Cand transportul devine un cosmar

  • Publicat:
Cand transportul devine un cosmar
Cand transportul devine un cosmar

Ti s-a intamplat si tie ca drumul spre destinatia de vacanta sa se transforme intr-un cosmar? Mai mult ca sigur da. Statisticile spun ca o persoana din 3 trece cel putin o data in viata prin efectele neplacute ale raului de transport. Simptomele, preventia si tratamentele, toate le gasesti mai jos, pentru a pleca la drum cu toate bagajele facute!

Corpul se contrazice cu el insusi

Cinetoza, naupatie, rau de masina, de avion, de barca, de tren – multe denumiri, o singura problema: corpul nu mai stie unde se afla, iar informatiile culese prin intermediul simturilor intra in contradictie cu interpretarea lor data de creier.

Acceleratiile, franele, balansarile dintr-o parte in alta, turbulentele cauzate de miscare sunt intelese gresit de catre receptorii musculari localizati in ureche, creandu-se astfel un dezichilibru intre ceea ce vezi si ceea ce corpul tau inregistreaza.

De aici, ce urmeaza stii deja: devii palida, casti foarte des si te simti dintr-o data foarte obosita. Incepi sa ai o stare de greata, ameteala, somnolenta, salivezi mult, transpiri excesiv si uneori vomiti. Totodata, iti pierzi orice reactie de aparare, te inchizi in tine si devii obsedata de starea pe care o ai.

Iti pierzi capacitatea de atentie si concentrare si ai senzatia de migrena. Uneori poti face si o criza de hipoglicemie. Aceasta stare de rau nu duce la nicio complicatie, decat daca starea de voma continua pana la punctul in care te deshidratezi.


Persoanele sensibile: copiii si femeile

Mai tii minte excursiile din scoala generala cand toata lumea statea cu punguta in mana in asteptarea inevitabilului? Spunem “inevitabil” intrucat copiii sunt cele mai inofensive victime in fata cinetozei. Mai exact, cei cu varsta cuprinsa intre 3 si 12 ani.

In aceeasi situatie se afla si femeile, mai ales cele aflate in perioada menstruatiei sau cele insarcinate. Pe de alta parte, bebelusii, persoanele in varsta si barbatii sunt rar atinsi de aceste simptome.

Solutie miraculoasa?

Exista medicamente contra cinetozei insa ele trebuie luate preventiv, intrucat odata simptomele instalate, acestea nu isi vor mai face efectul. Le gasesti in farmacii intr-o gama destul de variata.

Daca insa esti luata prin surprindere, sunt niste metode care te vor ajuta cu siguranta.

1. Gaseste o pozitie buna: in masina, cauta sa stai intr-o pozitie care limiteaza miscarile capului si corpului – la mijloc sau in fata, in dreapta soferului. Nu ezita sa te intinzi si sa iti inchizi ochii. Mentine unul din geamuri deschis pentru a respira aer curat si incearca sa-l convingi pe sofer sa evite miscarile bruste cum ar fi accelerari, depasiri sau frane bruste.

2. Limiteaza-ti campul vizual: nu citi in timpul calatoriei si ramai concentrata pe un punct fix din exterior (orizontul) sau din interior.

3. Ai grija de stomacul tau: nu calatori cu stomacul gol si nu manca alimente grase. In schimb, bea sucuri dulci din timp in timp.

4. Creeaza-ti o ambianta placuta: evita sa dai drumul la caldura si nici nu te gandi sa asculti muzica la maximum, pentru a evita o agitatie suplimentara. In caz de nevoie, poti folosi chiar si dopuri de urechi.

5. Concentreaza-te: incearca sa iti iei gandul de la starea de rau pe care o simti. Stim ca pare imposibil insa trebuie sa iti ocupi cu altceva starea de spirit. Gandeste-te la ce te asteapta la destinatie sau la anumite momente care iti creeaza placere.

6. Vomita. Daca simti nevoia de a vomita, nu ai niciun motiv pentru a te retine. Te vei simti mai bine dupa aceea. Nu uita sa consumi lichide dupa, pentru a ramane hidratata.

Pentru viitoarea calatorie, drum bun!

Citeste si: Rau de masina? Incearca ghimbirul!
Around the world


Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce lesinam? Specialistii explica
De ce lesinam? Specialistii explica