Boli cauzate de kilogramele în plus

„De mâine voi începe să fac mişcare şi nu o să mai mănânc după ora 6”. De câte ori nu aţi spus asta cu voce tare? Şi de câte ori nu aţi încălcat aceste reguli stabilite?
  • Publicat:
Boli cauzate de kilogramele în plus

„De mâine voi începe să fac mişcare şi nu o să mai mănânc după ora 6”. De câte ori nu aţi spus asta cu voce tare? Şi de câte ori nu aţi încălcat aceste reguli stabilite?

Nu mai e niciun dubiu că sedentarismul, mâncarea de tip fast-food sau consumul de alimente în combinaţii fatale sunt problemele acestui secol.

Suntem prea grăbiţi, stresaţi sau repeziţi pentru a fi atenţi la alimentaţia noastră şi la semnalele pe care organismul nostru ni le oferă.
 

Iată însă o serie de boli care ridică multe semne de întrebare asupra sănătăţii voastre şi a modului în care kilogramele în plus vă afectează viaţa.

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală endocrină caracterizată prin anomalii metabolice. Pancreasul produce mai multă insulină decât în mod natural, organismul dezvoltă rezistenţă la efectele insulinei, astfel încât în realitate există un deficit insulinic.

Acest tip de diabet prezintă simptome diferite de la un pacient la altul iar în 85% din cazuri apare la pacienţii supraponderali sau obezi. Excesul ponderal, sedentarismul şi consumul mare de grăsimi sunt doar câteva dintre cauzele care provoacă diabetul zaharat de tip 2.

Aşa că aveţi grijă ce alimente consumaţi zilnic, analizaţi stilul de viaţă pe care îl aveţi şi trageţi un semnal de alarmă atunci când valorile glicemiei vă indică o posibilă problemă de sănătate.

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o afecţiune care constă în creşterea valorilor arteriale peste limita normală.
Ce se întâmplă de fapt? Sângele exercită o presiune exagerată asupra pereţilor arteriali, ceea ce poate duce la complicaţii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă renală.

Steatoza hepatică

Steatoza hepatică este o boală a ficatului, caracterizată prin acumularea de grăsimi în celulele hepatice.

Principalele cauze care determină steatoza hepatică sunt alcoolismul, obezitatea, diabetul zaharat şi creşterea trigliceridelor şi/sau colesterolului sanguin.

Dislipidemia

Dislipidemia este o dereglare metabolică care se manifestă printr-o cantitate mare de lipide în sânge.

Această boală este consecinţa unui stil de viaţă haotic şi al unui consum alimentar excesiv de grăsimi animale.

Obezitatea de tip central

Dincolo de faptul că obezitatea este văzută de unii ca fiind o problemă strict de estetică, această boală reprezintă o tulburare de nutriţie. Excesul ponderal, reprezentat printr-un indice al masei corporale IMC>30, generează numeroase complicaţii: diabet zaharat, afecţiuni cardiace şi cerebro-vasculară, apnee de somn şi tulburări locomotorii. În cazul obezităţii de tip central, grăsimea e localizată pe organele interne şi pune în pericol buna funcţionare a acestora.

„Sigur că fiecare dintre semnalele acestor afecţiuni ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru sănătatea personală, dar prezenţa a cel puţin trei dintre aceste afecţiuni indică instalarea sindromului metabolic, combinaţie de afecţiuni medicale ce creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare grave. Este foarte importantă alimentaţia, mişcarea şi eliminarea stresului cotidian pentru a putea preveni apariţia acestor boli”, spune dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie metabolică la Spitalul Ponderas.
 

Disfuncţiile sexuale

Depăşirea greutăţii normale este responsabilă pentru o serie lungă de schimbări atât fizice, cât şi psihice. Una dintre schimbările survenite din cauza kilogramelor în plus este reprezentată de disfuncţiile sexuale feminine şi masculine severe, care pot conduce la probleme conjugale ale cuplului, în care unul sau ambii parteneri suferă de obezitate.

„În cazul femeilor, obezitatea cauzează probleme ginecologice importante, precum menstruaţiile neregulate şi dezechilibrele hormonale. La bărbaţi, obezitatea afecteaza negativ potenţa sexuală, pentru că depozitele adipoase îngustează sau blochează arterele de la nivelul organelor genitale. Impactul este unul negativ şi afectează nivelul de testosteron, apetitul sexual şi, nu în ultimul rând, funcţia orgasmică, concluzionează dr. Bogdan Smeu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”