Când este cazul să apelăm la chirurgia obezității? Dr. Mihai Ionescu explică

Soluția pentru a reveni la o greutate normală o reprezintă schimbarea radicală a stilului de viață, pe termen nelinitat, sau chirurgia obezității.
  • Publicat:
Când este cazul să apelăm la chirurgia obezității? Dr. Mihai Ionescu explică
Când este cazul să apelăm la chirurgia obezității? Dr. Mihai Ionescu explică

Deși avem la îndemână mai multe surse de informare ca niciodată, numărul de persoane supraponderale sau obeze este în continuă creștere la nivel mondial. În lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, se estimează că, în 2025, peste 50% din populația lumii va fi obeză. Pentru aceste persoane, soluția pentru a reveni la o greutate normală o reprezintă schimbarea radicală a stilului de viață, pe termen nelinitat, sau chirurgia obezității, însemnând micșorarea stomacului (Gastric Sleeve) sau By-Pass Gastric. Medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității, ne explică ce complicații pot genera kilogramele în plus și cum se decide care este cea mai indicată soluție, chirurgicală sau nu, pentru fiecare pacient în parte.

Obezitatea, creștere alarmantă la nivel mondial

“Obezitatea și excesul de greutate sunt definite ca o boală sistemică prezentată prin acumularea excesivă și anormală de grăsime corporală ce generează efecte adverse asupra sănătății. Este rezultatul unui dezechilibru energetic între caloriile consumate și consumul de calorii.

Pentru adulți, OMS definește excesul de greutate și obezitatea astfel:

  • supraponderalitatea este un IMC mai mare sau egal cu 25;
  • obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30.

Statistic vorbind, dacă în 1980 doar 15% din populația europeană era obeză, în prezent avem 30% și se preconizează că se va ajunge la 50% la mijlocul secolului, dacă nu se schimbă în bine comportamentul alimentar al populației. Avem nevoie de o strategie comună la nivel internațional, de a promova obiceiurile alimentare sănătoase și un stil de viață mai activ, precum și soluțiile disponibile pentru tratament și îngrijiri corespunzătoare”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Cum le explicăm pacienților că au nevoie de schimbare

„De foarte multe ori, din păcate, pacienții obezi ajung la medic târziu, când deja semnalează prezența efectelor negative la nivelul sănătății. Se ajunge în acest stadiu și pentru că mulți dintre ei devin, cu timpul, victime ale stigmatizării și discriminării în societate, ce au consecințe asupra sănătății lor psihice și fizice. Ajung să se izoleze și mai mult și să se refugieze în consumul de alimente.

În plus, în Mass Media se propagă mesaje conform cărora obezitatea este doar o chestiune de responsabilitate personală, depunând mare presiune asupra lor, când, de fapt, societatea contribuie în mod negativ la deteriorarea sănătății lor. Este nevoie de o schimbare a percepției generale și de construire a unui sistem în care persoanele din această categorie să nu se simtă respinse și stigmatizate, ci ajutate să ia deciziile potrivite pentru a sta, în primul rând, departe de complicații medicale, mai presus de
schimbarea aspectului fizic”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce boli poate declanșa obezitatea

„Obezitatea este asociată cu rate mai mari de deces cauzate de comorbidități, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 (T2DM), dislipidemia, hipertensiunea arterială, apneea obstructivă in somn (OSA), anumite tipuri de cancer, steatohepatita, refluxul gastro-esofagian, artrita, sindromul ovarelor polichistice (PCOS) și infertilitate.

Aproximativ 50% dintre pacienții diabetici diagnosticați sunt obezi. Totuși, doar 20% din ei solicită intervenții chirurgicale bariatrice. Riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2 crește, spre exemplu cu 20% pentru fiecare 1 kg / m2 crescut în indicele de masă corporală.

Complicațiile pe termen lung ale diabetului zaharat de tip 2 includ boli cardiovasculare (BCV), accident vascular cerebral, boli vasculare periferice (PVD), retinopatie, nefropatie, neuropatie (23)”, spune medicul Mihai Ionescu.

Dietă sau operație?

Dacă pacientul apelează la medic în stadii incipiente, în funcție de cazul fiecăruia în parte, investigând stilul de viață și analizele la zi, putem discuta pe seama opțiunilor existente: își asumă că schimbă radical stilul de viață, respectă planul alimentar oferit de nutriționist, începe să facă mișcare, astfel încât să scadă în greutate. Ori apelăm la chirurgia obezității pentru a reduce rapid și controlat numărul kilogramelor în plus și să eliminăm riscurile grave generate de obezitate.

Pacientul are nevoie să înțeleagă că cel mai important aspect ține de sănătatea lui, nu de aspectul fizic. Viața poate fi frumoasă și merită trăită deplin bucurându-ne de sănătate și de tot ce oferă ea. De aceea, este necesar să avem moderație în tot ceea ce facem. Iar, să ajungem la o greutate în limite normale, și să o menținem, ne va ajuta să fim feriți de complicații medicale ce ne vor împiedica să ne bucurăm de viață. De aici pornește totul. Să conștientizăm bagajul de probleme care apare odată cu multele kilograme în plus.

Din păcate, un mic procent de pacienți reușește să mențină pe termen lung un stil de viață sănătos. Conform studiilor, dietele generează, în medie, o pierdere în greutate de doar 10% în medie pe termen lung. Pacienții care au slăbit prin modificarea stilului de viață iau înapoi, în medie, 30% până la 35% din greutatea lor pierdută în anul următor tratamentului și își recapătă majoritatea din greutatea lor pierdută în decurs de 5 ani. Astfel, prevenirea redobândirii greutății este extrem de dificilă. Dietele care reușesc să susțină o scădere ponderală sunt excepția rară, mai degrabă decât regula. Persoanele care iau în greutate înapoi mai mult decât au pierdut ar putea fi foarte bine
norma, mai degrabă decât o minoritate nefericită, spune Dr. Mihai Ionescu.

„Mai bine slăbesc mai puțin, dar să mă mențin apoi”

„Dacă scăpăm de 10% greutatea excedentară, starea de sănătate se va îmbunătăți considerabil, inclusiv la cei cu diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială. Important este să menținem această greutate pe parcurs, și să nu acumulăm apoi kilogramele pierdute sau să adăugăm altele. Pentru o persoană care a depășit limita supraponderabilității sau a obezității, efortul este considerabil”, spune medicul.

Chirurgia obezității, ca soluție cu efecte rapide

Intervențiile chirurgicale de micșorare a stomacului ori bypass gastric reprezintă o soluție pentru ca persoanele ajunse în zona obezității, care au nevoie să revină la o greutate normală și să elimine riscurile medicale asociate.

Operația de micșorare a stomacului

„Denumită Gastric Sleeve, este cea mai de succes procedură la acest moment si induce pierderea de greutate prin limitarea consumului de alimente. Prin această procedură, chirurgul îndepărtează aproximativ 75% din stomac, astfel încât noul stomac va avea forma unui tub sau a unei mâneci (sleeve). Stomacul rămas va avea aproximativ 100 ml volum. Candidații pentru gastric sleeve sunt cei cu un indice de masa corporală (IMC) 40 sau IMC 35 ce asociază o altă afecțiune cauzată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, sindromul de apnee în somn, artrita severă, astm, hipercolesterolemie și bolile cardiovasculare”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Bypass-ul gastric

Bypass-ul gastric reprezintă un scurtcircuit parțial al intestinului subțire, printr-un abord laparoscopic, cu scopul de a trata obezitatea si bolile asociate ei. Bypass-ul gastric este conceput pentru pacienții obezi, cu un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare, sau 35-40, însoțit de comorbidități cum ar fi apneea în somn, diabet zaharat, osteoartrită, boala de reflux gastroesofagian, hipertensiune arterială sau sindrom metabolic. Intervenția chirurgicală este una minim-invazivă(laparoscopică), iar durata de spitalizare e redusă (2 nopti). Recuperarea se realizează rapid, durerea este mai redusă decât în cazul procedurilor chirurgicale deschise, iar cicatricile abia vizibile.

Chirurgia obezității: Ce trebuie să știe pacientul înainte de intervenția chirurgicală

„Înainte de acest tip de intervenție chirurgicală, este important să avem așteptăm realiste când vine vorba de câte kilograme vom pierde și cât timp vom menține noua siluetă. Rezultatele pe termen lung vor depinde și de cât de mult se respectă noul stil de viață de după operație. După intervenție, se vor pierde kilograme rapid în primele 3-6 luni, pentru ca apoi scăderea în greutate să încetinească. Rezultatul final se va vedea după 9-12 luni de la operație, adică atunci vom fi pierdut între 70% și 100% din greutatea excedentară.

Totuși, este posibil să luăm apoi în greutate, acest lucru depinzând de fiecare persoană în parte și de stilul său de viață. În medie, se mai pot adăuga 5-10 kilograme, pentru ca apoi greutatea să se stabilizeze. Chiar și așa, să ținem cont că vom fi pierdut 60-70% din greutatea în exces inițială. De exemplu, un pacient care avea, înainte de operație, 130 de kilograme, va ajunge la 80 de kilograme în primul an după intervenție și este posibil să mai ia 10 kilograme în plus în al doilea an stabilizându-se astfel la 90 de kilograme. El a pierdut astfel la final două treimi (67%) din greutatea excedentară, adică 40 de kilograme”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Chirurgia obezității: Ce înseamnă un rezultat bun al operației?

„În mod convențional, rezultatul intervenției chirurgicale bariatrice este considerat bun atunci când pacientul a pierdut 50% sau mai mult din excesul de greutate. Cu toate acestea, uneori chiar și o pierdere de 40% a excesului de greutate poate însemna o pierdere în greutate de 40-50 kg (în cazul unei greutăți inițiale mari), care ar putea fi semnificativ mai mare decât ar permite orice altă metodă alternativă de slăbire.

Succesul intervenției chirurgicale nu ar trebui să fie evaluat doar în ceea ce privește pierderea în greutate sau recâștigarea kilogramelor – trebuie luate în considerare și modificările stării de sănătate și a calității vieții. Un studiu care a examinat impactul operației de bypass gastric asupra calității vieții la doi ani după operație a constatat că, la 97% dintre pacienți, calitatea vieții s-a îmbunătățit după operație.

Exemple de schimbări pozitive au inclus o îmbunătățire generală a stării fizice și mentale, creșterea stimei de sine, niveluri mai ridicate de energie, dureri fizice reduse, o viață sexuală îmbunătățită, un comportament social mai reușit și o sănătate emoțională îmbunătățită. Satisfacția cu rezultatul operației începe cu stabilirea unor obiective realiste și conștientizarea rolului activ al pacientului în atingerea și menținerea rezultatului”, încheie medicul chirurg Mihai Ionescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News