Dacă te trezești în mijlocul nopții pentru a merge la toaletă, sigur acest obicei poate fi deranjant, mai ales în lunile mai reci. Nu doar că te scoate din patul confortabil, dar îți poate perturba somnul, lăsându-te obosit a doua zi. Deși, de obicei, acest lucru nu este motiv de îngrijorare, dacă devine o situație frecventă, ar putea indica o problemă de sănătate subiacentă. Se recomandă ca persoanele care se confruntă cu întreruperi frecvente ale somnului din cauza nevoii de a urina pe timpul nopții să consulte medicul de familie.
Diabetul este o afecțiune gravă și, de obicei, pe termen lung, care duce la niveluri crescute de zahăr în sânge. Potrivit NHS, unul dintre simptomele principale ale diabetului este nevoia crescută de a urina. Această afecțiune, cunoscută sub numele de poliurie, poate apărea ca un mecanism prin care organismul elimină excesul de glucoză. Totuși, poate fi cauzată și de consumul crescut de lichide, ca răspuns la un alt simptom comun al diabetului: setea excesivă.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) menționează că urinarea frecventă, „adesea pe timpul nopții”, este un semn de avertizare al diabetului. Alte simptome posibile ale diabetului includ: sete constantă, oboseală extremă, pierdere inexplicabilă în greutate, mâncărime persistentă în zona genitală sau episoade recurente de candidoză, vindecarea întârziată a tăieturilor sau rănilor și vedere încețoșată. Dacă observi oricare dintre aceste simptome, este esențial să contactezi medicul de familie.
Cancerul de prostată, în stadiile sale inițiale, nu prezintă adesea simptome, ceea ce îl face deosebit de periculos. Totuși, dacă tumora a crescut suficient de mult pentru a exercita presiune asupra uretrei, pot apărea anumite semne. Acestea includ „nevoia de a urina mai frecvent, adesea pe timpul nopții”, conform ghidurilor NHS. Alte semne de avertizare includ: nevoia bruscă de a ajunge la toaletă, dificultatea de a începe urinarea (hesitație), efort sau timp prelungit pentru a urina, flux urinar slab, senzația că vezica nu s-a golit complet și prezența sângelui în urină sau spermă.
Totuși, aceste simptome nu indică neapărat cancer de prostată. Mulți bărbați experimentează mărirea prostatei pe măsură ce îmbătrânesc, din cauza unei afecțiuni necanceroase cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată. Cu toate acestea, este recomandat să consulți medicul dacă observi aceste simptome.
Infecțiile tractului urinar afectează tractul urinar, inclusiv vezica urinară, uretra sau rinichii. Acestea pot fi tratate cu antibiotice, deși nu sunt întotdeauna necesare. Un semn comun al unei infecții urinare este „nevoia de a urina mai frecvent decât de obicei pe timpul nopții”. NHS mai enumeră alte simptome, cum ar fi durere sau senzație de arsură în timpul urinării (disurie), nevoia bruscă sau urgentă de a urina, urină tulbure, prezența sângelui în urină, dureri în partea inferioară a abdomenului sau dureri de spate sub coaste, febră mare, senzație de frig sau tremurături și temperatură foarte scăzută, sub 36°C.
Urina poate fi, de asemenea, închisă la culoare sau poate avea un miros neplăcut. Dacă acesta este singurul simptom, ar putea fi din cauză că nu ai băut suficientă apă.
NHS avertizează că majoritatea oamenilor nu își dau seama că au boală cronică de rinichi până când aceasta ajunge într-un stadiu avansat. Aceasta poate duce la o nevoie crescută de a urina, în special pe timpul nopții. Alte simptome includ pierderea în greutate și apetitul scăzut, umflarea gleznelor, picioarelor sau mâinilor din cauza retenției de apă (edem), dificultăți de respirație, oboseală, prezența sângelui în urină, dificultăți de somn (insomnie), mâncărimi ale pielii, crampe musculare, greață, dureri de cap și disfuncție erectilă la bărbați.
Acest stadiu al bolii cronice de rinichi este cunoscut sub numele de insuficiență renală, boală renală în stadiu terminal sau insuficiență renală avansată. Este posibil să necesite tratament cu dializă sau un transplant de rinichi. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, ar trebui să consulți medicul.
Foto: shutterstock