Cancere ginecologice – ce semne trebuie să atragă atenția femeilor și care sunt factorii de risc

  • Publicat:
Cancere ginecologice – ce semne trebuie să atragă atenția femeilor și care sunt factorii de risc
Sursa foto: Shutterstock @B-D-S Piotr Marcinski

Multe tipuri de cancere ginecologice trec neobservate în stadiile de debut, pacientele ajungând la medic mult prea târziu. Acest lucru este valabil în special în cazul displaziei cervicale sau al cancerului ovarian.

Istoricul medical familial, analizele periodice și vaccinarea în anumite situații pot ajuta la prevenirea sau depistarea precoce a acestor cancere ginecologice, când opțiunile de tratament sunt mult mai eficiente.

Aflăm mai multe informații despre factorii de risc, simptomele, analizele și prevenția celor mai frecvente cancere ginecologice de la Dr. Daniela Dörfler, specialist în obstetrică-ginecologie.

CSID: Care sunt cele mai frecvente cancere ginecologice?

Dr. Daniela Dörfler: În această categorie de cancere ginecologice sunt incluse: displazia cervicală, carcinomul mamar, carcinomul endometrial, carcinomul ovarian, carcinomul tubar și altele.

CSID: Ce simptome ar trebui să urmărească femeile?

Dr. Daniela Dörfler: Simptomele la care trebuie să fim atenți sunt, de exemplu, creșterea circumferinței abdominale (carcinom ovarian), noduli, zone întărite sau țesut neregulat la nivelul sânilor (carcinom mamar) sau chiar și după menopauză, de exemplu, sângerări.

CSID: Care sunt factorii de risc pentru cancerele ginecologice?

Dr. Daniela Dörfler: Predispoziții genetice (BRCA1 = Breast Cancer 1) în bolile ginecologice în familie, adică un istoric familial. Infecțiile cu HPV sunt, de asemenea, factori de risc pentru displazia cervicală și carcinomul cervical.

Alți factori de risc includ stilul de viață, în special obezitatea, care crește riscul de cancer endometrial.

CSID: Care sunt testele de diagnosticare?

Dr. Daniela Dörfler: Există examinări cu ultrasunete – ecografia -, testul PAP, markeri tumorali sau imagistică în cazurile suspecte (CT/RMN).

CSID: Ce ar trebui să știe pacienții despre cancer și fertilitate?

Dr. Daniela Dörfler: Dacă este depistat și tratat la timp, nu există restricții în ceea ce privește fertilitatea și nașterea. Se pot lua măsuri de conservare a sânilor (rezecție de cvadrant în loc de ablație). De asemenea, este posibil să se efectueze o anexectomie în locul unei histerectomii în cazul depistării precoce a cancerului ovarian.

CSID: Cancerele ginecologice pot fi prevenite?

Dr. Daniela Dörfler: Da, este posibil să se ia măsuri preventive. De exemplu, puteți avea grijă de stilul de viață și de dietă. Vaccinarea împotriva HPV cu Gardasil 9 este, de asemenea, preventivă și poate fi administrată copiilor începând cu vârsta de 9 ani.

Recomand controale regulate la un specialist începând cu vârsta de 20 de ani sau de la începutul unui relații.

În cazul în care se detectează BRCA 1, există un program de screening cu examinări regulate. În acest caz, clarificarea genetică trebuie efectuată de la vârsta majoratului.

Cu toate acestea, autopalparea este, de asemenea, o măsură preventivă, la fel și controalele regulate de la o anumită vârstă.

Diabetul și hipertensiunea arterială nu trebuie ignorate, însă acest lucru poate fi urmărit de un specialist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult