Coloana vertebrală este componenta osoasă a organismului nostru care determină, la propriu, menținerea poziției verticale a organismului. Ea face parte din axul central osos și susține o mare parte din greutatea corpului nostru. Nu este scutită de diverse afecțiuni. Unele sunt legate direct de stilul de viață și de sedentarism. A explicat pe larg dr Tatiana Popescu, medic de familie.
CSÎD: Care sunt principalele boli ale coloanei vertebrale?
Dr. Tatiana Popescu: Astfel că este predispusă la o multitudine de patologii cum ar fi cele legate de forma coloanei: cifoză, scolioză, lordoză. Alte boli se referă la nervi și măduva ce sunt protejate de vertebre și apar herniile de disc cervicale, toracale, lombare cu sciatică, prin compresie nervoasă sau lumbago prin contractura paravertebrală, putând ajunge până la sindromul de „coada de cal” ce se manifestă cu hipoestezie pelvină „în şa”, tulburări de micțiune și continență fecală.
CSÎD: Ce boli apar la coloana verticală din cauza imunității?
Dr. Tatiana Popescu: O altă categorie de afecțiuni sunt cele determinate de bolile autoimune: spoldilita anchilozantă sau alte spondilartrite.
CSÎD: Și bolile reumatice pot afecta coloana vertebrală?
Dr. Tatiana Popescu: Bolile reumatice cum sunt spondiloza cervicală pot și ele să afecteze coloana, dar și osteoporoza ce determină scăderea severă a densității osoase a vertebrelor putând duce astfel la fracturi prin tasare extrem de dureroase. Nu în ultimul rând vertebrele pot aluneca una peste cealaltă formând listezisul vertebral și de asemenea pot exista chisturi sau chiar tumori vertebrale cu evoluție imprevizibilă.
CSÎD: Ce teste și analize arată că avem o coloană vertebrală dreaptă la propriu?
Dr. Tatiana Popescu: Pentru a stabili dacă avem o coloană vertebrală dreaptă este necesar un examen clinic amănunțit care cuprinde diferite mișcări de flexie și extensie ale corpului pentru a se inspecta alinierea proceselor spinoase ce se reliefează sub piele. Următoarea etapa de diagnostic a formei coloanei vertebrale este desigur o radiografie a acesteia, față și profil.
Aceasta evidențiază clar curburile coloanei, fiziologice cât și pe cele patologice ce pot fi cuantificate cu ajutorul calculelor unghiurilor determinate de pozitia vertebrelor. De asemenea aceasta investigatie poate elucida și suprapunerea corectă a vertebrelor, aparitia osteofitelor – „ciocurilor” sau chiar daca in interiorul corpului vertebral exista procese patologice cum ar fi: noduli, chisturi, hemangioame sau tumori.