de umiditate optim, îţi recomandăm achiziţionarea unui dezumidificator. Aparatul Ceresit 360º oferă o absorbţie ridicată a umidităţii din aer.

Te poţi convinge că în locuinţa ta este un nivel excesiv de umiditate dacă vei verifica recipientul aparatului: tableta absorbantă (cu trei variante de aromă) îşi reduce gradual volumul, pe măsură ce absoarbe umiditatea şi o transformă în soluţie salină. În lipsa umidităţii, riscul de apariţie a mucegaiului este mult diminuat şi astfel scad şansele de agravare a bolilor alergice.

Potrivit unui studiu realizat pe 23 de familii cu probleme alergice, dezumidificatorul ameliorează simptomele alergiilor.

Alte căi de prevenire a complicaţiilor respiratorii constau în:

  • Aerisirea zilnică a încăperii, în special după acumularea aburilor în baie şi bucătărie.
  • Uscarea rufelor afară, nu în casă, pe calorifer.
  • Izolarea termică a locuinţei, pentru a reduce condensul de pe suprafeţele reci.
  • Folosirea de vopsele care au în compoziţie substanţe ce inhibă dezvoltarea mucegaiului.
  • Reparaţia scurgerilor şi a ţevilor fisurate care sporesc riscul de dezvoltare a mucegaiului.
  • Curăţarea porţiunilor acoperite de mucegai cu soluţii dezinfectante, dar folosind întotdeauna măsuri de protecţie.

Pentru mai multe informaţii, intră pe stopumiditatii.ro!

Surse: healthline.com, lunginstitute.com, epa.gov

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult