Cancer de stomac – câte tipuri există?

Stilul de alimentație are influență asupra sănătății organelor interne, chiar și asupra stomacului.
  • Publicat:
Cancer de stomac – câte tipuri există?
Ce este cancerul de stomac? Foto: Shutterstock

Stomacul – organ cheie în organismul uman se poate îmbolnăvi grav. Una dintre maladii este cancerul gastric. Popular i se spune cancer de stomac. Această boală poate apărea când celulelor peretelui stomacului se proliferează, atunci când acestea își modifică structura lor normală și scapă de sub controlul unor factori inhibitori. Înmulțirea lor necontrolată determină formarea tumorilor.

Nu toate tumorile sunt canceroase. ”O tumoră poate fi malignă sau benignă. Tumora malignă este canceroasă, ceea ce înseamnă că poate crește și se poate răspândi în alte părți ale corpului. În schimb, atunci când tumora este benignă, ea poate crește, dar nu se va răspândi” a explicat dr. Marian Tomescu, medic chirurg.

Tipuri de cancer de stomac

Dacă în urma testelor și analizelor se stabilește că tumoarea apărută la nivelul stomacului este malignă, se va stabili ce tip de cancer gastric s-a instalat. Există mai multe tipuri de cancer de stomac.  Cei mai mulți pacienți care primesc acest diagnostic află că au adenocarcinom gastric. Dr. Marian Tomescu explică: ”Adenocarcinomul gastric este tipul histopatologic cel mai răspândit. Peste 95% din tumori sunt de tipul adenocarcinom. În acest caz, cancerul apare la nivelul celulelor mucoasei care căptușește stomacul”. Alți pacienți află că suferă de limfom gastric, un alt tip de cancer. ”Limfomul gastric debutează în celulele sistemului imunitar de la nivelul peretelui gastric. Apare mai rar” a mai explicat medicul chirurg.

Alte tipuri de cancer de stomac

Carcinomul cu celule scuamoase. ”Celulele scuamoase sunt celule asemănătoare pielii care se află între celulele glandulare pentru a forma tunica gastrică” a mai explicat dr. Tomescu. Se mai semnaleză și tumori neuroendocrine, în special tumora carcinoidă. Mai rar, se descoperă și tumorile stomacale gastrointenstinale (GIST). În nu toate sunt canceroase, se înregistrează și (GIST) benigne.

Consultant de specialitate: Dr. Marian Tomescu

  • Medic primar colaborator la Centrul medical ,,Dr. Furtună  Dan”
  • Medic primar Chirurgie generală, Clinica Chirurgie I, Spitalul Universitar de Urgență București
  • Șef echipă de gardă chirurgie, Spitalul Universitar de Urgență București
  • Asistent universitar, Catedra de chirurgie generală, Clinica Chirurgie I, Spitalul Universitar de Urgență București
  • Dr Marian Tomescu, medic primar Chirurgie Generală
    Dr. Marian Tomescu, medic primar Chirurgie Generală

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult