Dacă vă gândiţi mai mult de 10 secunde la răspuns, nu e lucru bun. Înseamnă că s-a scurs mai bine de 1 an şi orice medic vă va spune să sunaţi la o programare pentru analize. Nu amânaţi iar şi iar, nu degeaba există recomandarea să nu treacă mai mult de 12 luni fără teste de sânge. Nu aveţi voie să uitaţi nici o clipă cât de important este să depistăm eventualele afecţiuni în secunda doi de la apariţie.
Ca să nu trăiţi cu impresia că hoţul strigă hoţii, am să vă mărturisesc că eu tocmai mi-am ridicat rezultatele unui set complet, aşa că sunt îndreptăţită să fac presiuni ca să ajungeţi pe mâna asistentelor. Dacă nu vă ştiţi în vreo grupă de risc pentru vreo maladie, iar ultimele analize v-au ieşit bune, atunci trebuie doar să mergeţi la medicul de familie şi să cereţi o trimitere pentru analize uzuale. Dacă sunteţi monitorizaţi pentru o anume afecţiune sau moşteniţi anumite riscuri, atunci veţi avea un set un pic diferit faţă de cel uzual. Pe lângă analizele de sânge, doamnelor şi domnişoarelor nu uitaţi testele ginecologice salvatoare, adică testul Babeş-Papanicolau şi, dacă acesta o cere, un test pentru HPV – virusul despre care sper că nu aţi uitat că provoacă mare parte din cazurile de cancer de col. Orice doctor va insista că important este să prevenim până să ajungem să tratăm. De aceea, sunt cruciale analizele de care vorbim mai jos. (Lista celor uzuale nu este menţionată complet, doar am spicuit).
Hemoleucograma completă – practic, analiza care ne spune totul despre sânge. Câte globule albe şi roşii are, eritrocite, trombocite, dar şi concentraţia de hemoglobină. Este o analiză de la care veţi afla şi dacă aveţi o infecţie în organism şi dacă există suspiciuni de boli mai grave. Lista maladiilor pe care le poate lămuri este lungă. Ne poate spune când sunt pierderi de sânge, probleme cu volumul lui, cum sunt distruse celulele de sânge, dacă suntem anemici, cum stăm cu imunitatea etc.
Sumarul de urină – şi această analiză ne poate spune multe despre starea noastră de sănătate. De pildă, dacă pierdem sau nu proteine prin urină – cantitatea de proteine este foarte mare în caz de afecţiuni renale sau ale căilor urinare. Prezenţa glucozei în urină poate indica un diabet. De asemenea, celulele epiteliale cresc atunci când există infecţii.
Colesterolul – total, bun şi rău, ştim cu toţii cât e de important să îi ţinem valorile în frâu, pentru ca bolile cardiovasculare să rămână departe. Este important să depistăm valorile anormale cât mai repede posibil ca să putem schimba ceva cu dietă şi nu direct cu pastile.
Transaminazele – adică enzimele hepatice TGO (AST) şi TGP (ALT) cele care ne spun starea ficatului nostru. Şi nu numai, pentru că valorile lor pot fi modificate şi în boli cardiovasculare sau în afecţiuni renale.
Ar mai fi de pomenit calciul, magneziul, glicemia şi altele, pe care vă las să le descoperiţi singuri, în clinici şi policlinici. Un singur lucru vă mai cer: NU vă diagnosticaţi de capul vostru după ce le primiţi, staţi departe de Google şi aşteptaţi părerea unui medic. Să ne citiţi sănătoşi 80 de ani, nu doar 8!