Când se administrează corect antibioticele?

Antibioticele nu sunt recomandate în prima linie de terapie în răceli întrucât nu acţionează asupra infecţiei cauzată de rhinovirusuri. Acestea sunt de regulă eficiente în infecţii bacteriene.
  • Publicat:
Când se administrează corect antibioticele?
Când se administrează corect antibioticele?

Antibioticele nu sunt recomandate în prima linie de terapie în răceli întrucât nu acţionează asupra infecţiei cauzată de rhinovirusuri. Acestea sunt de regulă eficiente în infecţii bacteriene.

Confuzia unor pacienţi apare din cauza coexistenţei în unele cazuri a unor colonii bacteriene, care, pe fondul inflamaţiei acute, scăderii capacităţii de apărare a organismului, pot prolifera cauzând agravarea infecţiilor de la nivelul aparatului respirator superior, dar şi inferior, ducând la laringite şi bronşite bacteriene, traheite, pneumonii, cu complicaţii, precum pleureziile.

În aceste situaţii, tabloul simptomatic se agravează, tusea devine persistentă, „umedă”, cu expectoraţie, ba chiar hemoptizie în cazul pneumoniilor (eliminarea de mucus cu sânge). În aceste cazuri, antibioterapia se impune cu siguranţă.

De asemenea, pe fondul unei sinuzite cronice, de natură infecţioasă, mucusul nazal se poate îngroşa, ca dovadă a proliferării bacteriene. În plus, inflamaţia generalizată la nivelul mucoaselor poate acutiza sinuzite cu potenţial mai scăzut de drenare a secreţiilor, fapt care impune administarea neîntârziată a antibioticelor, alături de terapia consacrată unor astfel de situaţii (puncţii de drenaj, antiinflamatoare).

În cazul în care nasul este „înfundat”, cu mucusul îngroşat, se impune fluidizarea mucusului, prin instilaţii cu apă salină, apă de mare, ser fiziologic uşor încălzit. De asemenea, este de preferat ca secreţiile să fie aspirate cu o pompiţă specială, întrucât suflarea bruscă, cu putere, forţată le poate împinge înspre tubul auditiv şi celelalte sinusuri, generând otite, prelungind timpul de vindecare a răcelii.

De cele mai multe ori, determinarea antibioticului se face prin analizarea culturilor din secreţiile nazale şi amigdalo-faringine, adică aşa-numitele exudate nazal şi faringian.
Antibiograma este extrem de importantă la copiii şi se recomandă chiar şi în cazul în care copilul, de exemplu, a avut un episod relativ recent de răceală complicată, tratată cu antibiotic. În multe cazuri, părinţii, speriaţi poate de complicaţiile trăite recent, se reped să îi administreze copilului acelaşi antibiotic.

Dar nu trebuie să ignore faptul că uneori amigdalita pultacee suprapusă răcelii poate fi accentuată de prezenţa candidei, de exemplu, o infecţie fungică ce necesită un cu totul alt tratament. Ori, de o infecţie recentă cu streptococ beta hemolitic, o infecţie ce necesită tratament specific şi care, netratată, poate duce la infecţii localizate la nivelul endocardului, articulaţiilor sau rinichilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult