Calculatorul, cu bune şi, mai ales, cu rele!

A intrat în vieţile noastre cu o sumedenie de avantaje, dar asta nu ar trebui să ne facă să nu-i vedem şi neajunsurile. Din cauza computerului, sau mai bine spus, a orelor petrecute cu nemiluita în faţa lui avem mult de suferit. Ochii, coloana, capul – toate încep să aibă probleme care netratate riscă să se transforme în afecţiuni serioase ce ne vor schimba vieţile mai ceva ca apariţia calculatorului.
  • Publicat:
Calculatorul, cu bune şi, mai ales, cu rele!

A intrat în vieţile noastre cu o sumedenie de avantaje, dar asta nu ar trebui să ne facă să nu-i vedem şi neajunsurile.

Din cauza computerului, sau mai bine spus, a orelor petrecute cu nemiluita în faţa lui avem mult de suferit.

Ochii, coloana, capul – toate încep să aibă probleme care netratate riscă să se transforme în afecţiuni serioase ce ne vor schimba vieţile mai ceva ca apariţia calculatorului.

Să nu credeţi că vorbesc în necunoştinţă de cauză: de la atâta stat cu nasul în monitor zi şi noapte şi iară zi şi tot aşa, acum pot o minunăţie de pereche de ochelari, cunosc care sunt cei mai buni kinetoterapeuţi din oraş, am descoperit unde este Institutul Naţional de Medicină de Recuperare şi m-am împrietenit cu feluriţi fizioterapeuţi.

A, şi era să uit – am fost nevoită să dau şi de un expert în acupunctură, pentru diverse dureri ici, colo. Viaţa trăită în 70, chiar 80% din timp lângă un calculator m-a schimbat, nu pot să mint. Trag ponoasele şi încerc să ascult de medici ca să nu mă mai aleg cu unele noi. Haideţi să vedem întâi ce necazuri ne poate aduce pe cap excesul de calculator (vorba vine exces, pentru unii cele 8 ore în faţa lui înseamnă program obligatoriu de lucru, nu un dezmăţ alegere personală). Apoi vom vorbi şi despre cum să facem răul mai mic.

Vederea suferă prima

Sunt multe studiile medicale care arată cu degetul spre calculator şi îl numesc responsabil de diverse probleme de sănătate. Unul recent ne pune în gardă că aproape 70 % din persoanele adulte suferă de tensiune oculară şi vedere înceţoşată în urma folosirii în exces a calculatoarelor, tabletelor şi telefoanelor inteligente. Aşadar, iată şi cel mai mare pericol al statului cu ochii în monitoare peste monitoare peste monitoare – pericolul oftalmologic.

Şi nu vorbim doar despre cele două aspecte de mai sus, tensiunea şi vederea înceţoşată, lucrurile sunt mai complicate de atât. Persoanele care folosesc timp de două ore, fără pauză, un dispozitiv electronic ce solicită ochii se confruntă cu dureri de spate, vedere înceţoşată şi dureri de cap, iar cercetări aprofundate au arătat că expunerea la lumina emisă de monitoare poate provoca degenerescenţă maculară şi cataractă. „Ochii nu sunt înzestraţi să vizualizeze ecranele digitale pentru perioade îndelungate de timp.

Aceste experienţe poate că sunt frecvente, dar nu sunt normale”, a declarat Justin Bazan, optician şi consultant medical pentru Vision Council, care a realizat studiul. Vision Council a descoperit că americanii petrec în medie între 6 şi 9 ore pe zi în faţa dispozitivelor digitale, dar şi că numărul adulţilor care depăşesc 10 ore pe zi în faţa acestor dispozitive a crescut cu 4 % anul trecut.

Generaţia coloanelor şubrede

Schimbăm registrul şi vorbim despre o altă mare problemă – sănătatea coloanei vertebrale. Din ce în ce mai mulţi tineri ajung la doctor cu dureri lombare şi majoritatea sunt îndrumaţi spre programe de recuperare. Zăcutul la calculatoare ne-a dat complet peste cap, mai ales că după job urmează lenevitul la televizor şi iată cum devenim cei mai buni prieteni cu sedentarismul.

Ştiaţi că speranţa de viaţă a oamenilor ar putea creşte cu doi ani, dacă aceştia ar petrece aşezaţi pe scaun cel mult trei ore pe zi, au calculat cercetătorii americani? Şi nu, soluţia nu este să ne mutăm pe o canapea. Migrenele nu trebuie nici ele uitate – o mare parte din utilizatorii împătimiţi ai calculatoarelor devin şi clienţii calmantelor pentru durerile de cap.

Dincolo de toate aceste neajunsuri medicale, să nu neglijăm şi alt lucru de preţ pe care abandonarea în faţa unui calculator ni l-a furat: nu ne mai bucurăm de lucruri simple, ni se pare că trăim cu adevărat numai dacă suntem online. Aflaţi, de pildă că românii îşi petrec dimineţile din ce în ce mai mult pe internet, 52% dintre aceştia spunând că îşi beau cafeaua în timp ce accesează contul personal de Facebook, potrivit unui studiu făcut anul trecut.

Vrem să schimbăm, dar ce?

Păi, în primul rând numărul orelor alocate calculatorului. Ok, avem un job care ne cere asta, dar după ce am dat sign out, nu mergem acasă şi ne proţăpim iarăşi în faţa monitorului. La fiecare oră stată, obligatoriu 5 minute pauză. Încercaţi şi 10 dacă nu vă aleargă nimeni cu biciul. Din punctul acesta de vedere, al pauzelor de la calculator, fumătorii sunt mai sănătoşi decât cei care nu fumează – primii fug des la o ţigară, ceilalţi, pentru că nu au acest viciu, rămân deseori pironiţi la tastatură. Apoi, măcar mergeţi pe jos o bucată de drum, zi de zi, ca să mai mulţumiţi şi coloana. De abonament la sală nu vă spun, ca să nu îmi reproşaţi că vorbesc de lucruri sfinte.

Discutaţi şi cu un fiziokinetoterapeut, un specialist cu sfaturi bune şi strategii pentru cei legaţi 8 ore de scaun şi computer. Sper din inimă că aţi citit aceste rânduri în revista printată şi nu online. Dacă totuşi sunteţi pe calculator, e momentul perfect pentru o pauză. Bucuraţi-vă de ea!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult