Biopsia endometrială este o investigație esențială pentru diagnosticarea anumitor afecțiuni ginecologice, mai ales atunci când apar simptome neobișnuite sau probleme de fertilitate.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, oferă mai multe detalii despre această procedură cu rol crucial în stabilirea unui diagnostic precis și în conturarea unui plan de tratament adecvat.
Biopsia endometrială este recomandată de medic atunci când există simptome care sugerează o problemă la nivelul mucoasei uterine.
Potrivit doctorului Andreas Vythoulkas, femeile ar trebui să consulte un specialist dacă prezintă unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
„Dacă o pacientă se confruntă cu sângerări neregulate sau are dificultăți în a rămâne însărcinată, biopsia endometrială poate oferi informații esențiale despre sănătatea uterului și despre eventuale dezechilibre hormonale sau patologii”, explică dr. Vythoulkas.
Procedura este relativ simplă și se efectuează în cabinetul medicului ginecolog, cu anestezie locală.
Pacienta se va așeza pe masa ginecologică, la fel ca în cazul unui consult de rutină. Ulterior, medicul va introduce un specul în vagin pentru a vizualiza colul uterin, apoi va preleva o mostră de țesut endometrial, cu ajutorul unui cateter subțire.
Mai departe, proba de țesut este trimisă către laboratorul de anatomie patologică pentru analiza la microscop. În funcție de rezultatul obținut, se poate recomanda completarea biopsiei endometriale cu analiza imunohistochimică a probei prelevate.
„Biopsia de endometru poate provoca un disconfort ușor sau crampe similare celor menstruale, dar aceste simptome dispar în câteva zile și pot fi ameliorate prin administrarea de antiinflamatoare nesteroidene. Este o procedură rapidă și, în general, bine tolerată de paciente”, precizează dr. Vythoulkas.
Printre recomandările post-intervenție se numără evitarea contactului sexual, a folosirii tampoanelor intravaginale și a efortului fizic intens în următoarele 3 până la 7 zile, pentru a preveni eventuale complicații și a facilita vindecarea.
Biopsia endometrială poate confirma sau infirma prezența unor afecțiuni precum îngroșarea exagerată a endometrului (hiperplazia endometrială), polipii, diverse infecții (endometritră cronică sau acută) sau carcinomul endometrial.
„În cazul hiperplaziei endometriale, creșterea anormală a celulelor endometriale poate fi clasificată ca simplă, complexă, cu sau fără atipii. Forma complexă cu atipii are un risc crescut de transformare în cancer endometrial, situație în care se recomandă frecvent histerectomia, adică înlăturarea completă a uterului și colului uterin, precum și a trompelor sau ovarelor, în funcție de cazul particular al pacientei”, explică dr. Vythoulkas.
Dacă biopsia nu relevă anomalii la nivelul celulelor examinate, se poate lua în considerare tratamentul hormonal cu progesteron sub diverse forme (oral, injectabil, sterilet).
Rețineți însă că interpretarea rezultatelor, diagnosticul precis și tratamentul adecvat trebuie stabilite de un medic specialist, care poate corela datele histopatologice cu simptomele și istoricul medical al pacientei.
FOTO: Shutterstock