Lipsa de fier, un mineral esențial pentru numeroase funcții în organism, poate fi de vină pentru senzația de frig care te învăluie indiferent cât de cald ar fi în casă. La fel și starea de oboseală, căderea excesivă a părului sau neliniștea permanentă.
Dacă ai astfel de simptome, mergi la medic pentru a vedea dacă într-adevăr duci lipsă de fier. Acesta îți poate recomanda să faci analize de sânge care îți arată cum stai cu valorile fierului.
Carența de fier e o problemă des întâlnită și cu un impact major asupra organismului, inclusiv la nivelul creierului. Statisticile arată că aproximativ o treime din populația lumii duce lipsă de fier.
Citește și: Ce analize de sânge să faci dacă duci lipsă de fier. Care sunt semnele anemiei
Dacă ai fost diagnosticat cu o boală inflamatorie intestinală (BII), riscul să te confrunți cu lipsă de fier e foarte mare. Între 36 și 76% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale dezvoltă anemie feriprivă, adică nu au destul fier.
„La debutul unei boli inflamatorii tntestinale, la pacienții pediatrici, până la 75% dintre ei au anemie. Chiar și după un an de tratament, 45-50% rămân în continuare deficitari în zona de rezerve de fier”, a declarat Dr. Iulia Țincu, medic Primar Gastroenterologie pediatrică.
Vestea bună e că de anul acesta pacienții cu BII pot avea mai ușor acces la tratamentul cu fier perfuzabil, în regim de internare de zi, anunță Isabella Grosu, Președinte Asociaţiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România.
Carența de fier poate afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane, de aceea este important să mergem la medic în cazul în care avem simptome precum: oboseală, intoleranță la frig, anxietate, pierderea părului, paloare etc.
Nivelul optim de fier din organism variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate.
În mod normal, există un echilibru sănătos între aportul de fier și cantitatea de care are nevoie corpul tău. Disponibilitatea redusă a fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, ducând la oboseală.
În unele cazuri, rezervele de fier pot fi epuizate, iar corpul nu mai are suficient fier pentru a produce hemoglobină pentru celule roșii. Acest stadiu mai grav al carenței de fier este numit anemie feriprivă.
„Bolile gastrointestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și la femei post-menopauză. În rândul pacienților cu boli inflamatorii intestinale, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă”, explică Dr. Ligia Moșneaga, medic primar Medicină de Familie, medic specialist Gastroenterologie.
Alte cauze ale carenței de fier pot fi: regimurile vegane sau vegetariene, pierderile de sânge (de exemplu, în timpul menstruaţiei ambundente), malabsorbţia, necesarul crescut (de exemplu, în perioada sarcinii).
De asemenea, carența de fier afectează și pacienții cu insuficiență cardiacă cronică, cu o incidență de 37-61%, și pacienții cu boală cronică de rinichi, cu o incidență 24-85%.
Cu ocazia Zilei Mondiale de conștientizare a Carenței de Fier, marcată în fiecare an la nivel mondial în data de 26 noiembrie, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) și Grupul de lucru GastRo al Medicilor de Familie (GastRo SNMF), derulează campania de informare Fier Alert!, având ca obiectiv educarea pacienților cu BII cu privire la carența de fier și la soluțiile de tratament de care pot beneficia.