Căderea părului în urma infectării cu COVID. Dr. Dana Bratu: „Prezentarea la medicul dermatolog ar trebui să se facă devreme”

Am stat de vorbă cu dr. Dana Bratu, pentru a descoperi ce este de făcut dacă ne confruntăm cu căderea părului după COVID.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Căderea părului în urma infectării cu COVID. Dr. Dana Bratu: „Prezentarea la medicul dermatolog ar trebui să se facă devreme”
Foto: Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog

Căderea părului după COVID-19 este un simptom frecvent întâlnit. Multe femei trecute prin boală semnalează acest aspect și, ce-i drept, la început pare ceva înfricoșător. Am stat de vorbă cu dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, pentru a descoperi ce este de făcut dacă ne confruntăm cu acest efect în urma infectării cu noul coronavirus.

Căderea părului ca efect post-COVID

CSID: În medie este normal să ne pice cam 80-100 de fie de păr pe zi. Ce este efluviul telogen și cum se manifestă la pacienții diagnosticați cu COVID-19?

Dr. Dana Bratu: Efluviul telogen reprezintă o cădere a părului difuză, fără a lăsa cicatrici și fără a se însoți de inflamație la nivelul scalpului. O cădere de peste 150 fire de păr pe zi este considerată patologică și trebuie să identificăm dacă factorul declanșator este reprezent de boli infecțioase, boli endocrinologice (tiroidiene), dezechilibre nutriționale, stres. Infecția cu virusul corona, pe lângă afectarea stării generale de sănătate se asociază și cu anxietate, stres emoțional. Aceste lucruri stimulează trecerea firelor de păr din stadiul anagen (de creștere) în stadiul telogen (de cădere).

CSID: După cât timp de la infectatea cu SARS-CoV-2 ar trebui să ne așteptăm la acest efect?

Dr. Dana Bratu: Căderea părului asociată efluviului telogen apare la aproximativ 2-3 luni de la apariția factorului declanșator, adică de la infecția activă cu noul coronavirus.

CSID: Cât ar putea dura această cădere a părului și cum se manifestă?

Dr. Dana Bratu: De cele mai bune ori, alopecia asociată infecțiilor virale este temporară. În efluviul telogen acut pacienții se confruntă cu simptome timp de aproximativ 3 luni după care părul începe să crească de la sine. Pacienții resimt o pierdere a părului în special din zona tâmplelor, iar fenomenul se accentuează după spălarea sau pieptănarea părului. La examinarea scalpului nu se observă plăci alopecice bine definite sub forma unor monezi ca în pelada (alopecia areata) și mai degrabă o rarefiere a foliculilor piloși.

Prevenție și tratament

CSID: Ce putem face pentru a combate această problemă?

Dr. Dana Bratu: Având în vedere puternicul impact emoțional al bolii asupra noastră, cel mai bun mod de a preveni căderea părului rămâne gestionarea cu mult calm a bolii. Suportul psihologic al celor dragi, comunicarea cu medicii specialiști, dieta echilibrată și evitarea exceselor sunt foarte importante. Efluviul telogen acut se vindecă o dată cu tratamentul bolii de fond, în acest caz, covid.

CSID: Când ar trebui să facem o vizită la medicul dermatolog? Care sunt semnele care ne indică faptul că problema cu care ne confruntăm nu mai poate fi rezolvată firesc, acasă?

Dr. Dana Bratu: Prezentarea la medicul dermatolog ar trebui să se facă devreme, încă de la momentul în care pacienții observă că pierd mai mult păr decât de obicei. Dacă observă goluri de păr în scalp, mătreață sau mâncarime este necesar să consulte un dermatolog pentru un diagnostic corect și un tratament țintit. Sunt foarte multe afecțiuni inflamatorii care determină căderea părului, unele care pot lăsa cicatrici în lipsa unei terapii precoce. Se efectuează o tricoscopie pentru analiza scalpului și rădacinii firelor de păr și uneori se recomandă investigații de laborator care contribuie la diagnosticul precis.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Dana Bratu - Medic specialist dermatolog
Dr. Dana Bratu este Medic Specialist Dermatolog si Director Medical in cadrul clinicilor DermaBeauty. A urmat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si a obtinut titlul „Studentul anului in Medicina”, distinctie oferita de Raed Arafat si asociatia V.I.P. S-a ...
citește mai mult
Boli de inimă frecvente la copii
Boli de inimă frecvente la copii