Ți-ai început ziua cu cafeaua preferată și acum te simți agitată? Iată care ar putea fi explicația!
Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi ale omenirii, îți dă acel boost de energie de care ai atâta nevoie pentru a începe o nouă zi. Totuși, potrivit specialiștilor, există o preocupare crescută cu privire la impactul pe care îl are aceasta asupra sănătății noastre mentale. Iată mai multe în rândurile de mai jos.
Cafeina, principalul activ din cafea, este un stimulent extrem de puternic care da, poate afecta sistemul nervos central.
Atunci când bem o ceașcă de cafea, cafeina pătrunde în fluxul sanguin și ajunge la creier, acolo unde blochează receptorii preț de o vreme. Astfel, creierul este stimulat și se eliberează adrenalina, hormonul stresului.
Consumul de cafea în exces poate duce la creșterea nivelului de anxietate, manifestându-se cel mai adesea prin simptome precum agitație, palpitații ale inimii, nervozitate sau insomnie.
Este important să fim conștienți de cantitatea de cafea pe care o consumăm zilnic și să ne monitorizăm atent reacțiile organismului.
Dacă și tu te confrunți cu stările mai sus descrise, bine ar fi să reduci consumul de cafea sau să înlocuiești băutura cu alternative mai blânde cu organismul tău. De pildă, poți opta dimineața pentru un ceai revigorant cu lămâie. Poți încerca chiar și o băutură delicioasă cu matcha, pe care o poți prepară chiar la tine acasă.
Citește și: Frappe de matcha cu lapte vegetal: o băutură energizantă delicioasă
Legătură dintre anxietate și cafea nu este un subiect general valabil. Astfel că impactul poate varia de la o persoană la alta. Este important să fim conștienți de reacțiile organismului și să îl ascultăm.
Dacă și tu observi reacții neobișnuite ale organismului, este recomandat să iei în considerare reducerea cafelei consumate sau alternative. Sănătatea mentală TREBUIE să fie prioritate!
Surse: Health, Medical News Today, HealthLine