Când ne îngrijorăm din pricina sângerărilor între menstruaţii

Orice sângerare vaginală care apare între menstruaţii este de obicei un motiv de îngrijorare. Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Dr. Andreas Vythoulkas ne lămureşte pe aceastp temă.
  • Publicat:
Când ne îngrijorăm din pricina sângerărilor între menstruaţii

Un ciclu menstrual normal apare la fiecare 28 zile şi durează între patru şi şapte zile. Totuşi, nu este considerat neobişnuit pentru întregul ciclu menstrual al unei femei de a fi cu câteva zile mai scurt sau mai lung de 28 de zile, sau ca perioada menstruaţiei să dureze până la opt zile.

Orice sângerare vaginală care apare după ce se încheie perioada menstruaţiei şi înainte de începerea perioadei următoare este de obicei un motiv de îngrijorare. Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Dr. Andreas Vythoulkas ne răspunde la câteva întrebări pe această temă:

Ce se ascunde în spatele sângerărilor între menstruaţii?

Sunt multe cauze care pot duce la sângerări între menstruaţii. Dintre cele mai comune sunt dereglările hormonale, de care au parte multe femei. Fibroamele uterine sunt din nou o cauză comună a sângerărilor între menstruaţii. Dar pot exista şi cauze mai grave, pe care este musai să le investigheze un medic. 
 
Ce ar trebui sムfacムo femeie care are sângerări între menstruaţii?

Neparat să se prezinte la medic pentru investigaţii, chiar dacă sângerarea s-a oprit la scurtă vreme. Nici în acest caz nu e bine să apelăm la automedicaţie, deoarece medicul ginecolog este cel care poate trimite la analize de specialitate şi la un alt control, eventual. 
Sângerările între menstruaţii pot avea multiple cauze la femeile fertile. O dată instalată menopauza, pot apărea şi în acest caz sângerări sporadice, care mai cu seamă trebuie investigate, vârsta menopauzei este una dificilă din punct de vedere al sănătăţii.
 
Când devin sângerările între menstruaţii periculoase pentru sănătatea femeii?

Atâta timp cât vorbim despre o sângerare, este clar că ea poate fi periculoasă. În special dacă vorbim despre sângerări abundente şi care durează pe o perioadă destul de lungă de timp. 
 
Ce tratament este indicat în cazul sângerărilor între menstruaţii?

Tratamentul depinde în primul rând de diagnostic. În unele cazuri, este necesară intervenţia chirurgicală, în altele – pastile, iar în unele nu se intervine în nici un fel, pentru că sângerările se pot opri de la sine şi ele nu reprezintă neapărat un pericol, mai ales în cazul dereglărilor hormonale. 
 
Există vreo legătură între sângerările între menstruaţii şi anticoncepţionale? Dacă da, ce e de făcut? Pacienta întrerupe tratamentul cu anticoncepţionale sau ia legătura cu medicul ginecolog?

Aceste cazuri nu sunt foarte dese, dar da, ele pot exista. Şi pot apărea mai cu seamă din pricina faptului că anticoncepţionalele pot da dereglări hormonale, mai cu seamă dacă sunt administrate fără ca înainte să se efectueze un set complet de analize, recomandate de medicul ginecolog. Cel mai bine este să se ia legătura cu medicul, acesta este primul pas care ar trebui făcut.

Dacă aceste sângerări sunt ignorate care sunt riscurile la care se expune femeia care le are?

Sângerările ignorate pot avea repercursiuni grave, în funcţie de patologia care le produce. Sângerarea este în mod evident un semnal de alarmă pe care îl da corpul. Nu ar trebui, drept urmare, ignorată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Subnutriţia: simptome şi tratament
Subnutriţia: simptome şi tratament