Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi de pe planetă, dar şi cel mai amplu studiată. Recunoaşte, e greu să-ţi începi ziua fără o ceaşcă de cafea, să simţi aroma intensă, aciditatea şi gustul care-ţi invadează papilele gustative. Să nu uităm de mirosul care ne aduce un zâmbet discret în colţul gurii şi ne promite un început de zi fără probleme. Revenind la cafea, studii şi alte treburi, în timp ce această băutură poate provoca neplăceri anumitor persoane, precum arsuri în capul pieptului, tremurături sau palpitaţii, s-a dovedit că are numeroase beneficii, de la reducerea apariţiei diabetului de tip II şi a cancerului la ficat, până la creşterea logevităţii. Potrivit ultimelor cercetări, cafeaua poate preveni apariţia rozaceei. Probabil te întrebi ce legătură are unul dintre cele mai comune obiceiuri (consumul de cafea), cu una dintre cele mai comune boli de piele (rozaceea). Vă promitem că este o poveste cu happy ending.
Cel mai probabil ai întâlnit rozaceea în numeroase situaţii, de ce nu, poate chiar pe pielea ta, dar nu ştiai că despre ea este vorba. Este acel pigment roz sau roşu care apare pe piele, în special în zona pomeţilor, la femeile cu părul deschis la culoare. Uneori aceasta poate lua forma unor mici bubiţe care pot fi confundate cu acneea, dar dacă priveşti atent, vei putea observa mici vase de sânge aflate sub piele. În cazurile severe, această afecţiune apare şi pe bărbie, frunte, nas, urechi sau alte zone ale pielii şi poate afecta zona ochilor, a pleoapelor, provocând mâncărimi, în special în jurul nasului.
Cauzele apariţiei rozaceei sunt încă necunoscute, dar cu toate astea există teorii care arată că poate fi vorba de o condiţie genetică, care se transmite membrilor familiei. Sistemul imunitar este şi el complice în privinţa inflamaţiei rozaceei, iar din cauza altor boli autoimune, precum diabetul de tip I şi scleroza multiplă, aceste funcţii pot juca un rol important. Nu există leac pentru tratarea acestei afecţiuni, ci doar medicamente şi antibiotice care să ajute la reducerea inflamaţiilor şi petelor roşii de pe piele. Unele persoane reuşesc să prevină sau să reducă semnele rozaceei prin modificarea stilului de viaţă şi evitarea anumitor alimente din dietă care pot fi un declanşator al acestei afecţiuni.
Chiar şi personalităţile celebre se confruntă cu această afecţiune, iar printre ele se numără Bill Clinton şi regretata Diana, Prinţesă de Wales. Deşi nu este periculoasă, poate avea un impact semnificativ din punct de vedere cosmetic. Expunerea la soare, mâncărurile picante şi anumiţi factori hormonali sunt principalii declanşatori ai dezvoltării rosaceei pe piele. Cu toate astea, un nou studiu vorbeşte despre conexiunea dintre cofeină şi rozacee.
De-a lungul anilor, medicii au tot vorbit despre riscurile şi beneficiile cafelei. Din fericire, iubitorii de cafea din întreaga lume primesc veşti noi care gravitează în jurul beneficiilor cafelei în privinţa sănătăţii pielii. Se pare că femeile care consumau mai mult de patru cafele pe zi erau mai puţin predispuse la apariţia rozaceei, decât cele care consumau mai puţin de o cană de cafea pe lună.
La studiul realizat în perioada 1989-2005 au participat peste 82.000 de femei, care erau intervievate o dată la patru ani şi cu care vorbeau despre starea sănătăţii şi consumul de cafea, ceai, sucuri carbogazoase şi ciocolată. În această perioadă, cercetătorii au identificat aproximativ 5.000 de cazuri de rozacee, iar după ce au aflat care ar putea fi factorii de risc, au descoperit că femeile care consumau mai multă cofeină, erau mai puţin predispuse la această afecţiune. De exemplu, femeile care consumau undeva la patru sau mai multe căni de cafea pe zi, erau mai puţin predispuse în proporţie de 23% să fie diagnosicate spre deosebire de cele care consumau o cană sau mai puţin, pe lună.
Atât cafeaua, cât şi cofeina, conţin antioxidanţi care au proprietăţi antiinflamatorii. De asemenea, cofeina echilibrează nivelul hormonilor în corp, care la rândul lor pot juca un rol important în apariţia rozaceei.
Rezultatele studiului sunt mai mult decât doar nişte observaţii interesante. În felul acesta, se explică de ce unele persoane se confruntă cu rozaceea în timp ce altele nu, iar asta datorită faptului că inflamaţiile sunt cauzate de sistemul imunitar, care joacă un rol important în privinţa apariţiei rozaceei. Persoanele care se confruntă cu apariţia rozaceei şi care iubesc cafeaua, se pot bucura în continuare de această băutură.