Cancerul ovarian este a şaptea cauza de cancer la nivel mondial, însă are o rată de supravieţuire la cinci ani mult mai mică decât cancerul de sân, motiv pentru care depistarea bolii în stadii incipiente este foarte importantă. De multe ori, poate fi suspicionat în timpul unui control de rutină, când examinarea fizică arată o masă în zona pelvisului, sau în baza unor simptome specifice.
Cancerul ovarian este diagnosticat anual la aproximativ un sfert de milion de femei la nivel global şi este responsabil pentru 140.000 de decese în fiecare an. Doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravieţui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân.
Potrivit experţilor ESMO (European Society for Medical Oncology), principalele simptome ale cancerului ovarian sunt legate de prezenţa unei mase în abdomen şi poate include:
-Disconfort pelvian şi abdominal, presiune şi durere
-Umflare abdominală
-Dificultăţi de alimentaţie: saţietate rapidă, tulburări stomacale
-Schimbări în tranzitul intestinal, cum ar fi constipaţia
-Dureri în timpul actului sexual
Atunci când boala este avansată, simptomele amintite pot fi pronunţate, şi pot include:
-Greaţă şi anorexie (lipsa apetitului)
-Tensiune abdominală din caua fluidului care se acumulează în cavitatea abdominală (ascită)
-Obstrucţie intestinală din cauza masei din abdomen
-Respiraţie dificilă din cauza fluidului care se acumulează în jurul plămânilor
Aceste simptome pot să apară şi în alte boli ne-maligne.
Hormonii, cromozomii şi cancerul de ovare
Tumorile ovariene maligne pot produce substanţe hormonale care cauzeaza simptome şi semne specifice. Aceste tumori se numesc tumori funcţionale. Producţia excesivă de estradiol şi/sau androgeni poate cauza precocitate sexuală (instalare prematură a pubertăţii) la fetiţe pre-pubere.
Excesul de estradiol poate cauza cicluri menstruale neregulate la femei aflate în perioada de premenstruaţie sau sâgerări uterine la femei după menopauză. Producţia excesivă de testosteron, un hormon masculin, poate cauza virilizare.Prea mult cortizol poate produce sindromul Cushing, o afecţiune caracterizată de creştere în greutate, subţierea pielii şi creştere excesivă a părului.
Un examen fizic general va fi făcut de medic, care ar trebui să recomande teste de sânge, dar şi unele care să indice cum funcţioneaza ficatul şi rinichii. Fetele preadolescente care suferă de tumori ovariene pot avea gonade disgenige, ceea ce înseamnă că au probleme cu ovarele din cauza variaţiilor cromozomiale. La aceste paciente, un test de sange ar trebui făcut pentru a identifica numărul şi dimensiunea cromozomilor (cariotip).
Daca o pacientă trecută de menopauză prezintă simptome ale tumorilor ovarine şi sângerări postmenopauză, o histeroscopie (examinarea interiorului uterului prin folosirea unei camere mici de luat vederi) poate fi recomandată pentru a se vedea dacă nu suferă de hiperplazie endometriala. Aceasta se referă la creşterea excesivă a endometrului, ceea ce poate cauza sângerare uterină anormală.
Aflaţi care sunt stadiile cancerului de ovarian pe www.daruiesteviata.ro!