Iritaţii, mâncărime şi roşeaţă în pliurile pielii? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele specifice afecţiunii numite candida intertrigo, care afectează în special persoanele supraponderale, care au tendinţa să transpire excesiv. Zona de la subraţ, cea de sub sâni, cea abdominală şi cea dintre picioare sunt cele mai frecvente localizări ale acestor iritaţii ale pielii, deoarece aici se formează pliuri care reţin umezeala şi favorizează infecţiile fungice şi bacteriene.
Citeşte şi Iritaţia între picioare: care sunt cauzele, cum poate fi tratată şi prevenită
Candida intertrigo este cauzată de ciuperca numită candida, care se dezvoltă necontrolat în mediul umed şi incorect igienizat, aşa cum se întâmplă în cazul zonelor mai sus menţionate.
Această afecţiune poate fi cauzată de:
Transpiraţia, urina şi materiile fecale pot contribui la apariţia infecţiilor fungice sau bacteriene.
Citeşte şi Transpiraţia între picioare: cauze şi soluţii
Factorii de risc în apariţia candida intertrigo sunt:
Candida intertrigo se manifestă în principal prin apariţia unor eriteme (zone roşii, iritate) în pliurile pielii, care pot macera (pielea se exfoliază) şi capătă un miros neplăcut. Alte simptome sunt:
Cele mai predispuse zone la apariţia iritaţiilor cauzate de infecţiile fungice sunt: axilele, coapsele interioare, zona inghinală, regiunea de sub sâni, gât, abdomen sau fese, între degetele de la picioare.
Deoarece candida intertrigo se manifestă similar cu alte afecţiuni, medicul trebuie să realizeze un diagnostic diferenţial, adică să excludă, prin intermediul unor teste cutanate sau analize de sânge, alte afecţiuni fungice sau bacteriene care pot determina simptomatologia menţionată mai sus, cum ar fi:
Tratamentul în cazul acestei afecţiuni cutanate vizează corectarea cauzei sau/şi eliminarea factorilor de risc. Astfel, se recomandă scăderea în greutate, ţinerea sub control a glicemiei şi evitarea hainelor mulate, sintetice.
Pentru ameliorarea simptomelor şi prevenirea recurenţelor se pot administra comprimate sau unguente topice pe bază de clotrimazol, fluconazol, oxiconazol, itraconazol, ketoconazol etc.
În cazul comprimatelor se recomandă precauţie în administrare, deoarece pot reduce nivelul zahărului din sânge.
Folosirea pudrei de talc este, de asemenea, indicată pentru a menține pielea uscată şi pentru a vindeca iritaţiile cauzate de frecare.
Pentru a reduce riscul de apariţie a acestei afecţiuni se recomandă: