Căldură sau gheață? Ce este indicat să folosești pentru durerile cervicale

Experții recomandă utilizarea gheții după o leziune, în caz de durere bruscă sau inflamație. Căldura este ideală pentru durerile cronice sau pentru leziunile care nu mai sunt umflate.
  • Publicat:
Căldură sau gheață? Ce este indicat să folosești pentru durerile cervicale

Probabil ai auzit despre folosirea unei comprese calde sau reci pentru durerile cervicale — dar când trebuie să folosești gheața și când să alegi căldura?

Până acum, nu există dovezi că vreuna dintre metode este mai eficientă decât cealaltă pentru ameliorarea durerii sau a tensiunii. Cu toate acestea, medicii recomandă în general aplicarea gheții pe leziunile noi sau pe cele umflate. Când tumefacția a scăzut, se recomandă căldura pentru a ameliora orice tensiune sau rigiditate persistentă.

Este mai bună gheața sau căldura pentru durerea cervicală?

Cercetările sugerează că atât gheața, cât și căldura sunt benefice pentru durerile cervicale.

În general, se recomandă gheața pentru:

  • leziuni acute cervicale
  • durere cu debut brusc
  • umflături
  • relaxarea mușchilor după exerciții fizice

Iar căldura este recomandată când:

  • tumefacția a scăzut
  • ai rigiditate și tensiune cronică sau recurentă la nivelul gâtului
  • ai nevoie de încălzirea mușchilor înainte de exerciții fizice

Aplică gheața sau compresă caldă timp de aproximativ 20 de minute de mai multe ori pe zi pentru leziuni sau ori de câte ori simți nevoia pentru ameliorarea durerii sau a tensiunii.

Pui mai întâi compresă caldă sau gheață?

Există unele cercetări care sugerează că folosirea gheții imediat după (sau în decurs de 24 de ore de la) exerciții fizice poate reduce durerea. Cu toate acestea, datorită gamei variate de moduri în care îți poți provoca dureri cervicale, nu există un câștigător clar, iar atât căldura, cât și frigul dau rezultate.

Pentru cel mai bun efect, poți încerca să le alternezi pentru a vedea care funcționează cel mai bine pentru durerea din zona gâtului. Ideea de bază este că gheața reduce durerea bruscă dintr-o leziune nouă prin constricția vaselor de sânge, încetinind circulația și reducând tumefacția, așa că este ideală pentru diminuarea senzației de spasm muscular sau a durerii extreme. Dacă stai la pat din cauza durerii sau tensiunii în zona gâtului, gheața este probabil ideală.

În schimb, căldura ajută la calmarea rigidității cronice și a mușchilor tensionați, prin îmbunătățirea circulației.

Acest lucru permite mai multor nutrienți și oxigenului să ajungă în zona afectată, ceea ce poate stimula vindecarea. De asemenea, ajută la relaxarea mușchilor tensionați și face țesutul mai flexibil. Când nu stai la pat și vrei să continui cu sarcinile de zi cu zi, căldura este ideală.

Sursă foto: Shutterstock

Sursă: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult