Deşi, majoritatea populaţiei merge la un consult oflamologic atunci când vederea devine slăbită ori apar afecţiuni precum conjunctivitele, un consult oftalmologic periodic poate preveni apariţia unor complicaţii oculare severe. Am aflat care sunt cele mai temute afecţiuni din zona oculară chiar de la profesor dr. Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.
CSÎD: Care este cea mai temută afecţiune din zona ochilor?
Prof. Dr. Călin Tătaru: Din păcate, nu putem spune că este una singură. Poate că pe primul loc ar fi glaucomul sau popular vorbind „apa neagră”. Această afecţiune evoluează mult timp silenţios, fără vreun simptom specific care să trimită pacientul la medic. Acuitatea vizuală (vederea) este mult timp păstrată central, pacientul nu îşi dă seama că pierde din vederea periferică. Glaucomul este o afecţiune oculară caracterizată în majoritatea cazurilor de creşterea presiunii intraoculare. Este o neuropatie optică, ceea ce înseamnă afectarea nervului optic, care în evoluţia bolii fără tratament merge spre atrofia de nerv optic. Acest lucru înseamnă din nefericire orbire. La consultul oftalmologic de rutină aceasta boală poate fi depistată şi tratată, astfel încât să nu se ajungă la pierderea vederii. Important este consultul periodic. Tratamentul început cât mai repede salvează vederea, întrucât, vederea pierduta în glaucom nu poate fi recuperată.
CSÎD: Se prezintă pacienţii români la timp la medicul oftalmolog?
Prof. Dr. Călin Tătaru: Din nefericire mulţi pacienţi ajung la medic în stadii tardive ale bolii, cel mai frecvent cu un ochi fără vedere si celălalt cu o vedere foarte scăzută.
CSÎD: Ce altă afecţiune oculară dă bătăi de cap pacienţilor, dar şi medicilor ofltalmologi?
Prof. Dr. Călin Tătaru: O altă afecţiune oculară care din păcate nu are un tratament curativ este degenerescenţa maculară legată de vârstă. Aşa cum îi spune numele, este o afecţiune degenerativă (de înaintare în vârstă), formele avansate ale acestei boli retiniene se asociază cu o vedere foarte scăzută.
De exemplu, retinopatia diabetică în formele avansate evoluează cu vedere extrem de scăzută si complicaţii oculare multe: hemoragie vitreeană (sânge în ochi), decolare retiniană, pacientul suferind multiple intervenţii chirurgicale pentru aceste complicaţii, de multe ori cu un rezultat vizual nu foarte bun. Multe din aceste complicaţii pot fi evitate sau întârziate prin tratament specific (aplicaţii laser la nivelul retinei). Este foarte importantă colaborarea medic oftalmolog – medic diabet, astfel încât pacienţii cu diabet să fie îndrumaţi periodic (minim de două ori pe an) la un consult oftalmologic complet.
CSÎD: Există cancer la ochi?
Prof. Dr. Călin Tătaru: Da, există. Tumorile oculare pot apărea atât la exterior (pleoape, conjunctivă) cât şi în interiorul globului ocular (tumori iriene, coroidiene, retiniene). Cea mai frecventă tumoră malignă oculară a adultului este melanomul, cu multiple localizări. Melanomul ocular poate fi o localizare primară sau de foarte multe ori o metastază.
CSÎD: Chiar şi copiii pot face cancer ocular?
Prof. Dr. Călin Tătaru: La copii, cea mai frecventă tumoră malignă este retinoblastomul, foarte agresiv, diagnosticul precoce, ca de altfel pentru toate formaţiunile tumorale este esenţial. În 50% din cazuri este congenital, prezent de la naştere.