Am stat de vorbă cu dr. Cipriana Dimitrakopoulos, medic specialist Reumatologie despre conduita pacienților cu boli reumatice inflamatorii în pandemia de coronavirus.
CSÎD: Sunt pacienții cu boli reumatice inflamatorii mai expuși la complicații cu coronavirus?
Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Pacienții cu boli reumatice inflamatorii / autoimune (PR, SA, APS, LES) sunt mai expuși în fața
infecțiilor în general, din cauza bolii, a comorbidităților și a tratamentului (se încadrează într-o categorie de risc). Medicii reumatologi trebuie să individualizeze conduita terapeutică și să evalueze riscul. În contextul pandemiei de COVID, Societatea Română de Reumatologie a făcut o serie de recomandări cu privire la conduita terapeutică.
CSÎD: Ce se poate întâmpla, dacă nu se respectă medicația în cazul acestor pacienți?
Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Oprirea medicamentației poate produce recăderea / agravarea bolii. Persoanele care au tratament zilnic imunosupresor sau cortizon sunt mai predispuse la infecția SARS COV-2.
CSÎD: Ce se întâmplă cu pacienții cu boli reumatice inflamatorii infectați cu Sars-Cov-2?
Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Pacienții care NU au semne clinice de COVID continuă, fără modificări, terapia imunosupresoare, fără a fi necesară testarea pentru COVID. Pacienții care au fost EXPUȘI la SARS COV-2, dar nu prezintă simptome de COVID, continuă terapia cu HCQ, SS2, AINS, dar întrerup terapia cu MTX, LF, biologic. Tratamentul se reia după două săptămâni de la vindecare. În caz de INFECȚIE confirmată, este necesară întreruperea temporară a tratamentului, care se reia după vindecarea infecției. În formele respiratorii severe se întrerup AINS. Pacienții cu LES continuă tratamentul cu HCQ, în doza competă, inclusiv în caz de sarcină. La pacienții cu OP, tratamentul cu DENOSUMAB, poate fi inițiat sau continuat, cu posibilitatea lărgirii intervalului între administrări până la maximum 8 luni.
Glucocorticoizii (Prednisonul, Medrolul, Dezametazonă) pot fi folosiți dacă au indicație, însă în cea mai mică doză care permite controlul bolii reumatice. Cei cu doza mai mare de 10 mg / zi Prednison au risc mai mare de spitalizare pentru COVID. Tratamentul
nu se întrerupe brusc. Dexametazona poate fi utilă pentru pacienții cu forme severe de pneumonie reducând mortalitatea, dar la cei cu forme ușoare sau medii poate duce la agravarea bolii, chiar la deces.
CSÎD: Ce alte recomandări sunt pentru pacienții cu cu boli degenerative, artrozice în contextul pandemiei?
Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Dacă pacienții cu boli autoimune trebuie să respecte controalele periodice, având în vedere reacțiile adverse multiple ale tratamentului, cei cu boli degenerative, artrozice, care sunt în general vârstnici, cu boli asociate, vor face mai rar controale medicale, numai în caz de agravare a simptomelor. Nu se recomandă folosirea AINS pe termen lung. Se poate folosi în schimb paracetamolul (max 3 g / zi). Pacienții cu boli inflamatorii reumatice trebuie să discute cu medicul reumatolog despre vaccinarea antigripală și antipneumococică.
CSÎD: Când se recomandă vaccinurile în cazul acestor pacienți?
Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Vaccinarea se face într-o perioadă în care boala este minim activă sau inactivă. Deci obligatorie! Se recomandă păstrarea unei rutine zilnice sănătoase.