Sistemul digestiv este complex, ceea ce face ca simptomele cancerului de colon să fie dificil de privit, motiv pentru care screeningul cu regularitate pentru cancerul de colon este vital. Cancerul de colon, numit și cancerul colorectal, se numără printre primele trei cauze de deces, atât la femei, cât și la bărbați. Pentru bărbați, riscul de dezvoltare a cancerului de colon este 1 la 22, adică 4.49 procente.
Multe simptome pot indica prezența acestui tip de cancer, dar dacă o persoană se confruntă cu aceste simptome, nu înseamnă neapărat că boala este prezentă, deoarece în spatele acestora există alte explicații, precum infecții sau boala intestinului inflamator. Cu toate astea, dacă experimentezi noi simptome, cel mai bine este să faci o vizită la medic pentru un diagnostic. De reținut faptul că simptomele cancerului de colon sunt aceleași atât la femei, cât și la bărbați.
O persoană care suspectează că ar putea avea cancer de colon trebuie să vorbească cu un medic. Supărările de stomac sau infecțiile minore pot fi cauzate de schimbările de la nivelul intestinelor, precum constipație, diaree sau scaun foarte subțire. Aceste probleme de multe ori se pot rezolva în câteva zile, dar dacă ele persistă, în spatele lor pot exista alte probleme de sănătate.
Crampele ocazionale sau balonarea sunt probleme digestive comune care pot apărea și din cauza disconfortului la stomac, gazelor sau consumul anumitor alimente. Experimentate frecvent, crampele inexplicabile și balonarea pot fi un semn al cancerului de colon, deși aceste simptome pot rezulta și în urma altor probleme de sănătate.
Dacă simți prezența unui blocaj în colon, apare și senzația că acesta nu s-a golit, motiv pentru care simți nevoia să folosești toaleta mai des decât de obicei.
Poate fi un aspect înfricoșător, dar există câteva posibile cauze pentru care sângele să fie prezent în scaun, iar printre acestea se numără și hemoroizii.
Pierderea bruscă și inexplicabilă în greutate poate fi un semn al mai multor tipuri de cancer. Dacă în șase luni ajungi să slăbești aproximativ 5 kilograme fără să intenționezi, este un semn pe care trebuie să-l raportezi medicului. Pacienții cu cancer scad în greutate din cauză că celulele canceroase consumă mai multă energie din organism, iar sistemul imunitar lucrează pentru a lupta împotriva acestor celule.
Persoanele cu cancer de colon se pot simți obosite și slăbite în permanență, în special pentru că celulele canceroase folosesc mai multă energie. Oboseala cronică nu dispare cu odihna și poate fi un simptom care să stea în spatele și altor afecțiuni de sănătate.
Odată ce cancerul te seacă de energie și începe să se instaleze oboseala, multe persoane se confruntă și cu dificultatea de a respira și aceasta poate fi observată în timpul unei scurte plimbări.