Un nou studiu realizat de Universitatea East Anglia dezvăluie că hărțuirea la locul de muncă afectează nu doar somnul angajatului, ci și pe cel al partenerului său.
Un nou studiu realizat de Universitatea East Anglia (UEA) din Marea Britanie, împreună cu Universitatea Complutense din Madrid și Universitatea din Sevilla din Spania, dezvăluie că bullying-ul la locul de muncă nu afectează doar somnul angajatului, ci și pe cel al partenerului său.
Potrivit Times of India, cercetarea arată consecințele pe termen scurt ale bullying-ului asupra diferitelor aspecte ale somnului.
Studiul, publicat în Journal of Interpersonal Violence, examinează modul în care bullying-ul la locul de muncă influențează insomnia. Cercetătorii au descoperit că, în timp, relația dintre bullying și somn se intensifică, în special în ceea ce privește dificultatea de a adormi, de a rămâne adormit și de a se trezi prea devreme.
Acest lucru se datorează furiei legate de muncă resimțite de angajat și gândurilor constante. În mod surprinzător, studiul a evidențiat că simptomele de insomnie pot fi „contagioase” între angajați și partenerii lor. Aceasta înseamnă că problemele de somn (atât severitatea, cât și impactul) ale unei persoane pot influența somnul partenerului. Acest lucru arată cât de interconectată poate fi sănătatea somnului în relații.
Profesor Ana Sanz-Vergel de la Norwich Business School, UEA, autorul principal al studiului, explică: „Rezultatele noastre arată că efectele bullying-ului la locul de muncă sunt dependente de timp și cumulative, și depășesc individul și mediul de lucru, afectând și somnul partenerului”.
Echipa a realizat două studii pentru a înțelege mai bine acest fenomen. În primul, 147 de angajați au fost urmăriți timp de cinci zile, iar în al doilea, 139 de cupluri au fost monitorizate pe o perioadă de două luni. Toți participanții au raportat expunerea lor la bullying la locul de muncă, ruminația legată de furia la muncă și diferiți indicatori ai insomniei.
Primul studiu a arătat că bullying-ul afectează indirect severitatea somnului prin frământare, în timp ce al doilea a indicat modul în care acesta afectează satisfacția și impactul somnului. S-a evidențiat că ruminația este un factor cheie în modul în care bullying-ul afectează diverse aspecte ale calității somnului.
Profesor Sanz Vergel adaugă: „Este foarte interesant că insomnia este contagioasă. Partenerii par să se influențeze reciproc în ceea ce privește severitatea și impactul somnului”. Astfel, programele de prevenire orientate către cupluri în contextul locului de muncă ar putea ajuta la furnizarea de strategii de coping pentru ambii membri ai cuplului, ceea ce ar reduce nivelurile de frmântare și insomnie.
Foto: Profimedia, arhivă