Bolile cardiovasculare la diabetici: cum se manifestă și cum pot fi prevenite

De ce apar bolile cardiovasculare la diabetici, cum se manifestă şi cum pot fi tratate şi prevenite.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bolile cardiovasculare la diabetici: cum se manifestă și cum pot fi prevenite
Sursa foto: Shutterstock

Bolile cardiovasculare sunt o complicaţie frecventă în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet. De altfel, statisticile arată că aproape 70% dintre diabetici mor din cauza unor complicaţii cardiovasculare, cum este infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Pe lângă diabet, alţi factori de risc ce pot favoriza instalarea bolilor cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, fumatul, nivelul crescut de colesterol şi istoricul familial de astfel de boli.

Cu toate acestea, diabetul creşte de 2 până la de 4 ori riscul de boli cardiovasculare în comparaţie cu factorii de risc anterior menţionaţi. Pentru prevenirea acestor complicaţii, specialiştii recomandă ţinerea sub control a diabetului.

Simptome şi cauze ale bolilor cardiovasculare la diabetici

De obicei, persoanele diabetice prezintă niveluri oscilante ale glicemiei şi ale colesterolului, ceea ce poate duce la ateroscleroză, o afecţiune care constă în îngroşarea şi rigidizarea vaselor de sânge care alimentează inima.

Dacă depozitele de colesterol de pe vasele de sânge se întăresc, acestea se pot rupe şi deplasa prin vasele de sânge, cauzând obstrucţia fluxului sangvin, ceea ce creşte riscul de boală arterială periferică, infarct sau atac cerebral.

De asemenea, alţi factori de risc ce pot creşte riscul de boli cardiovasculare la diabetici sunt: obezitatea, tensiunea arterială crescută, nivelul crescut de trigliceride, lipsa de mişcare, crizele de hipo sau hiperglicemie şi fumatul.

Simptomele infarctului sunt senzaţia de lipsă de aer, leşinul, ameţeala, transpiraţia abundentă, durerea în umeri, maxilar sau în braţul stâng, presiunea în piept şi greaţa.

Boala arterială periferică se manifestă prin crampe musculare la nivelul membrelor inferioare, durere la nivelul şoldului sau coapselor, picioarele reci, puls redus la nivelul picioarelor, absenţa părului corporal în zonele afectate.

În cazul accidentului vascular cerebral apar simptome precum: durere de cap severă, apărută brusc, tulburări motorii, de vedere şi de vorbire, confuzie, amorţeală, slăbiciunea feţei, braţului, piciorului, îndeosebi pe o jumătate a corpului.

Cum se tratează bolile cardiovasculare la diabetici

În funcţie de cauză şi de gravitatea problemei, tratamentul bolilor cardiovasculare la diabetici poate include:

  • administrare de aspirină sau alte medicamente (pentru reducerea riscului de infarct şi atac cerebral),
  • regim alimentar sănătos,
  • exerciţii fizice zilnice (mişcarea ajută la reglarea glicemiei, a tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului şi susţine scăderea în greutate, în special la nivel abdominal),
  • renunţarea la fumat şi alcool,
  • intervenţie chirurgicală.

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare la diabetici

Riscul de boli cardiovasculare la diabetici poate fi redus cu ajutorul câtorva măsuri simple, dar eficiente, care presupun:

  • Ţinerea sub control a nivelului zahărului din sânge (vezi aici care este glicemia normală şi cum păstrezi valorile glicemiei normale)
  • Respectarea tratamentului recomandat de medic în cazul în care ai tensiune arterială mărită (aceasta trebuie să fie sub 130/80 mmHg) sau un nivel crescut al colesterolului (se recomandă dieta fără grăsimi, în special dieta mediteraneeană sau dieta DASH, şi administrarea de statine)
  • Scăderea în greutate
  • Mişcarea zilnică
  • Renunţarea la fumat
  • Limitarea consumului de alcool
  • Evitarea situaţiilor stresante
  • Analizele periodice de sânge pentru determinarea colesterolului şi a glicemiei
  • Măsurarea frecventă a tensiunii arteriale

Surse: heart.org, diabetes.org.uk, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult