Aftele bucale sunt ulcere recurente mici, bine circumscrise, cu baza galbuie sau gri şi cu periferia roşie . Ele apar la 25 % din populaţie cel puţin o dată pe parcursul vieţii, la intervale neregulate. În general, stomatita aftoasă poate fi detectată mai ales la femei, la categoria de vârstă 10-40 ani.
Ulcerele aftoase pot fi extrem de supăratoare, pentru că genereză durere în timpul meselor sau chiar la vorbit. Uneori, poate apărea o senzaţie de arsură locală cu câteva ore sau zile înainte de apariţia leziunilor.
În opinia mediculului gastroenterolog Elena Ciupercă, apariţia aftelor poate fi determinată de o serie de factori:
“Aftele apar de obicei pe suprafeţe mucosale orale nekeratinizate, pe faţa laterala a limbii, planseul bucal, mucoasa labială şi bucală , palatul moale şi faringele. Timpul de vindecare şi implicit rezolutia simptomelor depind de dimensiunile aftelor. Astfel, aftele minore, sub 5 mm în diametru, se vindecă în 1-3 săptămani, în timp ce aftele majore, peste 6mm, pot persista luni şi pot lăsa cicatrici.
Un alt tip de ulcere orale care apar pe suprafeţe mucosale orale keratinizate: gingia, palatal dur, faţa dorsală a limbii. Acestea sunt de regulă mici, 1-3 mm in diametru, apar în grupuri de zeci –sute de ulcere si se rezolăa rapid”, precizează specialistul de la clinica Digestmed.
Dacă ulcerele reapar frecvent sau sunt persistente este necesară o evaluare medicală care să permită identificarea cauzei. Aceasta trebuie să cuprindă:
În primul rând este indicat să folosim periute de dinţi moi şi să evităm alimentele sărate, crocante sau condimentate, precum şi lichidele acidulate, asta pentru a minimiza iritarea leziunilor orale. De asemenea, e indicat să folosim un pai pentru aportul de lichide.
De asemenea, lucrările dentare care produc traumatisme cronice trebuie revizuite. Utilizarea apei de gură care conţine clorhexidină poate ajuta.
Dacă se suspectează o anumită medicaţie ca şi cauză a aftelor, aceasta trebuie înlocuită. Guma cu nicotina se poate înlocui cu plasturii cu nicotină.
Dacă sunt decelate, deficitele vitaminice trebuie corectate. Se recomandă administrarea de preparate multivitaminice cu fier.
La pacienţii cu boală celiacă se impune trecerea la o dietă fără gluten; o dietă de eliminare poate fi utilă la pacienţii cu alergii alimentare. De asemenea, se recomandă utilizarea de produse dentare fără lauril sulfat de sodiu.
“Există o gamă larga de produse medicamentoase care pot fi folosite pentru diminuarea durerii şi promovarea unei vindecări mai rapide: corticosteroizii topici; analgezicele şi anestezicele topice, de exemplu lidocaina, subsalicilatul de bismut topic; sucralfatul topic pentru protecţia leziunilor şi accelerarea vindecării; vitamina B12 orală pentru reducerea recurenţelor; antibiotice ( tetraciclina sau doxiciclina); colchicina.
În cazurile severe se pot folosi imunomodulatori sistemici, azatioprina şi talidomida, şi cure scurte de corticosteroizi sistemici”, mai spune medicul Elena Ciupercă.