Bolile cardiovasculare: 7 moduri în care să le eviți

Dacă avem grijă de sănătatea inimii încă de la 20 de ani, nu vom ajunge vreodată la medicul cardiolog. Iată cum să previi bolile cardiovasculare.
  • Publicat:
Bolile cardiovasculare: 7 moduri în care să le eviți
Bolile cardiovasculare: 7 moduri în care să le eviți

Bolile cardiovaculare sunt principala cauză de deces în întreaga lume și, în în timp ce anumiți factori precum cei genetici te fac să fii predispus la bolile de inimă, cel mai bun mod de a evita problemele cardiovasculare este de a avea grijă de sănătatea inimii. Medicii pun accentul pe stilul de viață și modul în care alegerile pe care le facem ajută să prevenim apariția acestora, mai ales că 80% dintre bolile cardiovasculare pot fi prevenite.

Dacă avem grijă de sănătatea inimii încă de la 20 de ani, nu vom fi nevoiți să ajungem vreodată în cabinetul medicului cardiolog. Așadar, iată ce schimbări poți aduce în stilul de viață astfel încât să previi aceste lucruri.

Fă sport pentru a evita bolile cardiovasculare

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă să faci cel puțin 150 de minute de sport, de intensitate medie, pe săptămână. De asemenea, 75 de minute pe săptămână de activitate aerobică sunt suficiente. Activitatea fizică este elixirul tinereții, pentru că ajută sistemul cardiovascular să fie mai eficient.

Mergi la medic cu regularitate

Există un motiv pentru care se spune că în fiecare an ar trebui să ne facem analizele uzuale. Nu există simptome specifice ale hipertensiunii, iar necontrolată poate duce la boli cardiovasculare, explică Centrul de Prevenție și Control al Bolilor.

Ia în calcul dieta DASH

Dacă dieta Mediteraneană este clasată ca fiind una dintre cele mai sănătoase diete, deoarece presupune consumul de grăsimi sănătoase și ingrediente proaspete, dieta DASH este ideală pentru sănătatea inimii. Dacă nu ești familiarizat cu acest stil alimentar, acesta presupune consumul de alimente vegetale, deoarece ajută la scăderea hipertensiunii și îmbunătățește colesterolul, reducând astfel riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Iată câteva aspecte de bază de care să ții cont:

  • mănâncă fructe, legume și cereale integrale
  • consumă produse lactate scăzute în grăsimi sau fără grăsimi, care de pește, pui, fasole, nuci și uleiuri vegetale
  • limitează consumul de alimente bogate în grăsimi saturate
  • limitează consumul de dulciuri și băuturi care conțin îndulcitori

Minimizează stresul

Stresul afectează sănătatea inimii și poate duce chiar și la tulburări alimentare sau sedentarism, ambele fiind vinovate de hipertensiune și colesterol crescut. Meditația și exercițiile de respirație te pot ajuta. În plus, durează doar câteva minute.

Nu fuma pentru a preveni bolile cardiovasculare

Mulți dintre noi știm că fumatul este asociat multor probleme de sănătate, iar acest obicei nociv poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Astfel, există riscul de a te confrunta cu un accident vascular cerebral sau infarct.

Consumă alcool doar la ocazii speciale

Unele cercetări sugerează că un pahar de vin roșu pe zi scade riscul de deces produs din cauza bolilor cardiovasculare, dar nu există niciun studiu care să demonstreze că vinul roșu poate îmbunătăți sănătatea inimii. Din acest motiv, se recomandă consumul de alcool doar la ocazii speciale, iar în acest sens, femeile nu ar trebui să bea mai mult de un pahar, iar bărbații nu ar trebui să bea mai mult de două pahare.

Dormi suficient pentru a evita bolile cardiovasculare

Fundația Națională a Somnului recomandă ca adulții să aibă între 7-9 ore de somn pe noapte. Lipsa somnului este asociată hipertensiunii și poate duce și la dificultatea de a scădea în greutate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult