Iata o veste buna pentru femeile care isi incep dimineata cu o ceasca aburinda, dar in acelasi timp si o varianta tentanta pentru cele care nu au licoarea maronie drept aliat al sanatatii.
Un studiu citat in publicatia americana Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention vine cu informatii suplimentare despre beneficiile substantelor din cafea asupra mucoasei uterine. Specialistii de la Universitatea de Medicina de la Harvard, autorii cercetarii, au ajuns la concluzia ca un consum de cafea pe termen lung protejeaza oganismul impotriva fomelor de cancer legate de obezitate, estrogeni si insulina.
„Cafeaua si-a dovedit proprietatile benefice de protectie impotriva diabetului datorita efectului asupra producerii de insulina. Asa ca ne-am gandit sa studiem si efectele asupra anumitor tipuri de cancer” a declaraat Edward Giovannucci, unul dintre autorii studiului.
Asa ca echipa a analizat impacul consumului de cafea la peste 67 de mii de femei care au particpiat la studiu. Pe parcursul a 26 de ani, numarul cazurilor de cancer de endometru a ajuns la 672. Analizand comportamentul alimentar al femeilor, medicii au concluzionat ca un consum de 4 si chiar mai multe cesti de cafea pe zi scad riscul de cancer de endometru cu 25 la suta, iar 2, 3 cesti pe zi, il reduc cu 7 procente.
La fel de benefica este cafeaua decofeinizata al carei consum intr-o cantitate de mai mult de 2 cesti pe zi scade riscul de boala cu 22 la suta. „Testele de laborator au aratat ca licoarea maronie veche de sute de ani contine mai mai multi antioxidanti decat multe fructe. Insa daca este asociata cu tigara, efectele benefice sunt depasite de cele nocive ale tutunului” a concluzinat dr. Edward Giovannucci.
Citeste si: Cafeaua va scapa de depresie, sucul de kava va face mai sociabile