Boli care provoacă insomnii – somniferele tratează doar efectul, nu și cauza!

  • Publicat:
Boli care provoacă insomnii - somniferele tratează doar efectul, nu și cauza!
Sursa foto: Shutterstock

Anumite boli care provoacă insomnii pot fi severe, cum este apneea de somn sau cancerul. Alteori, insomnia poate apărea din cauza anumitor medicamente. Sau ca urmare a instalării menopauzei. Cum la fel de bine insomnia se poate strecura în viețile noastre din cauza stresului în exces sau a depresiei.

De multe ori „mergem cu insomnia” la medicul psihiatru în ideea că ne va recomanda pastile-minune ce ne vor ajuta să dormim mai bine. Problema este că somniferele tratează temporar doar efectul, nu și cauza insomniei. Și nu sunt deloc lipsite de reacții adverse!

Cu alte cuvinte, înainte să luăm pastile, ar fi bine să aflăm care este cauza insomniei. Pentru că aceasta trebuie tratată în primul rând.

Lipsa somnului poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății noastre. De la schimbări de dispoziție până la neatenție în trafic, obezitate, hipertensiune, diabet, boli de inimă sau chiar accident vascular cerebral. De aceea e important să ne tratăm dacă avem această problemă, pentru a preveni apariția unor complicații mai grave precum cele menționate.

Mai jos găsești o listă cu boli care provoacă insomnii, precum și alte condiții medicale ce pot favoriza această problemă.

Boli care provoacă insomnii

Persoanele cu depresie, anxietate, tulburare bipolară sau tulburare obsesiv-compulsivă sunt mult mai susceptibile să aibă probleme cu somnul.

De asemenea, apneea de somn se poate număra printre acele boli care provoacă insomnii. Problemele de respirație, sforăitul puternic și senzația de lipsă de aer sunt simptome specifice ale apneei de somn și pot tulbura calitatea somnului.

Alergiile și astmul pot cauza, de asemenea, probleme de respirație ce perturbă calitatea somnului.

Insomnia poate surveni și ca urmare a bolii Alzheimer. Această formă de demență provoacă agitație, neliniște, anxietate, confuzie sau chiar agresivitate, simptome care afectează somnul.

Printre numeroasele boli care provoacă insomnii se numără și fibromialgia, hernia de disc, artrita, cancerul sau orice altă afecțiune cronică. Iar lipsa somnului, în astfel de situații, nu face decât să agraveze simptomatologia bolilor respective.

Afecțiuni precum psoriazisul sau eczemele duc la mâncărimi și senzație de arsură pe piele, manifestări care pot afecta somnul.

Nu în ultimul rând, boala Parkinson poate fi o posibilă cauză a insomniei. Persoanele cu această boală tind să doarmă mai puțin și să se trezească mai des.

Stresul și lucrul în ture de noapte, cauze ale insomniei

Pierderea locului de muncă, decesul unei persoane dragi, divorțul sau alte evenimente stresante pot duce la nopți nedormite. Acest fenomen este denumit insomnie acută, deoarece problemele dispar în decurs de câteva zile sau săptămâni.

În schimb, dacă îngrijorările sunt prezente pe termen lung, constant, există riscul de apariție a anxietății, a atacurilor de panică sau a sindromului de stres posttraumatic, afecțiuni ce pot duce la insomnie cronică.

O altă cauză a insomniei poate fi munca în ture de noapte, care perturbă ciclul normal de somn. De asemenea, zborurile lungi din alte fusuri orare pot cauza probleme cu somnul timp de câteva zile.

Menopauza și anumite medicamente pot cauza insomnie

Dezechilibrele hormonale de la menopauză pot duce la apariția bufeurilor și a tulburărilor de dispoziție, manifestări care pot avea un impact negativ și asupra somnului. Transpirațiile apărute în timpul nopții sunt adesea un simptom al menopauzei care favorizează apariția insomniei.

De asemenea, anumite medicamente pot avea reacții adverse care includ și insomnia. Printre acestea se numără medicamentele pentru alergii, boli de inimă, hipertensiune, depresie, probleme cu tiroida, boala Parkinson sau ADHD. Dacă urmezi un astfel de tratament și crezi că îți afectează calitatea somnului, vorbește cu medicul pentru a-ți prescrie alte medicamente sau pentru ajustarea dozei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult