Nu este tocmai un subiect plăcut, și anume să vorbim despre mucozitățile nazale, dar se pare că poți învăța multe din ceea ce îți transmite nasul și mai ales din ceea ce secretă.
De la ceea ce poate dezvălui simțul mirosului despre creier, până la ce spune culoarea mucozităților despre plămânii tăi, nasul poate dezvălui destul de multe lucruri despre sănătatea ta. Așadar, există opt afecțiuni care pot fi depistate dacă urmărești semnele și simptomele pe care le poți observa în sau în jurul nasului.
Ai observat că nu mai miroși ca înainte? Diabetul poate contribui la o deteriorare a acestui simț. Deși este o complicație subtilă, efectele pot fi supărătoare. Această afecțiune face ca nivelul zahărului din sânge să devină prea ridicat. Există două tipuri de diabet, principala diferență fiind că diabetul de tip 1 este o afecțiune genetică, în timp ce diabetul de tip 2 este cauzat de factori de stil de viață, cum ar fi creșterea în greutate. Ambele sunt legate de modul în care corpul produce și folosește insulina, un hormon care ajută organismul să transforme glucoza în energie.
Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar atacă din greșeală și distruge celulele care produc insulină în pancreas. Asta înseamnă că organismul produce puțină sau deloc insulină. Pe de altă parte, în cazul diabetului de tip 2, corpul nu folosește insulina pe care o produce în mod corespunzător. Ambele tipuri pot fi deseori nedetectate și greu de observat, deoarece semnele pot fi confundate. Un studiu francez a constatat că pacienții cu diabet de tip 1 aveau un simț olfactiv mai slab decât participanții fără diabet.
S-a descoperit că, cu cât complicațiile diabetului sunt mai severe, cu atât este mai mare probabilitatea unui simț al mirosului afectat. Alte simptome ale diabetului includ sete intensă, urinare frecventă, oboseală, pierdere în greutate și vedere încețoșată.
Dacă suferi frecvent de sângerări nazale, ai putea suferi de o afecțiune genetică, cunoscută sub numele de telangiectazie hemoragică ereditară (HHT), dar și ca Boala Rendu-Osler. Persoanele cu HHT au unele vase de sânge care nu s-au dezvoltat corect, ceea ce poate provoca sângerări, atât externe, cât și interne.
Poți simți mirosuri care nu sunt acolo. Aroma poate fi plăcută sau neplăcută sau poate fi percepută doar dintr-o nară. Tulburarea, numită parosmie, apare atunci când receptorii olfactivi din nas nu detectează mirosurile și nu le transmit corect către creier. De exemplu, dacă miroși o banană, în loc de un miros fructat și plăcut, nasul tău poate percepe un miros respingător, ca de carne putrezită.
Dacă observi că pielea din jurul nasului devine amorțită, cu senzații înțepătoare sau mâncărime, ai putea avea sindromul trofic trigeminal (TTS). Rar întâlnit, TTS poate fi destul de periculos. Apare atunci când nervul trigemen, care controlează mestecatul și oferă senzație feței, este deteriorat. Acest lucru poate lăsa persoanele afectate cu o senzație constantă de a se scărpina în jurul nărilor, ceea ce poate duce la ulcerații și răni.
O erupție de culoare albăstruie sau violet pe nas poate fi un semn de sarcoidoză, o afecțiune autoimună. Aceasta cauzează apariția unor mici pete de țesut umflat, numite granuloame, în diferite părți ale corpului. Erupția nazală este o formă de sarcoidoză cutanată, numită lupus pernio.
Dacă ai observat mucozități galbene după ce îți sufli nasul, e posibil să te simți bolnav. Mucusul galben indică o infecție. Corpul va elimina infecția în câteva zile, dar dacă nu te simți bine după o săptămână, consultă medicul pentru tratament.
Mucozitățile negre ar putea indica o infecție fungică gravă în plămâni, cum ar fi aspergiloza. Aceasta este o boală cauzată de mucegaiul aspergillus. O infecție fungică la nivelul sistemului respirator este foarte gravă și necesită îngrijire medicală de urgență.
Dacă si nasul permanent roșu, ai putea avea rozacee. Această afecțiune pe termen lung cauzează roșeață și arsuri pe față.
Sursa foto: Envato
Sursă: The Sun