Vara se apropie cu paşi repezi şi multe dintre noi abia aşteptăm să stăm la soare şi să obţinem un bronz perfect. Dar chiar dacă reuşeşti să obţii un bronz strălucitor, pielea ta este în siguranţă? Sau expunerea la soare este întotdeauna dăunătoare?
Dermatologul Ross Perry dezvăluie ce implicaţii are bronzul pentru sănătatea noastră şi cum putem evita arsurile!
Soarele poate deveni inamicul numărul 1 al frumuseţii şi al sănătăţii pielii, atunci când expunerea este excesivă şi fără fotoprotecţia corespunzătoare. Razele ultraviolete sunt de trei feluri: UVA, UVB, UVC. Razele de tip UVC sunt oprite de atmosferă, iar razele UVA şi UVB te afectează chiar şi atunci când cerul este înnorat.
Razele UVA, 98% din cantitatea de raze UV, sunt vinovate de îmbătrânirea prematură a pielii şi de apariţia cancerului cutanat, iar razele UVB, ce totalizează 2% din cantitatea de UV, încălzesc pielea, provoacă arsurile şi determină apariţia bronzului şi a petelor pigmentare.
Dermatologul Ross Perry explică: “O arsură apare în momentul în care pielea este afectată de soarele care provoacă roşeaţă, inflamaţie şi chiar durere. Bronzul nu este altceva decât reacţia de apărare a pielii contra ultravioletelor. Bronzul nu este nesănătos sau periculos dacă este progresiv. Totul depinde de fototipul pielii. Cei care mai deschide trebuie să se expună la soare perioade scurte de timp. Cel mai rău lucru pe care îl poţi dace este să te arzi sperând că arsura se va transforma în bronz.”
Unele tipuri de piele, de exemplu cele închise la culoare, au o toleranţă ridicată la expunerea solară, pe când altele, mai deschise, nu se pot expune pe o perioadă îndelungată. Cu cât fototipul este mai mic (în special fototipurile I şi II), factorul SPF trebuie să fie cât mai ridicat. Un SPF 50 permite expunerea la soare de 50 de ori mai mult decât fără fotoprotecţie.
Dermatologii atrag atenţia că pielea este în continuare afectată de arsură, chiar dacă s-a vindecat şi se transformă în bronz. Mai mult, bronzul nu va fi unul de durată. Este important să reţii că dorinţa de a te bronza nu ar trebuie să îţi pună în pericol sănătatea pielii.
Melanina are nevoie de timp pentru a se acumula în celule, migrând apoi spre exteriorul lor pentru a forma scutul de protecţie, de aceea o expunere bruscă şi prelungită la soare nu poate avea decât efecte negative, iar arsurile sunt cele mai comune.
În cazul acestora, efectul de cojire este normal şi este parte din procesul de vindecare a pielii degradate. În schimb, o bronzare progresivă oferă pigmentului protector timp suficient să se activeze.
“Arsurile sunt un motiv de îngrijorare mai ales în cazul copiilor. Un bronz nesănătos poate chiar dubla riscurile de a dezvolta cancer de piele mai târziu în viaţă. Situaţia nu este la fel de gravă în cazul adulţilor. Cu toate acestea, dacă suferi de-a lungul mai multor ani, riscul de dezvolta cancer de piele creşte”, explică dermatologul Ross Perry.
Expunerea la soare trebuie s[ fie limitată şi chiar evitată în intervalul 11:00 – 16:00, atunci când cantitatea şi intensitatea razelor UVA si UVB este maximă. În schimb, bucură-te de proteţia umbrei naturale: copacii pot reduce puterea razelor cu aproximativ 60%. Din păcate nu există protecţie solară totală. Evitarea supraexpunerii rămâne regula esenţială pentru o piele sănătoasă.
Există şi substanţe capabile să anihileze radicalii liberi şi actiunea lor nocivă şi cresc toleranţa pielii la soare:
Nu uita de apă: o piele hidratată este mai protejată contra arsurilor solare.