Căderea părului la femei – care sunt cauzele, ce soluții ne ajută?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Căderea părului la femei – care sunt cauzele, ce soluții ne ajută?
Sursa foto: Shutterstock

Căderea părului la femei este un fenomen normal, câtă vreme firele pierdute nu depășesc un anumit număr și procesul nu durează mai mult de 3 luni. Se estimează că una din trei femei se va confrunta, la un moment dat în viață, cu problema căderii părului.

În medie, pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Dar nimeni nu stă să numere fiecare fir de păr…

Totuși, dacă observi că peria este tot timpul plină de păr, pe gresia din baie și pe pernă se formează un „covor” de păr, scurgerea de la duș se tot înfundă și scalpul e din ce în ce mai vizibil, e posibil ca problema să aibă la bază anumite cauze fiziologice sau patologice.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci, dacă te îngrijorează căderea excesivă a părului, este să mergi la medicul dermatolog!

El va examina părul și scalpul cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, metodă nedureroasă numită tricoscopie. Practic, medicul folosește o lupă specială care ajută la stabilirea cauzei căderii părului.

Psoriazisul, dermatita seboreică, anumite medicamente, afecțiunile tiroidei, dezechilibrele hormonale, toate acestea, dar nu numai, pot fi cauze ale căderii părului.

Există foarte mulți factori declanșatori ai căderii părului la femei, dar, din fericire, și soluții pentru această problemă. Important este să ne adresăm unui specialist pentru depistarea corectă a cauzei și recomandarea celui mai eficient tratament personalizat.

Care sunt cauzele căderii părului la femei?

Căderea părului apare la majoritatea femeilor, dar mai expuse acestui risc sunt:

  • Femeile cu vârsta sub 40 de ani
  • Femeile gravide sau care tocmai au născut
  • Femeile la menopauză
  • Femeile care au urmat un tratament medicamentos agresiv (chimioterapie)
  • Femeile care folosesc multe produse de styling (fixativ, spumă, ceară, placă de întins părul, ondulator etc.) sau cosmetice care conțin multe substanțe chimice
  • Femeile care își schimbă frecvent culoarea părului (decolorarea și vopsirea repetate) sau coafura (codițe strânse, dreaduri, permanent etc.)

Printre cele mai frecvente cauze ale căderii părului la femei se numără:

  1. Dezechilibrele hormonale

În această categorie intră sarcina, menopauza, îngrășarea, dar și sindromul ovarelor polichistice, toate acestea ducând la fragilizarea echilibrului hormonal.

Hormonii au un rol foarte important în organism, inclusiv asupra sănătății părului. Estrogenul, de exemplu, este „prietenul” părului și îi asigură acestuia creșterea și regenerarea. Pe de altă, parte, excesul de androgeni duce la căderea părului la femei.

Căderea părului după naștere, în special în primele 3-6 luni, este un fenomen des întâlnit. Iar asta se întâmplă din cauza scăderii drastice a nivelului de estrogen după naștere, proces care accelerează căderea părului.

Nu sunt însă motive de îngrijorare, pentru că totul va reveni la normal în cel mult 9 luni după naștere. Firește, cu un pic de ajutor din partea alimentației, dar și cu o vizită preventivă la medic, pentru a exclude alte posibile afecțiuni, cum ar fi o dereglare a glandei tiroide după naștere.

Pe de altă parte, căderea părului la menopauză are la bază excesul de androgeni, care subțiază firul, încetinește procesul de creștere a părului și favorizează pierderea acestuia. Din nou, soluții sunt, trebuie doar să cereți ajutorul specialistului!

  1. Stresul

Din păcate, mitul stresului care duce la căderea părului la femei este adevărat. De ce ne lasă stresul fără păr? Pentru că declanșează o „avalanșă” de androgeni, hormonii despre care am aflat deja că nu sunt tocmai prieteni cu părul nostru.

În plus, stresul poate duce și la alte probleme – mătreață, tulburări alimentare, afecțiuni gastrointestinale – care pot avea un impact negativ asupra sănătății părului.

  1. Anemia prin carență de fier

Anemia feriprivă sau prin deficit de fier este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale căderii părului la femei.

Fierul este un mineral esențial pentru producția de hemoglobină. Aceasta înlesnește circulația oxigenului și a substanțelor nutritive în corp, inclusiv la nivelul foliculilor de păr.

Menstruația abundentă este una dintre cauzele deficitului de fier. Dar și boala Crohn, boala celiacă sau dieta vegetariană, care exclude consumul de carne, sau curele de slăbire drastice pot sta la baza aportului redus de fier și alte substanțe nutritive importante în organism.

  1. Hipo- sau hipertiroidismul

Problemele cu glanda tiroidă pot avea repercusiuni și asupra părului. Atunci când glanda tiroidă produce prea puțini sau, din contră, prea mulți hormoni tiroidieni, organismul este „șocat” și intră în starea de efluviu telogen. Adică, rădăcinile părului intră în repaus mult prea devreme și asta duce la căderea difuză și temporară a părului.

Căderea părului poate surveni și pe fondul administrării anumitor medicamente antitiroidiene.

Subțierea firului, deshidratarea, lipsa de strălucire a podoabei capilare sunt doar câteva dintre consecințele afecțiunilor tiroidei. Din acest motiv, este important să te adresezi medicului pentru controale regulate și, eventual, schimbarea dozajului ori a medicamentului, în funcție de simptomele resimțite.

  1. Carența de vitamina B6 sau B12

Lipsa de energie, oboseala, epuizarea, pielea ternă, părul fragil și predispus la cădere pot fi consecințe ale carenței de vitamine, în special vitamina B6 și vitamina B12, care mențin un nivel adecvat al hemoglobinei în sânge, despre care am menționat anterior.

Aceste vitamine se regăsesc în alimente bogate în proteine, precum ficat, carne de pui, pește, soia, ouă, lactate.

De asemenea, nutrienți importanți care pot preveni căderea părului sunt:

  • acidul folic (cereale, nuci, alune, suc de portocale, germeni de grâu, ficat)
  • biotina (ficat, rinichi, gălbenuș, ovăz, drojdie, lapte, soia, avocado, leguminoase, pește, banane, zmeură)
  • vitamina A (ulei de pește, lapte, legume roșii, portocalii, galbene, spanac)
  • vitamina E (nuci, semințe, uleiuri vegetale, cereale cu frunze verzi, cereale fortificate)
  • vitamina C (citrice, roșii, ardei gras, pătrunjel)

Carența în aceste substanțe nutritive duce la fragilizarea firului, despicarea vârfurilor, uscarea părului, apariția mătreții și ruperea sau căderea părului cu ușurință.

  1. Schimbarea de anotimpuri

E adevărat, odată cu schimbarea anotimpului putem observa că părul începe să cadă mai abundent. Asta se întâmplă de obicei din cauza variațiilor de temperatură și de lumină naturală, care pot modifica secreția de melatonină și prolactină.

Dezechilibrul acestor hormoni ar putea duce la fenomenul numit efluviu telogen, despre care am discutat un pic mai sus. Pe scurt, căderea sezonieră a părului nu este cu adevărat o pierdere, ci o reînnoire, iar părul pierdut toamna, de exemplu, crește înapoi în 3-4 luni.

Cum poate fi tratată căderea părului la femei?

Acum, că am aflat care sunt cele mai frecvente cauze al căderii părului la femei, este ușor să deducem și cum poate fi prevenit acest fenomen:

  • controale regulate la medic și respectarea tratamentului prescris
  • alimentația bogată în substanțe nutritive (vitamine, minerale, proteine, carbohidrați complecși, acizi grași Omega 3)
  • evitarea folosirii excesive de produse de styling și a evenimentelor stresante

Pe lângă toate aceste măsuri, este bine de știut că există și soluții clinice cu efecte dovedite împotriva căderii părului.

Un astfel de exemplu este tratamentul Aminexil Clinical 5 din gama Dercos by Vichy.

Datorită unei combinații de 5 ingrediente active – vitaminele PP/B6, SP94, arginină, octeină și apă vulcanică Vichy–, fiolele Aminexil ajută la reechilibrarea microbiomului scalpului, încetinesc fenomenul de cădere a părului indiferent de cauze și ajută la revitalizarea și întărirea podoabei capilare în doar 3 săptămâni.

În completarea acestui tratament poate fi folosit șamponul energizant anti-cădere a părului cu Aminexil din gama Dercos Technique by Vichy.

Având la bază același complex de substanțe benefice Aminexil 5, șamponul complementar previne rigidizarea tecii de colagen din jurul bulbului firului de păr și reancorarea rădăcinilor în scalp, conferă revitalizare și volum firelor de păr, eficacitate demonstrată clinic împotriva căderii părului după 6 săptămâni de utilizare.

În plus, are un parfum revigorant și este indicat inclusiv persoanelor cu scalp sensibil (mâncărime, senzație de arsură sau înțepătură), deoarece are la bază formule hipoalergenice testate clinic sub control dermatologic.

Brandul Dercos de la Vichy este specializat în sănătatea scalpului și a părului, iar gama de produse are la bază formule care respectă microbiomul scalpului  și conțin ingrediente active cu eficacitate ridicată pentru problema pe care o adresează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
De ce reacționăm diferit la vaccin?
De ce reacționăm diferit la vaccin?