Când trebuie să te îngrijoreze valorile colesterolului?

Ce valori sunt indicate pentru colesterolul bun si pt colesterolul rău? Sunt ele la fel pentru noi toți?
  • Publicat:
Când trebuie să te îngrijoreze valorile colesterolului?
Oare este normal ca femeile și bărbații să aibă aceleași valori normale pentru colesterolul din sânge? Foto: Shutterstock

Una dintre analize bine de făcut cel puțin anual sau în funcție de recomandările medicului este testul care indică valorile colesterolului în sânge. Colesterolul crescut este asociat cu creșterea riscului de boli cardio-vasculare ,ateroscleroza, accident vascular cerebral dar și infarct. Valorile normale depind de vârsta persoanei, afecțiuni asociate, deci ele trebuie interpretate de către medic în contextul clinic.

Cum stai cu cu colesterolul – una dintre întrebările pe care le auzim des de la medicii de familie. Acestea nu sunt la fel toată viața ci depinde de mai mulți factori ”Pentru un adult sănătos în condiții obișnuite, valorile colesterolului LDL sunt cuprinse între 50 și 150 mg/dl. Nivelul optim de HDL colesterol este de aproximativ 40-60 mg/dl; cele sub 40 mg/dl sunt asociate cu un risc cardiovascular mai mare” a explicat dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, medicină generală, apifitoterapie.

Ce alte informații este bine să ai cu tine la consultul pentru aparatul cardiovascular?

Pentru medic importante sunt și diferite rapoarte care reprezintă un indicator de risc pentru boală cardio-vasculară. ”Astfel, raportul optim LDL/ HDL variază între 2,9 (femei)- 3,3 (bărbați); creșterea lui peste 3,5-3,8 indică risc de aparție a unei boli cardiace” a mai completat medicul de familie.

Ce obiceiuri pot afecta valorile colesterolului?

Nivelul colesterolului rău poate crește atât din cauza unor factori genetici, dar și din cauza factorilor ce țin de stil de viață. Printre factorii favorizanți ai creșterii colesterolului sanguin: fumatul ,consumul excesiv de alcool, stresul, sedentarismul. Orice tip de mișcare fizică în ritm alert este importantă pentru a ajuta organismul să funționeze normal.  Mers în ritm alert, înot, jogging, mersul pe bicicletă, exerciții fizice la sală de 3 ori/săptămână. Deși piața produselor naturiste ce scad colesterolul este foarte bogată și variată, terapia trebuie individualizată în funcție de vârsta pacientului, afecțiunile asociate, factorii de risc, etc. Atenție deci, automedicația nu este recomandată, deși un număr mare de români o practică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult