Cancerul de piele mutilează! Medic: Mulți pacienți se tem de operație, deși au rămas fără o nară, o ureche sau o pleoapă

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cancerul de piele mutilează! Medic: Mulți pacienți se tem de operație, deși au rămas fără o nară, o ureche sau o pleoapă
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Mutilările cauzate de cancerul de piele sunt, din păcate, cazuri obișnuite, nu unele excepționale pentru dermatologii din România. Motivul? Tot mai multe persoane ajung târziu la un specialist, altele aleg să amâne operația.

„Carcinoamele cutanate netratate sau tratate incorect recidivează, distrugând țesuturile învecinate și devin, astfel, mutilante. Vina acestor tumori dezvoltate totuși la vedere este că sunt complet asimptomatice”, avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer persoanele care au leziuni suspecte pe piele.

Deși cancerele de piele sunt perfect tratabile, circulă încă mitul conform căruia alunițele sau alte excrescențe trebuie lăsate la locul lor. Total greșit, spun specialiștii dermatologi, care sunt însă singurii care pot diagnostica, trata și îndepărta orice leziune suspectă de pe piele.

„Operația este primul gest terapeutic. Efectuată corect, duce la vindecarea tumorilor incipiente, a carcinoamelor. Recidivele tumorale după intervenții incomplete sau greșit alese compromit irevocabil zona și pot duce chiar la deces”, afirmă dr. Leventer, care se confruntă zilnic cu cazuri grave de cancer ce ar fi putut fi tratate dacă pacienții ar fi solicitat sfatul unui specialist în tratarea tumorilor maligne.

Am văzut numeroși pacienți care nu se prezintă la medic de teama operației, deși au rămas fără o nară, o ureche sau o pleoapă. Sunt mai ales oameni vârstnici, cumva resemnați, dar care totuși au nevoie de ajutor. De multe ori ajung când nu mai poți face ceva eficient.

De asemenea, am văzut pacienți care au beneficiat de o soluţie curativă incompletă sau incorectă, și încercăm să intervenim eficient, completează medicul Mihaela Leventer, coordonatoarea centrului specializat în tratarea cancerului de piele.

Reconstrucția cu țesut propriu sau proteze poate fi soluția pentru acești pacienți care au rămas cu mutilări după excizia tumorilor. Însă acestea pot fi evitate dacă pacienții ajung la medici specialiști care aplică cea mai bună metodă de tratare a cancerului de piele.

Microchirurgia Mohs oferă printr-o tehnică aparte posibilitatea de a verifica în timpul operației întinderea tumorii, cartografierea ei la microscop indicând locul de unde mai trebuie scos un strat, permite conservarea țesutului neafectat și dă siguranța vindecării.

Metoda se aplică în special carcinoamelor, dermafibrosarcomului, anumitor forme de melanom malign și încă unor feluri de tumori, zece la număr”, explică medicul Mihaela Leventer.

Îmi amintesc de un domn care a venit la mine foarte speriat. A fost operat într-un serviciu de chirurgie de o tumoră de piele dezvoltată în mulţi ani la rădăcina nasului. Chirurgul a scos tumora larg, a dat-o la analiză şi a acoperit defectul rezultat cu un lambou, adică o bucată de piele transferată de pe frunte.

La o lună de la operaţie, timp în care cicatricea s-a format, pacientul ridică rezultatul biopsiei şi află cu stupoare că este vorba de o tumoră invazivă şi care se observă în marginile de excizie. Totul acoperit cu o piele sănătoasă de pe frunte. Sub acest capac de piele groasă, normală am descoperit resturi tumorale prezente până spre unghiul intern al ambilor ochi!

Prin microchirurgie Mohs am posibilitatea de a diagnostica în timpul intervenţiei poziţia resturilor tumorale şi a le eradica. Am acoperit apoi defectul cu o grefă de piele cu un rezultat estetic bun, afirmă dr. Leventer.

Specialiștii atrag încă o dată atenția tuturor pacienților cu leziuni pe piele care nu trec sau care se dezvoltă alarmant să nu le trateze cu leacuri băbești, să nu le traumatizeze și să le semnaleze de urgență unui dermatolog cu expertiză în tratarea cancerului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Leventer - Medic primar dermatolog
Dr. Mihaela Leventer este unul dintre cei mai cunoscuți dermatologi din țara noastră, având peste 5.000 de consultaţii, 2.000 de intervenții de dermatochirurgie, 10.000 de mici intervenţii și peste 300 de intervenţii de microchirurgie Mohs, anuale. Doctor în medicină din 2005, dr. Mihaela ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult