Specialiştii stomatologi recomandă pentru prevenirea migrenelor cauzate de bruxism (încleştarea involuntară a dinţilor în timpul somnului), folosirea unor metode moderne, extrem de eficiente şi confortabile pentru pacient, precum aparatul NTI-tss care reduce cu până la 60% cefaleea cronică, migrenele sau durerile din zona tâmplelor cauzate de bruxism.
Bruxismul (scrâşnitul din dinţi), reprezintă contractarea muşchilor masticatori în timpul somnului, ceea ce duce în timp la cefalee cronică, migrene şi dureri în zona tâmpelor. Acesta este cauzat atât de obiceiurile defectuoase de alimentaţie de tipul mestecatului de gumă sau mâncatului în faţa televizorului, cât şi lipsa de vitamine, anxietate şi stres.
Una dintre metodele de tratament a bruxismului este utilizarea, pe timpul nopţii, a gutierelor. Acestea previn măcinarea dinţilor în timpul somnului, însă nu împiedică şi încleştarea dinţilor. Acest lucru îl face însă NTI-tss, un aparat mic, aproape invizibil, ce se aplică în gură pe timpul nopţii şi duce la inocluzia dinţilor, ceea ce impiedică incleştarea maxilarelor, eliminând factorul ce provoacă o contracţie puternică şi îndelungată a muşchilor. NTI-tss este realizat de către medicul stomatolog în cabinet, cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară. Vizita pacientului la medic durează circa 30 de minute.
Pe lângă folosirea aparatului NTI-tss, stomatologii mai recomandă un plan de tratament complex, care implică schimbarea stilului de alimentaţie şi investigarea unor posibile cauze de ordin psihologic (anxietate, stres etc).
„Obiceiurile alimentare de tipul mâncatului pe fugă sau în faţa televizorului/calculatorului, mestecatul gumei, precum şi o dietă deficitară în ceea ce priveşte aportul de calciu sau magneziu, pot contribui la apariţia bruxismul (scrâşnitul din dinţi). Odată apărut însă, este extrem de importantă tratarea lui pentru eliminarea efectelor secundare extrem de neplăcute pentru pacient. O migrenă persistentă poate afecta semnificativ viaţa socială, familială şi profesională a pacientului.”, declară dr. Anca Pătru, Glamour Dent.
În ceea ce priveşte dieta, pentru aportul de magneziu se recomandă alimente ca: cereale integrale, nuci, smochine, migdale, lapte şi produse lactate, legume verzi (spanac), fructe precum avocado, banane şi mere, miere, soia etc.
Alimentele bogate în calciu, recomandate pentru sănătatea danturii, sunt produsele lactate, legumele precum spanac, broccoli, fasole, mazăre dar şi soia sau peşte.
De asemenea, medicii recomandă evitarea alimentelor cu un conţinut ridicat de cofeină, precum cafea, cacao, ceai negru etc.
Aparatul NTI-tss poate fi folosit şi după un tratament endodontic (presiunea exercitată asupra dintelui obturat recent fiind practic inexistentă), în prevenirea fracturării lucrărilor provizorii şi a traumelor asupra implanturilor dentare. Costul aparatului NTI-tss se ridică la 700 RON.
Citeşte şi: Zambet de star. Misiune indeplinita!