Începând cu 2012, pe piaţa suplimentelor a apărut un produs nou pentru pierderea în greutate: extractul de cafea verde (sau GCE), derivat din cafeaua neprăjită. Dar este, oare, cafeaua verde un produs sigur?
Potrivit oamenilor de ştiinţă, cafeaua neprăjită este bogată în acid clorogenic, un compus care este degradat în timpul procesului de prăjire. Acidul clorogenic este cunoscut pentru vastele sale beneficii de sănătate şi contribuţia la pierderea în greutate. Însă, care este de fapt adevărul?
GCE are mai multe efecte secundare care ne pot afecta starea de bine, dintre care enumerăm: insomnie, nervozitate, nelinişte, stomac deranjat, greaţă, vărsături, creşterea ritmului cardiac, creşterea ratei de respiraţie, dureri de cap, anxietate, agitaţie, ţiuit în urechi, bătăi neregulate ale inimii, diaree, deficienţe de calciu, epuizarea stratului de magneziu, tulburări hemoragice agravate, tensiune musculară, depresie, oboseală, probleme de concentrare.
Eşti gravidă sau alăptezi? Uită de extractul de cafea verde! WebMD afirmă faptul că nu există suficiente informaţii din studiile de specialitate pentru a şti dacă extractul de cafea verde este sigur pentru copii. Luând în considerare posibilele efecte adverse, cel mai sigur este să te menţii departe de cafeaua verde de-a lungul sarcinii şi perioadei de alăptare, pentru a nu dăuna copilului.
Extractul de cafea verde a fost văzut ca un supliment „miracol“ pentru pierderea în greutate, dar cercetarea în aceste afirmaţii arată că miracolele, cel mai probabil, nu există.
O nouă cercetare realizată de American Chemical Society legată de studiul acidului clorogenic (CGA) arată că de fapt acesta nu susţine pierderea în greutate şi poate provoca de fapt depozite grase la nivelul ficatului şoarecilor.
Studiile anterioare au arătat că băutorii de cafea au un risc mai mic de a dezvolta tulburări cunoscute ca „sindrom metabolic“: obezitate, hipertensiune arterială şi rezistenţă la insulină.
Cercetătorii au testat efectele dozelor mari de CGA pentru a vedea dacă acesta a scăzut simptomele sindromului metabolic la şoareci prin inginerie genetică, iar rezultatele au concluzionat faptul că realmente, extractul de cafea verde nu protejează metabolismul aşa cum se preconiza în mod iniţial!