Când este necesară consultația oftalmologică la copii? Semne care pot indica o problemă cu vederea

  • Publicat:
  • Actualizat:
Când este necesară consultația oftalmologică la copii? Semne care pot indica o problemă cu vederea
Sursa foto: profimediaimages.ro

Consultația oftalmologică la copiii mici este extrem de importantă. Inclusiv bebeluşii ar trebui să fie văzuți de un oftalmopediatru. În cazul în care există o problemă de natură oftalmologică, este esențial să fie diagnosticată cât mai devreme iar cel mic să se dezvolte armonios.

Prima consultație oftalmologică ar trebui efectuată cât mai devreme, spune dr. Elena Catană, medic specialist oftalmolog la Medical Optic.

Prima dată, bebelușul va fi consultat în maternitate, de medicul neonatolog. Al doilea control, la vârsta de 6 luni și, ulterior, la 1 an, 2 ani. Ulterior, între 4 și 5 ani, medicul oftalmolog o să recomande un consult de rutină în care se va face un  screening vizual.

Dacă observați vreo problemă oculară la copil, nu așteptați, mergeți de urgență la medic, indiferent de vârstă! Bebelușul și copilul mic nu o să vă spună dacă au o problemă de natură oftalmologică din simplul fapt că nu știu și nici nu au un termen de comparație cu privire la vedere. De aceea, sunt importante controalele din timp. Practic, niciodată nu e prea devreme ca să te asiguri că micuțul are o vedere bună.

În continuare, medicul oftalmolog Elena Catană detaliază semnele care pot indica o problemă cu vederea la micuți și ce afecțiuni pot fi descoperite la consultația oftalmologică.

Ce semne poate da o problemă cu vederea la copilul mic

Iată principalele semne și simptome la care trebuie să fii atentă:

  • ochiul sau ochii pot lăcrima excesiv sau sunt umezi, în primele luni de viață (este foarte posibil ca micuțul să aibă un canal lacrimal înfundat)
  • o privire încrucișată poate fi semnul unui strabism
  • în cazul în care observi o roșeață pe pleoape este posibil să fie o infecție oculară
  • fotofobia sau sensibilitatea crescută la lumină indică necesitatea unui consult oftalmologic
  • apariția unei pupile albe poate indica prezența cataractei congenitale

Consultația oftalmologică ajută la depistarea mai multor afecțiuni

  • Strabism
  • Retinopatia de prematuritate
  • Nistagmus
  • Ambliopie
  • Canal lacrimal înfundat (aproape 20% din sugari au obstrucția canalului lacrimo-nazal)
  • Cataractă congenitală
  • Ptoză palpebrală

Cu cât sunt depistate mai repede problemele oftalmologice la copii, cu atât pot fi tratate mai ușor și mai rapid, înainte ca starea de sănătate a ochilor să se agraveze. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă ca primul examen oftalmologic al copiilor să fie făcut la naștere.

Vicii de refracție la copii

De asemenea, ar trebui să specificăm faptul că, uneori, copiii pot fi depistați în cadrul unui consult oftalmologic și cu vicii de refracție.

Potrivit medicului oftalmolog Elena Catană, printre cele mai comune vicii de refracție depistate la o vârstă fragedă se regăsesc:

  • Miopia. Ochiul miop va duce la formarea imaginii înaintea retinei. Mai exact, obiectele aflate la distanță nu vor fi percepute clar. De aceea, părinții trebuie să fie atenție la ceea ce fac micuții. De exemplu, dacă copilul tinde să stea mereu foarte aproape de televizor sau calculator, apropie cartea sau jucăriile de ochi, susține că îl doare capul, atunci este necesară consultația oftalmologică.
  • Hipermetropia. Practic, în astfel de situații, globul ocular este mai îngust decât în mod normal, iar imaginea se formează în spatele retinei. Părinții trebuie să fie atenți la următoarele semnale: cel mic va clipi des, are tendința de a-și freca ochișorii frecvent, are o sensibilitate la lumină, are dureri de cap și/sau de ochi.
  • Astigmatismul. Afectează, conform statisticilor, 3 din 10 copii. În acest caz, copilul nu vede clar nici la distanță, nici la aproape. Toate simptomele prezente în cazul miopiei și hipermetropiei sunt valabile în cazul astigmatismului. Din păcate, un alt semn este acela că micuțul va dezvolta o poziție incorectă a capului, se va plânge de cefalee.

Chiar și în situația în care copilul tău nu are niciun simptom al unei probleme de vedere sau al unui viciu de refracție, recomandarea este de a face primul control oftalmologic la 6 luni sau măcar în primul an de viață. Viciile de refracție pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor. Însă în cazul acestora controlul oftalmologic este indicat să fie anual, concluzionează medicul oftalmolog.

Dr. Elena Catană, medic specialist oftalmolog
Urmărește CSID.ro pe Google News