Ana-Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, secretarul Grupului de Lucru HTA din cadrul Societății Române de Cardiologie vorbește despre afecțiunile din sfera cardiovasculară care pot apărea la copii.
CSÎD: Bolile de inimă nu ocolesc din păcate nici copii. Care sunt cele mai frecvente boli cardiovasculare la copii?
Dr. Ana-Maria Balahura: În cazul copiilor, cele mai frecvente boli cardiovasculare sunt defectele cardiace congenitale. Acestea reprezintă probleme de formare a pereților inimii și a principalelor vase.
CSÎD: Dați-ne exemple, vă rugăm.
Dr. Ana-Maria Balahura: Cele mai comune sunt defectele septale ventriculare, tetralogia Fallot, transpoziția de mari vase, defectele septale atrioventriculare, sindromul cordului stâng hipoplazic.
CSÎD: Cum se pot trata?
Dr. Ana-Maria Balahura: O parte din defectele structurale (ca de exemplu: defectele septale mici) se pot rezolva de la sine în primii ani de viață și necesită doar monitorizate periodică. Altele, au ca singură resursă terapeutică intervenția chirurgicală, în urma cărora defectele sunt reparate și copilul poate avea o viață normală.
CSÎD: Ce să facă părinții care observă sau au suspiniciunea că ar putea fi ceva în neregulă cu inima copilului lor?
Dr. Ana-Maria Balahura: Adresabilitatea la medicul pediatru la cea mai mică suspiciune că ceva nu este în regulă cu micul pacient este extrem de importantă. Defectele majore sunt depistate încă din viața neonatală deoarece bebelușii sunt foarte bolnavi însă defectele mici pot trece neobservate și sunt descoperite abia în viața de adult.
CSÎD: Ce se poate întâmpla, în cazul în care aceste afecțiuni rămân neobservate, netratate?
Dr. Ana-Maria Balahura: Netratate, patologiile congenitale compatibile cu supraviețuirea duc în timp la apariția complicațiilor cardiovasculare și pulmonare cu repercursiuni negative asupra calității și duratei vieții.
CSÎD: Ce alte afecțiuni cardiovasculare ar mai putea putea apărea la copii?
Dr. Ana-Maria Balahura: Dincolo de aceste afecțiuni congenitale, și copiii pot suferi de tulburări ale ritmului inimii. Diagnosticul și prevenția aritmiilor este esențială pentru prevenția morții subite de cauză cardiacă.
CSÎD: Ce includ aritmiile la copii?
Dr. Ana-Maria Balahura: Cele mai frecvente aritmii întâlnite la copii includ: tahicardia sinusală, tahicardia supraventriculară, bradicardia și fibrilația atrială. Pot apărea chiar și valori crecute ale tensiunii arteriale.