Burnout-ul și legătura cu infertilitatea: „Persoanele stresate și obosite obțin mai greu o sarcină”

Acest stres enorm și debilitant afectează și alte aspecte și momente din viață și multe femei se pot confruna cu infertilitatea.
  • Publicat:
Burnout-ul și legătura cu infertilitatea: „Persoanele stresate și obosite obțin mai greu o sarcină”
Foto: shutterstock

Vorbim adesea despre epuizare sau suprasolicitare și stres extrem, și comparăm aceste stări cu munca și cariera. Foarte adevărat! În majoritatea cazurilor, epuizarea este cauzată de situații de anxietate profesională excesivă. Dar, acest stres enorm și debilitant afectează și alte aspecte și momente din viață și multe femei se pot confruna cu infertilitatea. Ceea ce în sine este stresant și care uneori pune la grea încercare pe undele dintre femeile care își doresc să devină mămici.

Situația poate fi mai gravă decât pare, deoarece bornout-ul lovește în mod subtil, iar atunci când vine vorba de maternitate, urmările nu sunt deloc ușoare: descurajare, deprimare, lipsa puterii și a dorinței de a lupta direct cu problema apărută. Dar cum să recunoști dacă te confrunți într-adevăr cu burnout sau dacă este doar o perioadă deosebit de stresantă prin care treci?

„Burnout-ul reprezintă o cauză clară de infertilitate. Fazele avansate de oboseală, cu simptome specifice, pot împiedica atât fertilizarea ovocitului, cât și embrio-implantarea, fie că vorbim de sarcini pe cale naturala sau FIV. Tratamentele de la Sovata vin în întâmpinarea persoanelor care doresc obținerea unei sarcini prin metode naturale, simple; a persoanelor care se pregătesc pentru o procedură de reproducere umană asistată (stimulare ovariană, inseminare intrauterină, fertilizare in vitro, embriotrasfer fresh sau cu embrioni înghețați), șansele de reușită crescând în aceste cazuri simțitor. De reținut că, pentru rezultate optime, tratamentele balneare se fac în luna premergătoare procedurilor de reproducere asistată, iar în cazuri speciale, cu 3 – 4 luni înainte. De asemenea, se iau în considerare: posibilitatea unui număr mai mare de zile de tratament, endometru nedezvoltat (incapabil de nidație), insuficiență ovariană (forma incipientă), stări cronice de oboseală, stres accentuat, inflamații pelvine cornice și consecințele acestora.”, punctează medicul ginecolog George Vasilescu.

Azi, simptomele care pot ridica femeilor semne de întrebare cu privire la gradul lor de fertilitate sunt clare. Cum le recunoști? Primul și cel mai evident „semn” îl reprezintă lipsa instalării stării de graviditate. Apoi, avem prezența unor simptome sau semne care pot fi asociate cu infertilitatea: neregularității menstruale (dureri menstruale intense, menstruații foarte abundente sau, din contră, reduse cantitativ, menstruații pe perioade excesiv de lungi sau extrem de scurte, menstruații care apar rar sau mai des decât de obicei.

Stresul și infertilitatea merg pe același drum?

„Poate părea mai greu de crezut, dar stresul s-a dovedit a juca un rol foarte important în infertilitate. Persoanele stresate și obosite, mereu preocupate și îngrijorate obțin mai greu o sarcină. În timpul stresului sunt activați hormoni specifici care mențin organismul într-o stare de . Pe de altă parte, mecanismele fiziologice prin care se poate obține o sarcină, se manifestă la parametri maximi în condiții de relaxare, liniște, când grijile sunt lăsate la o parte. De exemplu, multe sarcini se obțin în concediu sau când stresul zilnic s-a mai diminuat.”, adaugă specialistul.

Ce fel de tratamente de infertilitate se practică la Sovata?

Așa cum probabil știi deja, Sovata este renumită pentru tratamentele pentru fertilitate încă de la începutul secolului trecut. Băile sărate și nămolul sparopelic peloidogen au ajutat numeroase persoane să devină mame. În primul rând, Sovata este o stațiune cu un climat blând, ușor sedativ. Persoanele stresate, obosite vor găsi aici locul potrivit pentru a se deconecta de problemele zilnice.

„Un prim factor al infertilității, stresul, poate fi rezolvat în timpul curei balneare. În plus, tratamentele efectuate aici au un efect antiinflmator asupra zonei pelvine. Se știe că inflamația peste anumite limite este dăunătoare. Tractul genital feminin fiind unul deschis spre exterior este supus permanent factorilor inflamatori provocând astfel vaginite, colpite, endometrite, salpingo-ovarite. De asemenea, banalele chisturi ovariene, destul de frecvent întâlnite, sunt asociate în multe cazuri cu fenomene inflamatorii endometriale care împiedică nidarea. Astfel, o cauză frecventă de infertilitate, inflamația peste limitele fiziologice, poate fi tratată cu succes la Sovata.”, punctează dr. Vasilescu.

Terapiiile antiinfertilitate de la Sovata

Acestea sunt menite să pregătească corpul unei femei pentru FIV.

„Aceste terapii sunt reglatoare ale sistemului nervos, endocrin, mediază răspunsul imun și reduc inflamația. Copul se pregătește astfel, pentru marea încercare și bucuria creării unei noi vieți. În plus, la Sovata nu-i uităm nici pe bărbați, viitorii tătici. Pentru aceștia avem pregătite terapii naturale din plante, relaxare, liniște și plăcerea de a trăi.”, concluzionează dr. George Vasilescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News