Un rol esential in mentinerea sanatatii organismului il detine cel mai abundent mineral – calciul. Doza zilnica de calciu (800-1.200 mg) asigura nu doar buna functionare a organismului, ci ajuta si la mentinerea greutatii si imbunatateste starea de sanatate.
Fiindca in perioada rece intram mai putin in contact cu razele soarelui, nu reusim sa mai asiguram intreaga cantitate de vitamina D (care ajuta la absorbtia calciului in organism), asa incat tot mai multa lume are probleme cu metabolizarea calciului. Cercetatorii americani preocupati de rolul calciului in organism s-au convins ca acest mineral joaca un rol important in privinta starii noastre de spirit.
Pe de alta parte, au descoperit o legatura certa intre metabolizarea corecta a calciului si practicarea anumitor exercitii fizice care solicita muschii si oasele intr-un ritm sustinut – cum ar fi jogging-ul, aerobicul, tenisul. De asemenea, calciul ne ajuta sa ne pastram o greutate normala si sa reglam arderile si metabolismul.
Rolul calciului in organism
Calciul in cantitate suficienta inseamna sanatatea dintilor si a oaselor, a caror structura o formeaza alaturi de fosfor (raportul intre aceste minerale este de doi la unu). Ajutat de magneziu, calciul asigura functionarea optima a sistemului cardiovascular, in special bataile regulate ale inimii. Contribuie la transmiterea impulsului nervos si la metabolizarea fierului. S-a constatat ca marirea dozei zilnice de calciu atenueaza durerile menstruale si ca ajuta la prevenirea reactiilor alergice.
Celor care sufera de hipoglicemii frecvente sau insomnii, li se recomanda cresterea dozei de calciu la 1.000-1.500 mg. Mai mult, calciul este un element-cheie in cura de slabit, pentru ca acesta inhiba o anumita substanta ce face parte din grupul vitaminei D, care provoaca depunerea grasimilor si incetineste metabolizarea lipidelor. Aportul crescut de calciu ajuta, asadar, la blocarea efectelor acestei substante si in plus creste metabolismul.
Surse naturale de calciu
Laptele si branzeturile degresate, iaurtul cu continut scazut de grasimi, ouale, soia, pestele de apa sarata (sardine, ton) sau somonul, susanul, alunele, nucile, migdalele, semintele de floarea soarelui, fasolea uscata, conopida, broccoli si telina sunt bogate in calciu. Totusi, calciul nu se va asimila in mod optim daca sunt consumate in exces grasimi, ciocolata, cafea, spanac, patrunjel, sfecla (aceste alimente au mult acid oxalic), daca in alimentatie predomina cerealele (bogate in acid fitic ce „leaga” calciul si apoi se elimina impreuna) sau daca sunt consumate prea multe bauturi alcoolice sau carbogazoase (care au un continut ridicat in fosfor, ce impiedica absorbtia calciului si determina consumarea rezervei existente).
Suplimentele de calciu sunt asimilate daca se asigura si un aport suficient de vitamina D. De altfel, eficacitatea actiunii calciului este marita de prezenta vitaminelor A, C, D, a fierului, a magneziului si a fosforului. Studii recente au demonstrat ca administrarea zilnica a unei combinatii de calciu, magneziu, vitamina D si bor poate preveni osteoporoza. Asocierea de vitamine D, C si A, in cure de cate doua saptamani, reduce semnificativ aparitia virozelor respiratorii.
Doza zilnica de calciu
Organismul nostru totalizeaza intre un kilogram si un kilogram si jumatate de calciu (in functie de inaltime), cantitate in cea mai mare parte concentrata in oase si dinti. Pentru un adult sanatos, doza zilnica de calciu este de 800 mg (barbati), pana la 1.200 mg (la femei aflate in perioada de menopauza, gravide). In mod normal, pentru calciul ce se acumuleaza in oase se produce un bilant pozitiv pana la varsta de 55 de ani la barbati si 45 de ani la femei, dupa care bilantul devine negativ, ajungand ca dupa 65 de ani sa scada vertiginos, ceea ce duce la instalarea osteoporozei.