Tiroida este una dintre principalele glande endocrine, cu un rol extrem de important în fiziologia omului, de la naştere şi până la vârsta senescenţei.
Hipofuncţia tiroidei poartă numele de hipotiroidie, putând avea numeroase cauze. La copii în mod special, hipotiroidia se poate manifesta diferit în funcţie de vârstă.
La nou-născut şi sugar, hipotiroidismul congenital (din naştere) poate fi semnalat clinic de:
La această grupă de vârstă, începerea tratamentului cu hormoni tiroidieni este important să fie făcută cât mai devreme posibil, întrucât hipotiroidia congenitală netratată este principala cauză de retard mental ireversibil.
La copii preşcolari, hipotiroidia se poate instala lent şi se poate manifesta prin:
La copii şcolari şi adolescenţi, hipotiroidia poate îmbrăca numeroase faţete clinice, precum:
Tratamentul hipotiroidiei se face cu hormoni tiroidieni (levotiroxină cel mai frecvent), fiind un tratament accesibil, ieftin şi bine tolerat de către copii.
Pe de altă parte, hiperfuncţia tiroidei se numeşte hipertirodie, fiind caracterizată printr-un exces de hormoni tiroidieni. Este o patologie tiroidiană mai rar diagnosticată în populaţia pediatrică, comparativ cu hipotiroidia.
Consecinţele clinice diferă în funcţie de vârstă, dar principalele simptome sunt:
Tratamentul hipertiroidismului se face în funcţie de cauză, începându-se în general cu tratamentul cu antitiroidiene de sinteză, urmat de alegerea unui tratament curativ definitiv (chirurgia sau administrarea de radioiod).
Hipertiroidismul corect diagnosticat şi tratat la orice grupă de vârstă are o evoluţie bună şi un prognostic pozitiv.
Mărirea de volum a glandei tiroide (guşă) poate apărea atât în contextul hipotiroidiei, cât şi în cazul hipertiroidiei.
Aşadar, se impune un control al funcţiei tiroidiene la copilul de orice vârstă în cazurile în care părinţii observă oricare dintre manifestările enumerate mai sus, precum şi dacă se cunoaşte un istoric familial al bolilor tiroidiene.
Evaluarea endocrină cuprinde determinarea nivelurilor hormonilor tiroidieni, autoanticorpilor antitiroidieni şi/sau a altor hormoni, precum şi efectuarea, după caz, a unei ecografii tiroidiene.
Merită reţinut că diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor tiroidiene la copii de orice vârstă sunt facile şi accesibile, iar adresarea către un medic endocrinolog nu trebuie întârziată.